Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

HateFree končí a Dienstbier smutní. „Sluníčkáři“ podporovali migranty i muslimy

Autor: simao, ČTK - 
6. února 2017
16:35

Kritici ho označovali jako příliš „sluníčkářský“ projekt. Koordinátor HateFree Lukáš Houdek nálepku odmítá, ministr pro lidská práva Jan Chvojka se ale i tak chystá HateFree v dubnu ukončit. Jeho předchůdce Jiří Dienstbier (oba ČSSD) je zklamaný. Projektu podporujícímu toleranci ve společnosti fandil, byť jej zdědil, jak řekl Blesk.cz. Jak Dienstbier, tak Houdek popírají, že by měl projekt neprůhledné financování.

Projekt HateFree Culture, který bojoval proti projevům rasové i jiné nesnášenlivosti ve společnosti, má v dubnu skončit. Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) se totiž prý již rozhodl, že jej neprodlouží, uvedl v pondělí časopis Týden.

Proti tomuto kroku se však očekávaně postavil Chvojkův odvolaný předchůdce Jiří Dienstbier (ČSSD). A koordinátor projektu Lukáš Houdek Blesk.cz řekl, že se s Chvojkou teprve setká – vůbec poprvé. Aby mu představil, čím se projekt zabývá.

Dienstbier: Nerozumný krok

Dienstbiera chystaný konec projektu proti násilí z nenávisti nepotěšil. „Nepovažuji takový krok za rozumný,“ řekl Blesk.cz Dienstbier. Za užitečný prý považuje jakýkoli projekt, který podporuje k toleranci ve společnosti a bojuje proti šíření lživých informací, tzv. hoaxů či pomluv.

„Já jsem podporoval, aby takový projekt fungoval, protože je důležité podporovat vše, co bude čelit šíření strachu a nenávisti. Ale abych byl korektní, já jsem ten projekt zdědil na Úřadu vlády. Projektový záměr byl započat ještě předtím, než já na Úřad vlády přišel. Je ale pravda, že ta vlastní kampaň se rozjela až v době, kdy já jsem byl ve funkci ministra pro lidská práva a ten projekt jsem celou dobu podporoval,“ říká nyní bývalý ministr.

„Radost z toho budou mít pouze ti, kteří jsou netolerantní nebo kteří sami zneužívali obav určité části lidí z nějakého dění. Ti, kteří doopravdy stojí o to, aby naše společnost byla tolerantní a odolná vůči jakýmkoli tendencím k extrému, tak z toho radost mít nemohou,“ dodal Dienstbier pro Blesk.cz.

Koordinátor: Nepovažuji se za sluníčkáře

Kampaň HateFree Culture odstartovala v listopadu 2014. Zaměřovala se především na mladé lidi. Fungovala nejprve na sociálních sítích, později pod její hlavičkou vznikaly další aktivity.

Jednou z takových bylo mj. udělování značky HateFree Zone místům, která jsou otevřená komukoliv bez ohledu na jeho etnickou či jinou příslušnost. Na fasádách některých pražských kaváren a obchodů zapojených do kampaně HateFree se však loni v dubnu objevily nacistické symboly a výhružné nápisy. Policie z tohoto obvinila pětici mladíků.

Kampaň HateFree je přitom kritiky označovaná za příliš „sluníčkářskou“. „Mně osobně jakékoliv nálepky přijdou nešťastné. Ať už je to fobík, xenofob, sluníčkář nebo cokoliv. Já sám sebe za sluníčkáře nepovažuji. Pokud se nebudeme takto nálepkovat, tak spolu naopak můžeme začít diskutovat, hledat určité možnosti platformy, kde se můžeme shodnout,“ řekl Blesk.cz koordinátor projektu Lukáš Houdek.

S ministrem Chvojkou má mít teprve schůzku a ještě neměl šanci se o tom s ním pobavit osobně. O chystaném kroku se dozvěděl z médií. „Rád bych si vyslechl ty jeho důvody a jeho postoj a vůbec mu představil, co projekt dělá a co má za sebou,“ podotkl Houdek.

Chvojka: Vnímal jsem to jako časově omezený projekt

Dienstbierův nástupce Chvojka na vysvětlenou uvedl: „Od počátku jsem to vnímal jako časově omezený projekt, který by neměl přerůst do trvalé agendy Agentury pro sociální začleňování.“ Kampaň se dle něj dostala do slepé uličky. „Nejvíce pozornosti nakonec přitahuje její pozadí, financování a personálie s ní spojené, méně už její obsah,“ míní Chvojka. 

„To, že jde o časově ohraničený projekt, je pravda. Jako každý projekt, který je financován z tzv. norských fondů, je na určitou dobu. Ta končí v dubnu letošního roku, nicméně byla tam možnost ten projekt prodloužit. Ta kampaň mohla pokračovat,“ oponuje Dienstbier. „V dnešní době potřebujeme vše, co posiluje toleranci a vyvrací lživě šířené informace, které vyvolávají napětí ve společnosti nebo vůči určité skupině osob,“ dodává.

Střet zájmů bývalého šéfa projektu?

Chvojka však reagoval mj. i na informace MF Dnes, že někdejší šéf projektu Nikola Křístek zároveň působí ve sdružení AISIS, které jako jediný uchazeč získalo veřejné zakázky za pět milionů korun. Podle Chvojky však udělal Křístek projektu „medvědí službu“. „Jeho dvojí angažmá mne velmi nepříjemně překvapilo. Myslím, že takto postupovat nelze,“ poznamenal Chvojka.

Dienstbier odmítá, že by měl být jeden článek důvodem pro ukončení takového projektu. „Ani si nejsem jistý, jestli k nějaké nepravosti došlo. Podle mých informací pan Křístek, když zjistil, že ta nezisková organizace, ke které měl nějaký vztah – ale ne že by ji snad řídil – tak když zjistil, že se uchází o zakázku, tak to na Úřadu vlády oznámil. Takže tam k žádné nekorektnosti nedošlo. Důvody jsou pro mne zástupné,“ zareagoval pro Blesk.cz Dienstbier.

„Co osobně vím, tak různí lidé na Úřadu vlády o možném střetu zájmů pana Křístka věděli, a proto nebyl v žádné komisi, takže nemohl nic ovlivňovat a zachoval se naprosto korektně. On od počátku tyto věci hlásil předem a obecně se o tom vědělo,“ tvrdí Houdek, podle kterého je financování Hate Free „transparentní“. „Byly různé manipulace v souvislosti s projektem, jako že máme 40 milionů k dispozici, což pravda není. Jsme velmi transparentní v tom, jaké částky na co jdou,“ podotkl Houdek.

Muslimové, uprchlíci i pozitivní zprávy

Když má hodnotit hlavní přínos HateFree, Houdek zmiňuje mj. témata ohrožených skupin, které se stále setkávají s diskriminací. Čemu se HateFree věnuje především?

„Určitě je to šíření pozitivních zpráv. Věnujeme se samozřejmě i problematickým částem, které nejsou tak populární – jako témata týkající se negativních postojů k muslimům nebo uprchlické krizi, ale věnujeme se i tématům jako vyzdvihování pozitivních příkladů ať už vzájemného soužití, projektu kvalitního života seniorů či hendikepovaných,“ zmínil Houdek.

Podle koordinátora je pak skupina HateFree na Facebooku i vítanou platformou k diskuzi i s těmi, kteří s myšlenkami nesouhlasí. „Je to jeden z mála prostorů na českém internetu, kde spolu lidé diskutují pořád ještě tak nějak slušně a setkávají se tam lidé s různými názory,“ uvedl.

Dienstbiera za podporu chválí. A věří i v nápravu vztahů s Chvojkou.  „Vztahy s panem Dienstbierem byly korektní, projekt podporoval. Mohl mít proti němu nějaké výhrady, jako každý je může mít proti čemukoliv, tak považoval tu práci za důležitou. Věříme, že i pan Chvojka třeba ještě ten svůj postoj přehodnotí potom, co zjistí, co má projekt za sebou,“ dodal Houdek.

Video se připravuje ...
Další videa