Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Babiš lže a mstí se mi.“ Dienstbier vrací úder za slova o zbytečném ministrovi

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. října 2016
11:22

Není to poprvé, kdy se koaliční představitelé Sobotkovy vlády střetávají o to, který resort je užitečný a který by se naopak dal zrušit. Andrej Babiš (ANO) se ostře navezl do ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Jeho resort považuje za zbytečný a agendu by přenechal „svému“ ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO). Dienstbier v reakci pro Blesk.cz označil Babiše (nejen) za nekompetentního.

Dienstbierův ministerský post je určitě zbytečný a jeho agendu může dělat ministerstvo spravedlnosti,“ cituje Andreje Babiše Aktuálně.cz. A další rozkol ve vládní koalici je na světě. Řevnivost mezi ANO a ČSSD je patrná zvláště před krajskými volbami, které jsou za rohem (7. a 8. října). 

Jiří Dienstbier je přitom ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Jeho předchůdci v úřadu byli Petr Mareš, Džamila Stehlíková a Michael Kocáb. A Dienstbier rozhodně nesouhlasí, že by byl zbytečný. „Pan Babiš o tom resortu tedy především vůbec nic neví,“ řekl v reakci pro Blesk.cz Dienstbier.

„Je to naprostý nesmysl. Dokonce si zaslouží, aby (lidskoprávní oblast) měla dokonce i samostatný úřad, který navíc ani nemá, což zřejmě pan ministr Babiš také netuší. Sekce lidských práv je součástí Úřadu vlády a je to tak dobře, protože je to průřezová agenda, navíc poměrně rozsáhlá – je to otázka práv osob se zdravotním postižením, podpora neziskového sektoru, rovnosti žen a mužů, národnostních menšin, integrace romské menšiny… Agenda je velmi rozsáhlá,“ podotýká ministr.

Babiš navrhl převést lidská práva pod křídla Pelikána

Andrej Babiš přitom navrhl, aby Dienstbierova agenda přešla pod resort spravedlnosti, který vede Robert Pelikán (ANO). „Nevidím racionální spojení této agendy s ministerstvem spravedlnosti,“ oponuje dále Dienstbier. Podle něj jde často o agendy, které mají s ministerstvem spravedlnosti zpravidla málo společného a prolínají se jen dílčím způsobem.

„Nepochybně ministerstvo spravedlnosti má také svou roli při ochraně lidských práv, ale nejen toto ministerstvo. Je to průřezová agenda, ve které je třeba spolupracovat s celou další resortů, nejenom se spravedlností, ale také s prací a sociálními věcmi, školstvím, zdravotnictvím, ale také třeba ministerstvem průmyslu a obchodu nebo ministerstvem zdravotnictví, což se samozřejmě děje. Takže je to vlastně opět výraz nekompetentnosti pana Babiše,“ rýpl si „na oplátku“ Dienstbier do vicepremiéra a šéfa hnutí ANO.

Odměna za podporu Sobotky proti pučistům?

Babiš se však navezl nejen do Dienstbierova resortu, ale i samotného Dienstbiera. „Pan Dienstbier dostal tento post pravděpodobně za odměnu za podporu předsedy Sobotky v rámci lánského puče organizovaného Haškem,“ pokračoval v útoku Babiš.

Považuje to Dienstbier za součást předvolební rétoriky? „Jednak asi součást předvolebního boje, pak vyřizování osobních účtů, protože jsem si dovolil pana ministra Babiše několikrát kritizovat mimo jiné za jeho xenofobní, nenávistné výroky ve Varnsdorfu. Pak si myslím, že je to také výraz jeho naprosté nekompetentnosti v některých oblastech,“ reaguje pro Blesk.cz Dienstbier.

Připomněl tak sporný výrok Andeje Babiše v sociálně vyloučené lokalitě ve Varnsdorfu. O táboře v Letech tam měl Babiš pronést, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. „Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ řekl údajně Babiš právě podle Aktuálně.cz. Vicepremiér se od výroku distancoval, čelil však atakům, že zpochybnil romský holokaust . 

„Nedávno si (Babiš) ve Varnsdorfu stěžoval, že se nic nedělá se sociálním začleňování, nebo ne dost. Což jednak není pravda – o tom také zjevně nic neví – ale nyní vlastně tvrdí, že by chtěl zrušit mimo jiné i Agenturu pro sociální začleňování,“ rozčiluje se Dienstbier. 

Agentura, která spadá pod jeho gesci, je podle Dienstbiera důležitá, protože má pomáhat 70 obcím s řešením problémů sociálního vyloučení. Ministr upozorňuje, že jde také o početně největší část jeho úřadu. Agentura počítá až se 140 pracovníky, byť ne se všemi na plný úvazek. Dienstbier to považuje za zcela odpovídající tomu, že mají působit v sedmi desítkách obcí a někde je činnost na jednoho člověka příliš náročná.

Další přestřelka o „zbytečných“ resortech 

Mezi Babišem a Dienstbierem přitom nejde o jedinou vládní přestřelku ohledně toho, zda je některý z resortů zbytečný. Nedávno se do sebe online na sociální síti pustili vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Karla Šlechtová (ANO). Za nepotřebné totiž Babišova ministryně označila plánované ministerstvo pro výzkum a vývoj.

Se zlou se potázala. Bělobrádek v reakci navrhl zrušit její resort – ministerstvo pro místní rozvoj. S tím, že jde de facto o přežitek. Je běžné, že se současná koalice dohaduje o tom, zda jsou některé ministerstva nutná, či nikoli?

„Já jsem toto s nikým příliš neřešil. Já myslím, že to jsou nějaké občas mediální přestřelky, které jsme na jednání vlády v podstatě nikdy neřešili. Pan ministr Babiš třeba za mnou nikdy nepřišel, aby diskutoval o náplni činnosti mého úřadu, aby vlastně vůbec si zjistil nějaké informace, jaká agenda je tam vykonávána. Proto říkám, že s naprostou neznalostí vydává takovéto komentáře, které jsou opravdu zcela mimo mísu,“ míní Dienstbier.

Podle Babiše legislativní rada funguje skandálně

Ministr z ČSSD se ohradil i proti dalším Babišovým výtkám. „Už vůbec nemá cenu komentovat ty jeho výroky na adresu Legislativní rady vlády. Tam si stěžuje na svoji vlastní neschopnost předkládat smysluplné návrhy zákonů, které by prošly Legislativní radou, což je sbor nezávislých expertů,“ snaží se odrazit další úder Dienstbier.

Co Babiš o Legislativní radě pronesl? „Určitě bych odpolitizoval Legislativní radu vlády, protože je skandální, jak funguje,“ uvedl dle Aktuálně.cz. Podle něj rada „spoustu věcí brzdí“ a Dienstbier postup „blokuje“. „To je jedna z největších brzd, společně se sněmovnou, proč v přijímání zákonů nepostupujeme rychleji,“ uvedl Babiš.

joudajoudovy ( 5. října 2016 08:45 )

dienstbier, jakozto dizidentke detatko, krmene tuzexovou stravou a odene do korporatnich znacek, byl za komaru prijat na stredni skolu. neciti jakysi moralni dluh ke svym vrstevnikum, kteri vyhody od komousu nedostali a na stredni skoly se nedostali, nebot postacila emigrace nekoko z rodiny ci neucast v pionyru, ale i nezajem rodicu o rudou knizku? neciti jakysi moralni dluh ke svym vrstevnikum, kteri nemohli vyuzit kamaradicka havla pro udeleni postu, rozdavani statniho majetku a rovnosti v podnikani? pak politicke statovani tohoto kriklouna o diskriminaci je zcela zvracene i zbytecne, nebot cilem diskriminace je rovnost vsem.....

e.44 ( 4. října 2016 22:35 )

sendrazak, to už tě zase v blázinci pustili k počítači? Nikdo normální si totiž o tý ŠtBácký mafiánský svini nemůže myslet, že je to správnej chlap

ivoadller ( 4. října 2016 17:49 )

Ale tebe zavřou určitě, zpátky do cvokárny.

buban ( 4. října 2016 16:32 )

Snad nikdy jsem s Vámi nesouhlasila, i nyní si dovolím Vás poopravit Dientsbier Jr., povoláním syn, je zbytečný, ovšem ne politik. Mamlas a vyžírka to je.

buban ( 4. října 2016 16:28 )

Nejlepší obrana je útok. Proto ten "syn z povolání" tak kope kolem sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa