Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD rozdává miliony, kde na to vezme? ANO sází před volbami na Babiše

Hnutí ANO Andreje Babiše versus Sobotkova ČSSD. To bude největší souboj krajských voleb.
Hnutí ANO Andreje Babiše versus Sobotkova ČSSD. To bude největší souboj krajských voleb.  (Autor: ČTK, EPA)
Autor: Zuzana Štíchová - 
29. září 2016
05:00

Předvolební kampaně gradují, protože k volbám půjdeme už za necelých 14 dní. A politikům jde o hodně - o vládu nad miliardovými krajskými rozpočty. Už teď z nich ale někteří rozdávají, například sociální demokracie už ve Zlínském kraji slibuje 10 tisíc „krajského porodného“, v Plzeňském kraji zase cestování pro mladé i seniory zdarma. Hnutí ANO naopak vsadilo na program v abstraktnější rovině, lidovci jsou „pro rodinu“.

„Známe cenu každé vydělané stokoruny, nežijeme ve světě miliardářů,“ hlásí hrdě oficiální předvolební program nejsilnější vládní strany. Přesto tak jako ČSSD nerozdává v předvolebních slibech žádná jiná strana. Na první pohled to vypadá, že část rozpočtu chce strana rozdat, dokud je alespoň teoreticky její.

Namátkou dva příklady. Tím první je slib zavedení krajské verze „porodného“. Tedy odměny pro rodiče, když se jim narodí potomek. Teprve na dotaz Blesk.cz je ale jasné, zda jde o „porodné“ jako o sociální dávku, nebo spíše krajský dar. Druhá odpověď je správně. Kde na ni ale vezme, to kandidát na Zlínského hejtmana Petr Navrátil bez přípravy nevěděl. Podívejte se sami:

Video  Lídr ČSSD ve Zlínském kraji Petr Navrátil o slibu strany zavést „krajské porodné“  - Blesk / Tomáš Sovinský, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle tiskového mluvčího ČSSD Michala Kačírka se peníze seženou snadno a kvůli porodnému se vytvoří speciální rozpočtový „šuplík“. „Na krajské porodné bude vytvořena speciální rozpočtová kapitola pod odborem sociální péče nebo pod odborem kanceláře hejtmana. Obě tyto varianty jsou z hlediska fungování krajského rozpočtu bezproblémové. Ročně se bude jednat o náklad v rozmezí 60-70 mil. Kč,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz.

Ani on tak uspokojivě neodpověděl na dotaz, kde zadlužený Zlínský kraj na motivaci k pořízení dětí vezme. Jihovýchodní moravský region trápí odliv obyvatel a ČSSD chce proti tomuto negativnímu fenoménu zasáhnout. Podle opozice jde ale špatnou cestou.

Míří jen na lidi, pro které je takový příspěvek motivací k pořízení dítěte. Děti si ale naprostá většina lidí přece nepořizuje pro peníze! Kdyby radši peníze investovali do rozvoje služeb pro rodiny nebo vzniku pracovních míst, tak by lidé odcházeli méně,“ kroutí nad slibem hlavou místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

Jde navíc vůbec o regionální téma? Odliv obyvatel trápí také Karlovarský nebo třeba Ústecký kraj. Podle ČSSD je ale krajská varianta porodného regionální dostatečně. Ještě méně se dá ale za regionální téma považovat sounáležitost s Evropskou unií. I to stojí v oficiálním předvolebním programu strany pod značkou ČSSD „Vize 2030“.

Jízdné pro žáky i seniory

„Zavedeme jízdné pro žáky do 15 let a seniory od 65 let zdarma,“ slibuje pro změnu kandidát na hejtmana v Plzeňském kraji. Josef Bernard (ČSSD) to veřejně prohlásil mimo jiné i v debatě Blesku ke krajským volbám. Podle reakce tiskového mluvčího by se mělo jednat o dopravu v regionu, nikoliv například o MHD.

„Jde o veřejnou hromadnou dopravu v rámci konkrétního kraje. Většina peněz se ušetří optimalizací současných dopravních služeb, například nasazením minibusů obsluhovaných obcemi,“ řekl k tomu Kačírek.

Konkrétní peníze pak slibuje snad už jen ODS, která má v programu zvýšení průměrného učitelského platu na 35 tisíc korun.

ANO na to jde zeširoka

Slibem nezarmoutíš si za své ale nevzali jen sociální demokraté. Hnutí ANO vsází na témata bezpečnosti, zdravotnictví, vzdělávání, dopravy, ale také ekologie či sociální péče. Jednoduše - kde by se mohl vyskytnout problém, tak to v našem programu najdete. Babišovo hnutí totiž svým „minimalistickým“ přístupem pokrylo téměř všechny sféry.

„Vytvoříme podmínky, aby mladí učitelé zůstávali věrní svému povolání. Nejde jen o peníze, ale i o celkovou atmosféru na našich školách. Více než kdy jindy je potřeba zapracovat na bezpečnosti žáků, studentů i pracovníků škol. Péči je třeba věnovat zejména mládeži, dlouhodobě a systematicky s ní pracovat,“ píše například hnutí k problematice vzdělávání.

Krajští kandidáti pak v různých variacích celorepublikový předvolební program převzali. Tahákem má být „šedý vlk“ Andrej Babiš, který před volbami dokonce změnil image a konkrétní peníze tak ANO lidem neslibuje. 

Lidovci bez překvapení. Jedničkou je rodina

Třetí a nejmenší vládní strana vsadila na jistotu a stabilní voličskou základnu. „Stejně jako na celostátní úrovni je i na té krajské naší hlavní prioritou podpora rodiny a výchovy dětí,“ píše se na webu lidovců.

„Pokud uspějeme a dostaneme se do vedení krajů, prosadíme povinnost nabízet zkrácené úvazky pro regionální úřady a jimi řízené organizace. Malá nabídka částečných úvazků je nejen problémem při výchově malých dětí, ale také brzdou ekonomického růstu. Navíc takto zajistíme, že nabídka flexibilní práce bude rodičům dostupná v místech, kde žijí, nejen v Praze,“ vysvětlují v programu.

Vše o krajských volbách, včetně záznamů debat z jednotlivých krajů, najdete zde.

Bocian ( 29. září 2016 10:50 )

Jak řekl už kdysi Zeman - "Po vládě ODS tu zůstala spálená země". A to pak ještě dvě volební období po té, byl prezidentem ČR předseda ODS Klaus. Sobotka je nevolitelný, Babišova "ANO" je jen záplata za zkorumpované a nevěrohodné pravicové spektrum u nás. Zřemě volby bude vyhrávat pan Okamura s panem Velebou. A posílí i KSČM.

eda22 ( 29. září 2016 09:50 )

Ale ČSSD také sází na Babiše. Vždyť ho stačí nechat mluvit a mají vyhráno. To by museli být lidé slepí a hluší, kdyby neviděli, že Babiš nic neumí, ničemu nerozumí natož aby měl nějaký konzistentní názor.

janebulim ( 29. září 2016 08:01 )

A ty se bez podpory státu ani nevysereš, ale tomu bude konec!

joudajoudovy ( 29. září 2016 07:57 )

mete obavy, ze vam prestane kapat ze statnich kohoutu? nejste sam, ale pomalu se musite smirit s realitou, ktera je nekdy moc tvrda.

dupidrinc ( 29. září 2016 07:55 )

Můj hlas mají určitě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa