„Nalepili je i na má soukromá auta,“ stěžuje si Pavel Karhan, podnikatel, zastupitel Holešova a sedmička na kandidátce KDU-ČSL do krajských voleb. ANO i KDU-ČSL totiž patří k favoritům voleb.

Podle Karhana se samolepky s nápisem 'Prostě volím ANO' objevily z pátku na sobotu v areálu tělovýchovné jednoty Orel, kde se konal v sobotu fotbalový turnaj a kde lidovci chtěli propagovat své kandidáty. „Areál byl polepený zvnějšku i zevnitř samolepkami ANO. Byly i na mantinelech hřiště a v našich stanech. Lepí to na hlavu mně i Jiřímu Čunkovi (lídr KDU-ČSL) a Šárce Jelínkové (kandidátka do Senátu),“ uvedl Karhan. „Polepek byly desítky,“ dodal pro Blesk.cz.

Billboardy lidovců někdo polepil samolepkami hnutí ANO.
Autor: Pavel Karhan

Podle kandidujícího Karhana se lidovcům v těchto dnech navíc asi dvě desítky plachet úplně ztratily, stalo se to v obcích na Holešovsku a Bystřicku. „Objevily se tam poté materiály hnutí ANO. Je to evidentní útok proti lidovcům,“ mínil Karhan. Podle Bařinkové z ANO v žádném případě volební materiály konkurence nepoškozuje. „Nemáme to zapotřebí,“ řekla ČTK Bařinková. Podle ní hnutí na mítincích samolepky rozdává. „Nemáme pak ale už kontrolu nad tím, co s nimi lidé dělají,“ dodala.

Podle Karhana je za poškození volebních materiálů lidovců zodpovědný holešovský místostarosta Radek Doležel, který je čtyřkou na krajské kandidátce hnutí ANO. Doležel to odmítl. „Předminulý týden v pátek jsme měli v Holešově velký mítink a rozdali jsme hodně propagačních materiálů, včetně samolepek. Zřejmě se nějaká parta mladých lidí opila a večer je lepila na materiály KDU-ČSL,“ řekl ČTK Doležel.

Ušetřeno nezůstalo ani soukromé auto jednoho z kandidátů do zastupitelstva Pavla Karhana.
Autor: Pavel Karhan

Na vandaly si stěžuje i ANO

Podle Doležela se v Holešově v neděli objevily také rozbité předvolební plakáty hnutí ANO. „Máme na sloupech sololitové desky a na nich plakáty. V neděli byly roztrhané, asi to byla reakce na přelepení billboardů a plachet KDU-ČSL,“ mínil Doležel. Podle Karhana se lidovci neobrátili na policii, podle Doležela se to nechystá udělat ani ANO. „Městská policie procházela kamerové záznamy a nic na nich není. Hledání pachatele by bylo složité,“ uvedl Doležel.

„Jednání i vyjádření pana Doležela mne nepřekvapuje, chová se tak standardně, nejen ve volební kampani,“ reagoval rozhorčeně Karhan. „My dobře víme, na rozdíl od něj, že volby nevyhrává počet samolepek, pořezaných a ukradených plachet. Proto jsme nikdy žádnému politickému protivníkovi nic takového nedělali a ani dělat nebudeme. Věřím, že volič vyhodnotí situaci správně a bude platit staré heslo 'voli volí voly' a já sem optimista - v našem státě žijí lidé a ne volové,“ dodal.

Velitel holešovské městské policie Eduard Dlhopolček ale řekl, že záznamy z kamer zatím strážníci nekontrolovali. „Požádal mě o to až kolem 13:00 pan Karhan,“ uvedl Dlhopolček. Podle něj mohly jedince, kteří lepili samolepky na plachty a billboardy lidovců, zabrat tři nebo čtyři kamery. „Musíme záznamy projít. Uvidíme, co na nich bude,“ dodal.

Kampaň do říjnových krajských a senátních voleb byla zatím ve Zlínském kraji klidná. Jen na jejím začátku se nepohodli bývalí partneři, STAN a TOP 09, kteří v roce 2012 kandidovali společně a letos jdou do voleb každý sám. STAN se nelíbilo, že TOP 09 na svých billboardech uvedla, že kandiduje s podporou starostů. Ve Zlínském kraji má přitom jen dva, jednoho z nich - Rudolfa Seiferta - právě v Holešově.

Ve Zlínském kraji vedl Blesk.cz předvolební debatu s kandidáty na hejtmana. Co slíbili voličům?

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Zlínského kraje. Tohle slíbili voličům. Blesk TV

Fotogalerie
13 fotografií