Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Modré zóny v Praze i „úklid“ po Rathovi. Středočeští lídři v debatě Blesku

/
  • Debata kandidátů na hejtmana ve Středočeském kraji: O modrých zónách i Rathovi
    4. října 2016 ● 05:15

    Za prací, zdravotní péčí i na úřady dojíždí denně do Prahy desetitisíce Středočechů. Jenže kde teď zaparkovat, když se v hlavním městě ve velkém malují tzv. modré zóny? I to bude jedno z témat předvolební debaty ve Středočeském kraji, která startuje ve 13 hodin na Blesk.cz.

  • 1.

    Modré zóny a korupce

    Kromě problematického parkování bude osmička kandidátů na nejvyšší krajský post debatovat také o tom, jak se povedlo „uklidit“ krajský úřad po korupčních praktikách exhejtmana Davida Ratha. Ten byl za některé už nepravomocně odsouzen. Co na to současný hejtman a bývalý Rathův náměstek Miloš Petera (ČSSD), který svého předchůdce hájil i u soudu?


    Odpovědi se dozvíte ve vysílání, které začíná tradičně ve 13 hodin. Z Brožíkova sálu Staroměstské radnice budou debatou provázet moderátoři Zuzana Štíchová a Václav Lang.

  • 2.

    Jaroslava Jermanová (46, ANO)

    Místopředsedkyně hnutí ANO i Poslanecké sněmovny se nedávno podruhé vdala. Jaroslava Pokorná Jermanová je zároveň zastupitelkou města Benešov a bývalou starostkou Krhanic. Z prvního manželství má syna. Sedm let působila v ODS, do hnutí Andreje Babiše přešla v roce 2012. Mimo jiné přispěla k zákazu prodeje alkoholu během sněmovních schůzí a upozornila na sebe výrazným oblečením i přehmaty při řízení schůzí.

    Čtvrteční jednání Sněmovny byla ve znamení interpelací.
    Autor: Blesk / Zbyněk Pecák

  • 3.

    František Kopřiva (20, Piráti)

    Českou pirátskou stranu povede do voleb ve Středočeském kraji František Kopřiva. Ve 20 letech je nejmladším lídrem ze všech uskupení v krajských volbách po celé republice. Podle oficiálního webu strany „nechce nic menšího, než přispět k pozitivnímu vývoji lidstva“. Ze zájmů uvádí třeba hudbu, cestování nebo tvůrčí psaní.

    Dvacetiletý František Kopřiva vede do krajských voleb ve Středočeském kraji Českou pirátskou stranu.
    Autor: Facebook / František Kopřiva

  • 4.

    Martin Kupka (40, ODS)

    Bývalý mluvčí vlády, pražského magistrátu nebo také ODS. Martin Kupka je aktuálně místopředsedou ODS a starostou Líbeznic. Vystudovaný novinář, který se stal několikrát mluvčím roku, přeběhl do politiky definitivně v roce 2010. Vedle poslechu klasické hudby tráví volný čas také v přírodě a na kole.

    27. kongres ODS: Martin Kupka
    Autor: ČTK

  • 5.

    Miloš Petera (58, ČSSD)

    Svůj post chce ve volbách obhájit stávající hejtman Miloš Petera. Lídr sociální demokracie nebyl do čela Středočeského kraje zvolen v řádných volbách, v roce 2014 totiž nahradil svého stranického kolegu Josefa Řiháka. Necelý rok před tím působil jako poslanec, čtyři roky dělal starostu v Nymburku. Figuruje v několika neziskových organizacích a spolcích. Opozice mu vyčítá napojení na Davida Ratha, kterému dělal v době jeho řízení kraje náměstka.

    Současným středočeským hejtmanem je Miloš Petera (ČSSD), ve funkci je od června 2014.
    Autor: ČTK

  • 6.

    Vít Rakušan (38, STAN)

    Vít Rakušan bude jako lídr hájit barvy Starostů a nezávislých. Místopředseda hnutí STAN je středočeským zastupitelem a zároveň starostou Kolína. Čtyři roky už také zasedá v zastupitelstvu Středočeského kraje, kde se věnuje práci v kontrolním výboru. Vyučuje také němčinu na kutnohorském gymnáziu. Dvojkou na kandidátce hnutí je pak „jaderná baba“ Dana Drábová.

    Starosta Kolína Vít Rakušan chce být hejtmanem za hnutí Starostové a nezávislí (STAN).
    Autor: ČTK

  • 7.

    Zdeněk Štefek (41, KSČM)

    Během studia pracoval Zdeněk Štefek jako skladník elektrosoučástek nebo prodejce párků či zmrzliny. Žije v Buštěhradu, je ženatý a má syna. V roce 2001 se stal předsedou Komunistického svazu mládeže a krajským zastupitelem je s přestávkou od roku 2004. Do strany vstoupil až v roce 1995.

    Zdeněk Štefek je lídrem KSČM ve Středočeském kraji.
    Autor: KSČM

  • 8.

    Petr Tiso (49, TOP 09)

    Lékař-porodník Petr Tiso chce být hejtmanem za TOP 09. Je náměstkem ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí, zároveň plní roli městského zastupitele v Jesenici. Kritizoval vedení kraje – prý je v udržovacím módu a voliče si kupuje lacinými populistickými nápady. V rámci předvolební kampaně například obvolával domácnosti se svým programem.

    Porodník z Podolí Petr Tiso kandiduje na hejtmana za TOP 09.
    Autor: ČTK

  • 9.

    Josef Vacek (57, Spolu pro kraj)

    Josef Vacek kandiduje za uskupení Spolu pro kraj, tedy koalici lidovců, Strany zelených a evropských demokratů. V letech 2000 až 2008 byl krajským zastupitelem, z toho čtyři roky dělal náměstka hejtmanovi Petru Bendlovi (ODS), a to pro sociální věci, protidrogovou tematiku a národnostní menšiny. Je také bývalým příbramským starostou, dnes pracuje na pražském magistrátu. Na post lídra se dostal až dodatečně, protože byla zrušena původní kandidátka. Její jednička – Vojtěch Binder – se totiž angažoval v případu Alího Fajáda a pětice unesených Čechů v Libanonu.

    Josef Vacek je lídrem koalice KDU-ČSL, Strany zelených a SNK-ED pod názvem Spolu pro kraj.
    Autor: ČTK

Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy