Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nové rozúčtování tepla přináší řadu dohadů. Opravdu je férovější?

Nové rozúčtování na teplo má být spravedlivější. Je to opravdu tak?
Nové rozúčtování na teplo má být spravedlivější. Je to opravdu tak?  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: Tomáš Polák - 
13. května 2016
06:10

Téměř půl roku platí nová vyhláška, která změnila způsob, jakým se v bytových domech rozúčtovávají platby za teplo jednotlivým nájemníkům. Vyhláška ministerstva pro místní rozvoj se týká několika milionů Čechů. A tak není divu, že na rezort Karly Šlechtové (za ANO) stále chodí desítky dotazů. Co přesně je jinak?

Nový způsob rozúčtování nově stanovuje procentní vyjádření takzvané základní a spotřební složky. Vyhláška také upravuje výpočtovou metodu při rozdílech v nákladech na vytápění.

Základní složka vyjadřuje tu část nákladů, která vůbec není závislá na spotřebě energie. A která se rozúčtovává každému podle podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru. Základní složka pokrývá fixní náklady na pohotovostní výkon otopné soustavy, prostupy tepla, tepelné ztráty anebo vytápění společných prostor domu.

Naopak spotřební složka nákladů pokrývá náklady na teplo, které se dostane do bytu a které může být regulováno nájemcem. Tyto náklady budou vypočítané pomocí měřidel s použitím výpočtů. Ale pozor, placení se nevyhne nikdo.

„Netopičům“ se rozúčtování nevyplatí

Takový způsob rozúčtování se ale nevyplatí hlavně lidem, kteří byty nechávají prázdné. I když v nich totiž nikdo nebydlí, budou muset na topení ostatních přispívat více než dosud – konkrétně minimálně 80 procent průměru v domě. Ušetřit se tedy dá pouze v případě, kdy se celý bytový dům domluví, že v zimě budou topit jen minimálně, aby i průměrná spotřeba byla minimální.  „Vymrzlý dům bude plesnivět a obyvatelé si zadělají na daleko větší náklady, než jaké ušetří za topení,“ upozorňuje ale ministerstvo.

Podle rezortu se jedná o spravedlivější způsob rozúčtování nákladů a vyhláška se také snaží reagovat na požadavek povinné instalace měřidel.

Tazatelé ovšem nechápou, v čem je vlastně nový způsob rozúčtování spravedlivější. Co na to ministerstvo? „Především v tom, že pokud dojde k překročení přípustných rozdílů v nákladech na vytápění, provede poskytovatel služeb úpravu výpočtové metody pouze u těch příjemců služeb, u nichž došlo k překročení některé stanovené hranice,“ reaguje.

Dosud se totiž případné rozdíly v nákladech rozúčtovávaly na úkor všech příjemců služeb v bytovém domě. „Protože každý se musí starat o vytvoření tepelné stability v domě, bylo nutné způsob rozúčtování upravit,“ dodává ministerstvo.

A teď příklad:

Řekněme, že průměrně v bytovém domě náklady za jeden metr čtvereční vychází na 100 Kč. Vy budete platit tolik, kolik spotřebujete podle měřičů, ovšem jen pokud se nevychýlíte ve spodní hranici o 20 procent a v horní hranici o 100 procent. V praxi tedy budete vždy platit mezi 80 a 200 Kč. Pakliže ale fakticky protopíte například za 65 Kč, vždy se hodnota vytápění upraví na 80 Kč. K celkové částce se vám pak ještě připočtou náklady podle podlahové plochy bytu, které jdou na zaplacení tepla v nebytových společných prostorách domu nebo na pohotovostní výkon otopné soustavy.

1pepan ( 13. května 2016 14:07 )

Poč neokrádat lidi legálně, když to jde? Máme zateplené baráky, šetříme energiemi, ale pořád se zdražuje a účtuje všem stejně. Já jsem sám, soused má 3 člennou rodinu ve stejném bytě a musíme platit stejný peníze i za stejný metry. Jsem legálně okraden a není odvolání. Řadový poctivý občan nikdy nemůže ušetřit peníze, pokud nevydělává majlant, nebo taky nekrade.

zednik ( 13. května 2016 13:51 )

 Jako se už nekrade,ale odklání nebo předisponovává, tak se už ani nezdražuje, ale férověji vyúčtovává nebo rozpočítává Jasně že je to prachsprosté zdražení tepla. Povinně se zavedly měřáky, lidé si mohli tedy teplo gerulovat a zjistilo se, že šetří. Tak férověji rozúčtujeme a ...sejmeme vás všechny, vy hajzlíci šetrní.Přeci si nesnížíme zisky. Klasika je přeci voda, to už známe - taky měřáky, taky lidé šetří a výsledek je, že voda zdražila asi o 1300% !! a znova zdraží.

nedamse ( 13. května 2016 08:26 )

V čem je vyučtování férovějši..někdy jedu na 3 měs k synovi v zimě a nejsem doma ,ale zaplatim za všechny..to je fakt spravedlivé,zase si přijdou na své družstva a firmy.Mělo to zůstat ,že by se platilo za Kj tepla a hotovo a pokud bude nová vláda určitě to smete a zruši.Spousty lidém se už tak teplo prodražilo,že je drahší jak před zateplením domu

dedekxxl ( 13. května 2016 07:33 )

Zase jde jen o potrestani tech co setri. Zase nekomu klesaji zisky.

radulala ( 13. května 2016 06:32 )

 Víte někdo jestli musí být měřič tepla ve společných prostorách?

Zobrazit celou diskusi