Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi souhlasí: „Znárodněte“ Pražský hrad, volají v průzkumu

Autor: tmp - 
20. května 2016
05:31

Podle aktuálního průzkumu agentury Phoenix Reasearh souhlasí 68 % Čechů s tím, aby byl Pražský hrad majetkem státu. 58 % Čechů pak vítá návrh ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové převést areál Pražského hradu do majetku státu. Proti je jen 16 %. Věc důrazně odmítají lidovci. Například ministr zemědělství si myslí, že návrh je zbytečný a jednalo by se prakticky o zestátnění.

Celkem sedm položených otázek zjišťovalo postoje české veřejnosti k tématům, jako jsou Pražský hrad, vykoupení některých objektů a rovněž církevní restituce jako celek. Úplně první dotaz se týkal státnosti Pražského hradu. 70 % respondentů odpovědělo, že Hrad je jednoznačně státní symbol. Jen 18 % se pak proti tomuto postoji ohradilo.

Další dotaz se zabýval souhlasem s návrhem, aby se areál Pražského hradu stal majetkem státu a některé budovy od soukromých osob a římskokatolické církve byly kvůli tomu vykoupeny. S takovým návrhem by podle průzkumu souhlasilo celkem 57 % dotázaných. Čtvrtina respondentů zvolila odpověď „nevím“ a zbylých 18 % by s vykoupením nesouhlasilo.

Aby Pražský hrad jako symbol státnosti byl součástí národního majetku (jako je tomu například u hradu Karlštejn či svatováclavských klenotů) odpovědělo kladně 81 % respondentů. Devět procent odpovědělo negativně a desetina se nedokázala přiklonit ani k jedné z variant.

Lidé prý se zákonem souhlasí

S tvrzením KDU-ČSL, že případné vykoupení domů od církve bude znárodněním, souhlasilo 16 procent respondentů, opačný názor zaujala rovná polovina. Třicet čtyři procent vybralo variantu „nevím, neumím odpovědět". 58 % z odpovídajících považuje zákon o převedení areálu Pražského hradu do majetku státu, podaný ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou, za správný krok. Šestadvacet procent má opačný názor (spíše a rozhodně nesouhlasí) a 16 procent si nedokázalo vybrat ani jednu variantu.

Výsledky výzkumu udělaly radost hlavně samotné ministryni „Výsledky ukazují, že při církevních restitucích zůstaly nedořešené otázky a občané to pečlivě vnímají,“ řekla Blesk.cz. „Nezpochybňuji samotný princip restitucí, ale problémy nevyřešíme tím, že před ním zavřeme oči,“ dodala.

Šlechtová důrazně odmítá tvrzení lidovců, že by se mělo jednat o znárodnění. Podle ní by za vydaný majetek církve dostaly nemalé peníze a stavby by mohly využívat jako doposud. „Na přesné výši finanční kompenzace pracujeme. Půjde o stamiliony, ale ty by stejně stát musel vydat na údržbu těchto památek,“ řekla ministryně Blesk.cz



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ohrazenice ( 20. května 2016 13:42 )

Volte voli volte krávy jen nevolte klerikány.

chyba.tretiho.uctu ( 20. května 2016 12:27 )

něco je v luftě, protože včera řekl poslanec Týc u Takáče, že bude volit proti Jurečkovo KDU a když mu Jurečka řek že se tím pádem rozpadne koalice, tak řek Týc že je mu to jedno a že je církev drzá a stále dává soudu další nároky na půdu, lesy a nemovitosti

parma49 ( 20. května 2016 12:20 )

Já jsem pro vyvlastnění. K čemu potřebuje církev takových buduv když věřících je minimum. Kristus také k šíření náboženství nepotřeboval zlaté tkaničky, nepotřeboval zlatem vyšívaný ornát, klaštery, pole, lesy. Zároveň bych pro věřící zavedl církevní daň, tak jak je to všude ve světě. Chceš mít tady církev, tak si jí zaplať.

1pepan ( 20. května 2016 11:57 )

salto ( 20. května 2016 10:59 )

Vzpomeňte, když flaďáci měli chvilku Chrám sv. Víta. Ten dobytek tam hned začal vybírat vstupné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa