Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman: Nechcete jít volit? Zasloužíte pokutu. Je to výběr nejmenšího zla

Autor: simao, ČTK, mim - 
14. září 2016
21:31

Podle prezidenta Miloše Zemana by mělo být povinné chodit k volbám, jinak by lidem hrozila pokuta. Svůj návrh zopakoval i ve svém středečním rozhovoru pro ČT, kde se věnoval tématům před nadcházejícími krajskými volbami. I probíhající kampani, za kterou peskoval „líné“ politiky. Kromě odhalení svého aktuálního zdravotního stavu se pustil i do dalších očekávaných témat – včetně uprchlíků.

Říjnové krajské volby se blíží, prezident Zeman před nimi rýpl do průběhu kampaní jednotlivých stran. Lituje, že začaly až nyní. „Kdyby politici nebyli líní, už by vedli svoji kampaň během prázdnin. Představili by svoje osobnosti, a jak správně říkáte, programy nebo vize,“ uvedl Zeman.

Zeman: Povinně k volbám. Jinak pokuta!

Prezident také oprášil svůj názor, že by lidé měli chodit k volbám povinně. Pod pohrůžkou pokuty. „Myslím, že pro každého občana by mělo být povinností, v případě jejího nesplnění za mírnou pokutu, jít k volbám a věnovat maximálně dvě hodiny svého vzácného času, aby vyjádřil svoji vůli,“ oprášil Zeman jeden ze svých již tradičních „volebních“ názorů.

Právo nevolit neuznává. „Nikdy si nevybíráte největší dobro. Vybíráte si nejmenší zlo. Vzhledem k tomu, že v krajských volbách bude v průměru kandidovat deset, patnáct, možná dvacet uskupení, tak když si uděláte jakýsi žebříček, vždycky tam najdete nejlepší zlo. Netvrdím, že tam najdete největší dobro,“ poznamenal.

Lidé, kteří nejdou k volbám, podle jeho soudu ve skutečnosti hlasují. „Kdo nevolí, volí, ale neví o tom. Jeho propadlý hlas se přerozdělí mezi ty subjekty, které dostaly nějakou podporu voličů,“ řekl Zeman.

Řada uprchlíků uprchlíci nejsou, míní prezident

I když sám rád a často mluví o uprchlících, debata o migraci podle něj ovlivní spíše výsledek parlamentních voleb. „Migrace je celostátní téma. Já nepochybuji o tom, že v parlamentních volbách za rok celostátním tématem bude,“ uvedl.

Podle Zemana přitom „praxe ukázala, že řada migrantů, která se vydává za uprchlíky před válkou, ve skutečnosti žádnými uprchlíky není“.

Hlavním tématem krajských voleb bude podle Zemana dopravní infrastruktura. Tedy budování dálnic i silnic první třídy či opravy silnic třídy druhé a třetí. „Když vidíte v některých silnicích díry, tak si říkáte, že kraje potřebují peníze na tyto opravy, ne na to budování. To je hlavní téma. Až dlouho za ním, zdravotnictví, školství, sociální služby,“ míní Zeman.

Hlava státu má být nadstranická, Zeman však uznal, že volby budou soubojem ANO, kterému průzkumy zatím přisuzují vítězství, a ČSSD. „ANO je vlastně opozicí v koalici,“ dodal prezident. Připomněl, že během sporu Andreje Babiše (ANO) s Milanem Chovancem (ČSSD) dělal „vše pro to, aby ANO neodešlo z vlády a aby vláda zůstala“.

Senát jako útočiště vysloužilých politiků a „bílá mafie“

Stranu práv občanů, někdejší Zemanovce, prezident podporovat nehodlá. Zeman se však pozastavil i nad senátními volbami. Pokud si prý voliči přejí Senát, mají ho mít, on sám by Senát patrně zrušil. „Řada politiků, včetně mě, pochybovala o funkčnosti Senátu. Já se vám docela poctivě přiznávám, že pochybuji dodnes. Senát je někdy, ne vždy, útočištěm vysloužilých politiků,“ uvedl Zeman.

Během probírání volebních témat se Zeman pozastavil i nad „obchodem s chudobou a budování ubytoven“ ve vyloučených lokalitách. I některé české zákony považuje za špatné, mj. doplatek za bydlení, kdy „bílá mafie“ dle Zemana inkasuje peníze od státu. Nechyběla ani Zemanova kritika Zdeňka Bakaly v souvislosti s OKD, když uvedl: „Pan Bakala je po panu Koženém druhý největší tunelář v ČR.“

Zeman: Kdekoli upadnu, říkají, že jsem byl pod parou

V souvislosti s tím, že se zdravotní stav politiků probírá i v USA kvůli kolapsu Hillary Clintonové, Zeman neváhal a o svém současném zdravotním stavu se bez obalu rozpovídal.

„Teplota, tlak, rosný bod, okluzní fronta, to je jedna Cimrmanova hra, jestli si vzpomínáte. Takže, cukrovka z 10,4 na 8,5, což mě nesmírně potěšilo, protože cukrovka je jedna ze dvou nemocí, které mám a které mě budou doprovázet až do konce života. Cukrovka, jak víte, je nevyléčitelná, ale může se zlepšovat, což se právě stalo. Druhá nemoc jsou nohy,“ řekl prezident na ČT 24.

Ke svému trápení s necitlivýma nohama pak uvedl, že tam je stav beze změn. „Samozřejmě, kdekoli upadnu, spadnu ze schodů nebo zavrávorám, novináři napíšou, že jsem byl pod parou, a já říkám, kéž by to byla pravda, protože z toho můžu vystřízlivět,“ uvedl.

Narážka na kladný vztah českého prezidenta k alkoholu se přitom dnes objevila i u britských novinářů – to když Zeman poskytl rozhovor pro The Guardian. Novináře se ptal, zda kouří, ti u něj připomněli, že „loni prezident – jehož kousky s alkoholem, kdy se občas objeví opilý na veřejnosti, se staly legendárními – rozvířil kontroverzi, když popřál ‚smrt abstinentům a vegetariánům‘.“

Zeman nyní na rozdíl od jiných českých politiků, kteří o svém zdraví kvůli ochraně soukromí mlčí, otevřeně mluvil o svých problémech. „Bohužel tato takzvaná polyfunkční neuropatie mě provází už asi deset let, nemohu říci, že se zhoršuje, ale na rozdíl od té cukrovky se nezlepšuje. Takže toto jsou jediné dvě nemoci, které mám, jak jsem už řekl, obě mě budou doprovázet až do konce života,“ dodal Zeman.

Vzpomínky na Zemanův pád a popelníček v ČT

„Mnohokrát jsem řekl, že se sám rozhodnu začátkem března příštího roku,“ odvětil Zeman na dotaz, zda bude opět na prezidenta kandidovat.

Právě se Zemanem a Českou televizí se pojí jeden známý prezidentský pád. To když právě v budově ČT ho coby nového českého prezidenta zradily v roce 2013 nohy i schody a svůj pád ubrzdil až o gauč, stojící opodál. „Nikdo z ochranky mě nezachránil, tedy musel jsem se zachránit sám, na rozdíl od Fidela Castra, pane Moravče, jsem neupadl a neskončil v nemocnici,“ glosoval to poté v rozhovoru se známým televizním moderátorem.

Na záběrech, které unikly z ČT, přitom bylo vidět i to, jak zatvrzelý kuřák Zeman žádal generálního ředitele ČT Petra Dvořáky o popelníček.

rudyptak48 ( 22. září 2016 11:48 )

LIDOVÝ PREZIDENT Zemane, Zemane, tvé slavné bonmoty, jsou tak věrohodné, jak falešné noty. Seš přece prezident, proč by ses omlouval, stojíš nad zákonem, kdo by tě žaloval. Jen chudák senilní, má rád tvé výroky, myšlenky stupidní, patří jen do stoky. Oblečen ve špínu, v prasečím kožichu, házíš po nás hnojem a my jsme potichu. Chceš být velkým hráčem mezi prezidenty, z hradu si vytvořil rozum na patenty. Tak velkého machra hrad ještě neviděl, i ten Milouš Jakeš moc by ti záviděl. Před naším Milošem není žádný čistý, Peroutka a Seifert byli prý nacisti. Ovčáček teď prohledává snad všechny archívy, pro Miloše objevuje jenom další špíny. Sliby, chyby, to zná každé dítě, a ty tvé bonmoty, ty už nespasí tě. Hloupých slibů byla již hromada, i ta naše sametová, přesně tak dopadla. Ta tvá kamarila je skvost mezi skvosty, odborníků málo a lokajů spousty. Poděkujme Moskvě, že nám tolik dala, stvořila nám androida, prezidenta práva.

berlin71 ( 15. září 2016 15:32 )

maledivy2016:chcipnity ,ty spraskana ceska ku.rvo spinava

.krakonos5oo. ( 15. září 2016 15:03 )

Povinně k volbám a povinně volit ČSSD! Kontrolovat, kdo jak volí a ty, co nevolí ČSSD pozavírat do kriminálu!

agfor ( 15. září 2016 12:12 )

Asi tam mají koho volit a můžou si snad vybrat. Tady je to však jen zlodějská sebranka.

agfor ( 15. září 2016 12:07 )

Zapomínáte na to, že leckteří mají i cizí státní občanství. V České vládě, Parlamentu i zbytečném Senátu mají být jen Češi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa