Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šlechtovou nepustil farář do kostela. Prý kvůli souhlasu se zdaněním restitucí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. července 2016
15:37

Ministryně Karla Šlechtová (ANO) se při neděli „pochlubila“ zážitkem, který ji poněkud rozhodil. Chtěla vyrazit na barokní koncert k výročí otce vlasti Karla IV., leč do kostela. Farář ji tam ale nepustil, ministryně tvrdí, že kvůli jejímu souhlasu se zdaněním církevních restitucí. Církve přitom shodou okolností tento týden stáhly žaloby na kraje, což pro změnu potěšilo hejtmana Michala Haška (ČSSD).

„Občas se nestačím divit. Jeden nejmenovaný farář mě odmítl pustit do kostela, kde se měl konat barokní koncert k výročí Karla IV. Důvodem je, že souhlasím se zdaněním církevních restitucí,“ postěžovala si Karla Šlechtová v neděli odpoledne na svém oficiálním profilu na Facebooku.

Potetovaná ministryně pro místní rozvoj nevycházela z údivu. „Tak snad zákaz vstupu ministra české vlády bude ze strany církve nějak vysvětlen, nebo zrovna církev začne s diskriminací dle názorů občana naší demokratické země?“ dodala Šlechtová.

Ministryně z Babišova hnutí přitom vyvolala letos na jaře rozruch návrhem, aby byl zestátněn celý areál Pražského hradu, kde má několik budov v majetku právě katolická církev.

Šlechtová a její návrh na zestátnění Pražského hradu

Šlechtová navrhovala, aby církve za vydaný majetek dostaly peníze a své stavby mohly využívat dál. „Jde o odkup za velké peníze, byť daný zákonem, jaký v případě celospolečenské potřeby využívají všechny demokratické země,“ hájila svůj návrh Šlechtová v rozhovoru pro HN.

„Když se přijímaly restituční zákony, nikdo se veřejnosti na nic neptal. I já byla tehdy jednou z těch, kdo se nevěřícně díval, jaké neskutečné peníze budou vyplaceny. A věděla jsem, že kromě těchto peněz bude mít církev právo si sáhnout stejně jako ostatní žadatelé na miliardu z Evropské unie. Když jsem pak loni koncem roku sledovala ty tahanice se státem při vydávání majetku, přišlo mi nefér, aby se to týkalo i symbolu české státnosti – Pražského hradu. Nepřijde mi správné, aby i vzhledem k bouřlivé české historii, v níž katolická církev nesehrávala vždy nejlepší roli, dostali právě katolíci podstatné části Hradu na věčné časy,“ vysvětlovala Šlechtová.

Návrh na zdanění restitucí byl oprášen taktéž na jaře – vzešel z Jihočeského kraje a od hejtmana ČSSD Jiřího Zimoly. Kraj pod jeho vedením navrhl zdanění finančních náhrad, které mají církve dostat za nevydaný církevní majetek.

Zimola vládne na jihu Čech v koalici s KSČM, která navrhovala to samé o několik týdnů dříve. Svým návrhem zaskočil Bohuslava Sobotku (ČSSD). Hejtman prý premiéra předem neinformoval, Sobotka to v ČT označil za „prvoplánovou snahu sbírat volební body“.

Na vládní úrovni se ministři nad návrhem zdanění restitucí neshodují. Proti je především KDU-ČSL, naopak Šlechtová návrh dle svých slov podporuje.

Biskupové couvli krajům. Stáhli žaloby

Kolem církevních restitucí však bylo poměrně živo i tento týden. Čeští a moravští biskupové totiž během svého 106. plenárního zasedání na Velehradě rozhodli, že stáhnou restituční žaloby na kraje.

Prý v rámci snahy o zlepšení vztahů se státem a kraji i s ohledem na situaci, která se poněkud vyostřila. „Tento postoj je veden snahou o účinnou spolupráci s kraji v rámci společné starosti o památky, sociální péči, vzdělávání a kulturu,“ uvedli biskupové ve svém čtvrtečním prohlášení. Ke stažení žalob vyzvali i řády a kongregace působící v Česku.

Podle generálního sekretáře České biskupské konference (ČBK) Tomáše Holuba jde o desítky až stovky žalob vůči krajům. Jde zejména o vzácné movité věci z galerií. „Hodnota je umělecky obrovská a finančně velmi těžko vyčíslitelná. Jedním z klasických příkladů jsou exponáty z Alšovy galerie v jižních Čechách,“ upozornil ČTK Holub.

Hejtman Hašek: „Ostuda“

Jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) krok biskupů přivítal. „Povede ke zklidnění situace a vztahů mezi církvemi a kraji, které byly zbytečně zatíženy snahou některých církví a řádů získat nad rámec schváleného zákona o církevních restitucích majetek na úkor krajů,“ tvrdil Hašek na Facebooku.

Na sociální síti však Hašek také zareagoval na stížnost Šlechtové. „Ostuda. Co na to kardinál Duka ???“ okomentoval příhodu ministryně.

maledivy2016 ( 11. července 2016 12:21 )

Ať žije komunismus!

radar666 ( 11. července 2016 10:09 )

 Flanďákům otrnulo a už zase vystrkují drápy.Ten farář dozajista spolupracoval před r.89 s komoušema,proto se chová povýšeně.Slušný,opravdový farář pustí do kostela každou ovečku bez rozdílu.Chce se mi blejt velebnosti,řekla by Keliška takovému pseudofaráři !

dzery ( 11. července 2016 09:39 )

Co je to platný když je neposlal k čertu.

tgbg ( 11. července 2016 08:26 )

I Ježíš vypráskal flágačské komunisty z kostela!!!!

majojo ( 11. července 2016 08:25 )

No, tohle neříkali přímo katolíci, ale křesťané vůbec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa