Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

KSČM opět brojí proti církevním restitucím: Navrhuje ochranu Pražského hradu

Autor: ČTK - 
23. dubna 2016
09:23

Nemovitosti v areálu Pražského hradu, které nyní patří státu, by mohly být ve státním vlastnictví přímo ze zvláštního zákona. Navrhli jej poslanci opoziční KSČM. Předloha by se dotkla i březnové dohody o majetkovém vyrovnání mezi Hradem a katolickou církví. Nevztahovala by se naopak na budovy, které v soukromém držení už v současnosti jsou, vyplynulo z vyjádření předsedy komunistické strany Vojtěcha Filipa.

"Cílem návrhu zákona je ochrana majetku státu vzhledem k tomu, že došlo k jednání, která jsou v podstatě za hranou toho, co vůbec umožňuje zákon o takzvaných církevních restitucích," vysvětlil Filip v souvislosti s dohodou mezi Hradem a katolickou církví.

Metropolitní kapitula má na jejím základě získat budovu Nového proboštství, kapitula Všech svatých kostel Všech svatých a Náboženská matice klášter sv. Jiří. Církev se naopak vzdá nároků na dalších sedm hradních nemovitostí.

Smlouva podle Filipa ani není podepsaná oprávněnými osobami, není tedy v současnosti právně platná a zapsatelná. "Zákon by znemožnil, aby se takovýmto způsobem zacházelo s majetkem státu," řekl předseda KSČM.

Návrh zákona, který před projednáváním v zákonodárných sborech posoudí vláda, by státu zakotvil právo hospodaření k nemovitostem areálu Pražského hradu, k ostatním nemovitostem tvořícím s nimi jeden funkční celek a k souvisejícím movitým věcem. Za součást hradního areálu by norma výslovně stanovila katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha. V přechodných ustanoveních předloha uvádí, že se na hradní areál nevztahuje zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Soukromé nemovitosti na Hradě by zůstaly právně tak, jak jsou. "Zákon je výčtový a postihuje jen majetek státu, který je v současné době zapsán na stát," uvedl Filip.

kareI_kIafunda ( 23. dubna 2016 15:10 )

statě čtu na tyden.cz, tak zbytek nekopči

pauk ( 23. dubna 2016 15:04 )

Závistivá, neschopná a ubohá (zato však revolučně uvědomělá) husitsko-bolševická čecháčkovská lůza se kojí nadějí, že se nažere papírových majetkových přiznání nebo registračních pokladen a pokut prodejním řetězcům. A nechce se s nikým dělit o žvanec a vrátit cokoli z nakradeného církvím, židům, Němcům. Píseň Práce: Ručičky nebojte se - vy makat nebudete !!! Poctivým českým metanolem proti cizí marihuaně! Se Sovětským Svazem na věčné časy !!! Vyloudit z EU co se dá - a pak z ní hrdě vystoupit !!! Jako azbucké lůzokratické Řecko - náš vzor. Čecháčkovští komouši se nezmohou ani na vlastní puč - potřebují k tomu čobolovského Bureše - nástupce Husáka ??? Teprve teď přináší komunizmus své Kainovsky zvrhlé a prznitelské plody na přírodě i na lidech - a ještě pár generací bude. Diskuze malomocných, neschopných, žlučovitých, klauzemanovských i putinovských socek v pracovní době to jenom potvrzují. Nostalgicky pláčou na hrobech zpupných diktátorů, opěvují loupeživý komunizmus či jiný „většinový“ systém a zamlčují, že tehdy ještě dožívala předkomunistická výchova a morálka – komunisty nazývaná „přežitky kapitalizmu“ a že se žilo z naloupených bilionů. Dnes nemáme žádný civilizovaný kapitalizmus – ale trojbarevnou bolševickou otevřenou kleptokracii a partajokracii – bez „přežitků kapitalizmu“. Současný konzumizmus není nic jiného, než převlečený a přebujelý komunistický materializmus. Levicoví lemplové jen žvaní – ale ani jediný kibuc nebo výrobní či prodejní družstvo si dosud nezaložili, aby tam předvedli, co umějí vlastní prací, bez olupování a parazitování na těch úspěšnějších. Blijí směrem na Západ, protože mu nikdy nebudou sahat ani po řiť, aby ji mohli políbit. Kydají na cikány, ale sami klesají na jejich úroveň, ba i pod ni. Historie lenivého, příživnického pronároda se stále dokola opakuje: etapu lžidemokracie vystřídá diktatura lapkovské lůzy, která se následně připojí k zacinkání klíči – až zase všechno nakradené prožere. A každých dvacet let plive na tu lůzu př

kareI_kIafunda ( 23. dubna 2016 14:59 )

SOCANI JSOU ZADLUŽENÍ ŽEBRÁCI,ZASE BEROU DALŠÍ ÚVĚR

fotrpjotr ( 23. dubna 2016 14:46 )

Opět máš v Bohnicích přístup k PC.😱

anno ( 23. dubna 2016 14:02 )

Nejvíce škodí Blbost která je věčná!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa