U hejtmana z ČSSD Michala Haška se řešila falešná mluvčí, ve východních Čechách čelila strana kritice, že jim kampaň dělaly falešné záchranářky. Dívky ve vypůjčených převlecích záchranářek propagovaly program strany, která jako mnohé další cílí na změnu ve zdravotnictví. 

Mluvčí hradecké záchranky Ivo Novák pro MF Dnes řekl, že „nechápe, jak sociální demokracie souvisí s modrou hvězdou života a parodií na oděv záchranářů”. Štěpán zneužití symbolu záchranky odmítl. „Kostýmy jsme použili, abychom upozornili na jedno z velkých témat, a to je otázka zdravotnictví, tedy jeho dostupnosti a záchranných složek,“ řekl pro Blesk.cz v předvolební debatě.

Pod taktovkou ČSSD si kraj také nelichotivě vedl v mnoha oblastech správy. Zjistil to protikorupční spolek Open Society Fund ve své analýze zveřejněné v pondělí. Královéhradecký kraj si vedl nejhůř ze všech krajů. Propadl se v hospodaření s majetkem, v hodnocení střetu zájmů, mediální politiky nebo také v hospodaření krajských firem a organizací. 

Poslední rozpočet kraje byl schválen v přítomnosti všech zastupitelů, tedy skrze celé politické spektrem. Zprávu jsem ale nečetl, takže ty výsledky neznám,“ podotkl Štěpán.  

Spolupráce mezi školami, firmami i krajem

Podle Štěpána bude třeba pro kraj zabezpečit lidský kapitál pro pracovní příležitosti, ale také studijní obory a pomoci zaměstnavatelům. Jako hejtman by toho chtěl dosáhnout například poptáváním profesí v průmyslu a podporou vazby mezi lékařskou fakultou a nemocnicí. „Kraj se musí připravit v rámci nízké nezaměstnanosti na to, že nám budou chybět vzdělaní a kvalifikovaná lidé. Bude nutná spolupráce mezi firmami, krajem a školami,“ vysvětlil proděkan hradecké univerzity Jiří Štěpán.

 

Zneužití záchranky pro volební program? Jak situaci vysvětlil Štěpán, najdete ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Štěpán z ČSSD: Zneužil pro kampaň falešné záchranářky? 

Jakožto filozof vnímá Platónovo pojetí demokracie, podle kterého je její slabinou, že hlavní moc získává skupina demagogů, varovně i pozitivně. Především proto, že z minulosti je nutné se poučit. Archeopark a úlohu školy bere za nutnost v takovém poučení se. Považujete to za jednu z věcí, jak děti i studenty naučit vlasntímu uvažování.

„Je nutné ukazovat minulost, aby se lidé nenechali takzvaně utáhnout na vařené nudli od kohokoliv,“ podotkl Štěpán. Princip ostrakismu, tedy vyhnání nepřátel státu za hranice na 10 let podle něj není vhodným řešením pro nakládání s nepřáteli, ať už vyhnání za hranice státu nebo pouze kraje.

Vše o krajských a senátních volbách čtěte na Blesk.cz >>>

Fotogalerie
23 fotografií