Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Volby a vše, co o nich potřebujete vědět

/
  • Volební místnosti se otevírají už 7. října.
    7. října 2016 ● 12:40

    Volby do krajských zastupitelstev se kvapem blíží. Do volebních místností vyrazíme už v pátek 7. října. Tomu, kdo získá váš hlas, dáte do rukou velkou moc – může rozhodovat o opravách silnic, o školství v kraji a mnoha dalších věcech. Jestli stále nevíte, koho zvolit, podívejte se na předvolební debaty z jednotlivých krajů a najděte si toho nejvhodnějšího kandidáta.

  • 1.

    Kolik zastupitelů se volí?

    Celkem se volí 675 krajských zastupitelů. V krajích do 600.000 obyvatel má zastupitelstvo 45 členů (Plzeňský, Karlovarský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Vysočina a Zlínský), v krajích nad 600.000 obyvatel 55 členů (Jihočeský, Ústecký a Olomoucký) a v krajích s více než 900.000 obyvatel 65 zastupitelů (Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský).

     

    Blesk pro vás připravil předvolební servis v podobě debat s kandidáty v jednotlivých krajích. Vše společně s dalšími informacemi najdete ZDE.

    Volební místnosti se otevírají už 7. října.
    Autor: ČTK

  • 2.

    Jaký volební systém se používá?

    Volby se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva podle zásad poměrného zastoupení.

    Volební místnosti se otevírají už 7. října.
    Autor: ČTK
  • 3.

    Jakým způsobem se volí?

    Hlasovací lístky jsou vytištěny samostatně pro každý kandidující politický subjekt. Po příchodu do volební místnosti voliči obdrží obálku, do které vloží pouze jeden hlasovací lístek vybrané strany, hnutí či koalice. Na tomto lístku může volič zakroužkovat pořadové číslo nejvýše u čtyř kandidátů, a udělit jim tak své preferenční hlasy. Jiné písemné úpravy nemají na další posuzování vliv.

    Volební místnosti se otevírají už 7. října.
    Autor: ČTK
  • 4.

    Jak se rozdělí mandáty?

    Stanovený počet mandátů v zastupitelstvu kraje se rozdělí jen v jednom skrutiniu, do kterého postupují pouze ty subjekty, které v rámci kraje získaly alespoň pět procent z celkového počtu platných hlasů v kraji. Pro výpočet mandátů se používá modifikovaný D’Hondtův systém. V rámci jednotlivých politických subjektů připadnou mandáty kandidátům podle pořadí na hlasovacím lístku. Jestliže však některý z kandidátů získal takový počet preferenčních hlasů, který činí nejméně pět procent z celkového množství platných hlasů odevzdaných pro jeho politický subjekt, připadne mandát přednostně jemu.

    Volební místnosti se otevírají už 7. října.
    Autor: ČTK
  • 5.

    Jak dlouhé je funkční období zvolených politiků?

    Krajští zastupitelé jsou voleni na čtyři roky. Volby se konají 7. a 8. října 2016, od 14:00 do 22:00 první den voleb a od 8:00 do 14:00 hodin druhý den voleb.

    Volební místnosti se otevírají už 7. října.
    Autor: ČTK

    Vše o krajských a senátních volbách 2016 čtěte na Blesk.cz zde >> 

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 18

suov: Tady píšou, ten kdo dostane váš hlas budeš vládnout, to je ale blbost,slabina voleb je, že v kraji májí vládnout ti,co byli první, ale jako druhý a třetí by měli vládnout ti kterým dali občané kraje své hlasy, ale jak je vidět, už se kupčí kdo s kým atd.,pane Babiš na to můžete pohořet v dalších volbách, a pokud to nebudete řešit, tak to tak dopadne,,,

(09. 10. 2016 07:57)

obrodr:

(07. 10. 2016 17:38)

obrodr:

(07. 10. 2016 14:34)

deep_ass_flsting: Zdenkku, budeš volit sám, nebo s sebou vezmeš k urně všechny svoje nicky a klony, aby vás jako bylo víc?

(07. 10. 2016 14:16)

maara666.: TOP-09 = STOP-09

(07. 10. 2016 14:10)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy