Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejdřív si vjely do vlasů, pak se umoudřily: Ministryně vyřešily sociální bydlení

Autor: Tomáš Polák - 
29. července 2016
05:28

Přestanou se dvě ministryně Sobotkovy vlády hádat mezi sebou? A svítá konečně naděje chudým na levné bydlení? Poslední vývoj událostí ve sporu mezi Karlou Šlechtovou (za ANO) a Michaelou Marksovou (ČSSD) naznačuje, že ano. Ministryně pro místní rozvoj a šéfka resortu práce a sociálních věcí se přitom stihly několikrát ostře pohádat a pozurážet. Teď konečně mluví o smíru.

Ještě v úterý vydalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) tiskové prohlášení, ve kterém se tvrdě navezlo do resortu Michaely Marksové. Podle ministryně Karly Šlechtové podcenilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) přípravnou fázi zákona.

„Sociální bydlení nejsou jen sociální dávky,“ rýpla si Šlechtová. „Jde o jeden z nástrojů bytové politiky, za kterou jako celek odpovídá ministerstvo pro místní rozvoj. Je velká škoda, že MPSV zpracovalo vše k sociálnímu bydlení silou, a ne dohodami a nálezy řešení, se kterými přišlo MMR,“ dodala.

Už ve středu ale bylo údajně po všech sporech. „Věřím, že s paní ministryní jsme se mezitím dohodly,“ řekla Marksová. Podle informací Blesk.cz proběhla dlouhá a vyčerpávající schůzka, na které si ministryně několikrát vjely do vlasů. Řešily se už velmi konkrétní věci a zároveň Marksová vysvětlovala, co přesně myslí sociálním, dostupným bytem.

„V Koncepci sociálního bydlení, kterou schválila vláda, je od samého začátku uvedeno, že chceme systém dostupného veřejného bydlení nejen pro ty sociálně nejslabší, ale především pro seniory, samoživitelky či třeba zdravotně postižené,“ vysvětlila Marksová Blesk.cz. Podle ní se v budoucnu celkově ušetří na sociálních dávkách, které půjdou do bytů pod správou obce.

Marksová: Už se nechci hádat

„Nepodporuji náš stát v neustálém zvyšování sociálních dávek, a ke všemu plán MPSV všem přidělovat byty! Sociální bydlení není pro každého, ale pro občany v nouzi,“ rozohnila se Šlechtová ve středu na Facebooku. Zároveň ale potvrdila, že k dohodě už skutečně došlo. „Konečně MPSV dostalo rozum a téměř po roce ustoupilo MMR, protože si uvědomilo, že na sílu se takto důležité téma dělat nedá. V zájmu našich občanů očekávám již konstruktivní řešení problému,“ napsala vítězoslavně Šlechtová.

„Nechci už se s nimi hádat,“ komentovala Marksová s tím, že je naopak ráda, že se konečně umoudřili úředníci z MMR. Tak či tak, po téměř deseti letech, co se o zákoně o sociálním bydlení mluví, to vypadá, že se jeho příprava skutečně chýlí ke konci. Už na konci letošního roku by tak mohl jít zákon do Sněmovny a platit by tak měl ve druhé části roku 2017.

Zákon by měl zajistit krizové bydlení, sociální byty se sociální péčí a také levnější takzvané dostupné byty například pro seniory nebo oběti domácího násilí.

Norma počítá i s ubytovací pomocí rodinám, kterým nestačí na přiměřené bydlení 40 procent jejich příjmu. Podle odhadů je v Česku zhruba 700 tisíc osob, které by sociální bydlení potřebovaly – jedná se o bezdomovce, samoživitelky, oběti domácího násilí nebo seniory.



kukuku ( 29. července 2016 07:24 )

Pokud přicházela Šlechtová na jednání s ministrem financí s výkřiky "Navýšit finance pro MMR o 5 miliard a jsem ochotna slevit max.30%" - odpověděl bych třem ministryním "Šest z Vás vyhodíme a slevíme maximálně 50%".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa