Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Maxová vs. Marksová: ANO šije do ČSSD za rozdávání bytů sociálním případům

Autor: simao - 
9. ledna 2017
17:15

Pozměněnou koncepci sociálního bydlení, jakou připravila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), hlasitě kritizuje poslankyně Radka Maxová (ANO). Právě ta má v Babišově hnutí na starost sociální otázky. Resortu Marksové vytýká, že předložil ještě horší návrh, než byl ten původní. Koalice se tak dlouhodobě nedokázala domluvit na zákonu, o který přitom stojí obě strany. Po pondělním jednání vládní koalice premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že má návrh zákona o sociálním bydlení ministerstvo práce ještě jednou co nejrychleji prodiskutovat s koaličními experty v připomínkovém řízení.

Někteří to přičítají právě rostoucímu předvolebnímu napětí mezi ANO a ČSSD, dvěma rivalům v letošních volbách do Poslanecké sněmovny. Problém sociálního bydlení, který zamířil i na pondělní koaliční radu, se však vleče delší dobu. 

V koalici se nyní objevují kvůli sociálnímu bydlení neshody pravidelně. Babišova poslankyně a místopředsedkyně sociálního výboru Sněmovny Radka Maxová (ANO) nyní šije do ministryně Michaely Marksové (ČSSD). 

Maxová, která byla loni krajským lídrem ANO v Jihočeském kraji, tvrdí, že sociální bydlení tu nesmí být pro polovinu obyvatel a ministerstvo pod vedením Marksové prý nepředkládá dobrý návrh. Dle Maxové není spravedlivé, aby jedna část populace tvrdě pracovala a druhá zneužívala sociálních výhod.

Maxová: Je třeba rozlišit, kdo má na bydlení nárok

Poslankyně Maxová přitom kritizuje návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dlouhodobě. Kritiku zmínila i v den, kdy mj. o sociálním bydlení vyrazila debatovat koaliční rada.

„Ve verzi, která je teď diskutována na koalici, je absolutně demotivační se dostat do klasického koloběhu běžného života – to znamená práce, rodina, starosti, placení nájmu atd. Zahrnuje poměrně širokou skupinu lidí a v podstatě ani nerozlišuje lidi, kteří pracují a pobírají příspěvek na bydlení, a lidi, kteří nepracují, mají dluhy a neodvádí do našeho systému, ať zdravotního, sociálního nebo daňového, žádné prostředky,“ řekla Blesk.cz Maxová.

„To je první věc, která je opravdu zásadní: rozlišit, kdo má kompetence k bydlení, a tudíž může dostat sociální byt. Ten, kdo je nemá, se je nejprve musí naučit a potom je schopen mít nárok na sociální byt,“ pokračuje poslankyně.

Maxové se vedle toho nezamlouvá ani zřízení nového centrálního úřadu – Centra pro sociální bydlení. „Toto centrum by v podstatě mělo opravovat byty, shánět byty a možná i stavět byty pro tyto občany, kteří by měli nárok na sociální bydlení, což já si, upřímně řečeno, vůbec v praxi neumím představit,“ navázala na svou kritiku.

Úřad kritizuje také předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Zřizovat nový úřad, aby to zase dělali úředníci z Prahy nebo Úřadu práce, je podle našeho názoru špatná cesta,“ uvedl po jednání koaliční rady. Kompetence by podle něj měla připadnout obcím a stát by měl být v „rezervě“ s dostatečnou kapacitou financí.

Ještě horší než předchozí návrh?

Podle Radky Maxové bylo chybou, že MPSV u původního návrhu dalo obcím pouze povinnosti a nedalo jim práva do problému zasahovat. Ani nyní se prý věci k lepšímu nepohnuly. „Tato verze nyní dává obcím dobrovolnost. A právě u obcí, které se nepřihlásí do systému a budou-li tam mít obyvatele v bytové nouzi, tak vlastně budou posílání na to Centrum sociálního bydlení, které by se o ně mělo postarat,“ uvádí Maxová.

„Myslím si, že tato verze je daleko horší, než byla ta původní. Pokud by se ta původní upravila tak, aby obce mohly pracovat s tím člověkem, měly určitá práva, výpovědi z nájmu, prodloužení bytové nouze, tak si myslím, že je to správná cesta,“ řekla dále Blesk.cz Maxová. 

Kritička ministryně Marksové přitom od počátku vidí problém v tom, jak MPSV komunikuje s jednotlivými resorty, „které do toho mají co povídat“. Maxová tvrdí, že od počátku byla poslouchána pouze jedna strana.

„Od začátku obce říkaly, že pokud to bude takto, tak budou vystupovat proti. Kdyby se vzaly ty jejich připomínky daleko vážněji, více se komunikovalo s ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem financí, které nedostalo tuto novou pracovní verzi vůbec k připomínkování, tak by ten zákon vypadal úplně jinak,“ tvrdí poslankyně ANO.

Marksová a Chvojka se brání kritice babišovců

Spory o zákon o sociálním bydlení však vyvolaly i roztržku přímo mezi ministryněmi z obou táborů koaličních partnerů. A taktéž nikoli první spory. I ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) kritizuje, že by měl vzniknout nový státní úřad.

„Ohrazujeme se proti snaze ministerstva práce takto narychlo prosadit zákon o sociálním bydlení, který vrací zemi do podmínek reálného socialismu,“ pustila se Šlechtová do Marksové.

„Ministryně Šlechtová považuje zákon o sociálním bydlení za návrat k socialismu. Super postřeh. Takže v nejvyspělejších evropských zemích vládne socík...,“ zareagovala Marksová na Twitteru.

Podílet se na dokončení zákona o sociálním bydlení, který nevzniká snadno, přitom dostal za úkol i ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). 

„V České republice doposud žádný právní předpis upravující sociální bydlení neexistoval, takže bylo nutné tři roky věnovat přípravě zákona, a to včetně podrobných debat se zástupci obcí a měst, krajů a dalších ministerstev,“ vysvětluje Chvojka obtíže při vzniku zákona.

A dodává: „Sociální bydlení je nezbytnou podmínkou řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit.“ Po vypořádání připomínek s resorty a konzultacemi se sdruženími samospráv se ovšem zdá, že hlavním problémem v přijetí zákona budou koaliční partneři z politického hnutí ANO, varoval Chvojka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 10. ledna 2017 09:36 )

o cem se diskutuje? jiz nekolik let romove dostavaji obecni byty, aby nemohli rvat o diskriminaci rasy. vcetne navratilcu z VB, kteri pred odchodem nacerno prodali statni byty i s vybavenim a po navratu jim obec prideli nove, minimalne 3+1 a jeste schvali prispevky na bydleni. v ceske republice ma pouze jedna skupina zajistene zivobyti a beda tomu, ktery by chtel vykonavat kontroly.

moiaza ( 9. ledna 2017 18:30 )

Jaká je přesná definice sociálního případu? Není "sociální případ" každý, kdo nechce pracovat? Ano, jsem pro, aby stát pomohl každému, kdo se přechodně dostal, ne vlastní vinou, do finanančních problému. Jak je možné že řada mladých bezdomovců dostává dávky? Jednou, dvakrát mu nabídnu práci a když ji nevezme, nedostane ani korunu. Stát zjevně pomáhá nemakačenkům a darebákům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa