Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dienstbier ztrhal zákon o pohřebnictví. Vadí mu část s „muslimským“ zvykem

Autor: val - 
7. října 2016
10:27

Pro ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou je to jedna z vlajkových lodí. Na novele, která měla po letech od základů změnit pravidla pro nakládání s nebožtíky, pracoval její resort měsíce. Teď ale ve své závěrečné fázi narazil. Jak uvedl server Echo24, legislativní rada vlády ministra Jiřího Dienstbiera jí ho totiž vrátila k přepracování.

„Nedostatků byla v novele celá řada. Kdyby to bylo jen několik konkrétních připomínek, návrh zákona se dofinalizuje s předkladatelem na zasedání Legislativní rady vlády. Šlo o celou řadu věcných i legislativně-technických záležitostí, které je ještě třeba vyjasnit,“ uvedl pro Echo24 Dienstbierův mluvčí Jiří Souček.

Přepracovat se podle něj bude muset hlavně část o veřejných a neveřejných pohřebištích. Do ní Šlechtová zanesla, že na neveřejných pohřebištích se bude za určitých podmínek pohřbívat bez rakve, jak to dělají například muslimové. Současná legislativa to totiž neřeší, přičemž ale podle serveru muslimové čas od času takový pohřeb v Česku realizují. Novela by nově takovou praxi výslovně zakázala pro veřejné hřbitovy, na těch neveřejných by s tím musela napřed souhlasit hygienická stanice a krajský úřad. 

„Nic takového (pohřby bez rakve) se v žádném případě netýká 6 000 veřejných hřbitovů v ČR. V žádném z těchto veřejných pohřebišť, které lidé znají a kam chodí, se nebude pohřbívat podle jiných než zavedených tradic, protože by to byl přestupek,“ zdůrazňuje ministryně.

Zákon řeší ještě celou řadu dalších záležitostí. Zvyšuje například postihy za hanobení těla nebožtíků. Měl by také umožnit pohřby plodů po potratu nebo mrtvě narozených dětí, které by se podle stávající legislativy likvidovaly spolu s biologickým odpadem.

rockyshowman ( 24. října 2016 11:48 )

Jak se amik zajímá o naší zem. Toho nebude národ nikdy uznávat!!!!!!!

st.rec ( 8. října 2016 10:03 )

Neustále multi-kulti vátač a zastánce najednou je proti jejich zvykům?Až se to roznese,přijdou mu ufiknout palici a fertig. A ta kravka to bude mít spočítané taky.

sendrasak ( 7. října 2016 12:58 )

Až po tobě ty komoušská svi.ně.

agfor ( 7. října 2016 12:19 )

Je to jedno jestli pohřbíte někoho do hrobu nebo ne a jakým způsobem. Pokud budou u moci zloději hrobů, jako v Soběslavi, pak si předky pohřbím radši na zahradě.

milofr ( 7. října 2016 11:38 )

Tento člověk není normální a nebo spíš by se dalo říci že je de-bil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa