Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ANO žádá změny ústavy, chce na to zřídit komisi. Nesmysl, odmítá Chvojka

Autor: val - 
23. ledna 2017
18:42

Někteří poslanci hnutí ANO se dožadují vzniku další sněmovní komise, která by tentokrát řešila změny ústavy. I přesto, že takové instituty nemají mezi zákonodárci valnou pověst – vyčítá se jim neefektivita a slabé výsledky – Sněmovna bude návrh za týden projednávat. Ministr pro legislativu a bývalý člen ústavně-právního výboru Jan Chvojka ale nápad odmítá.

Návrh na zřízení stálé komise k Ústavě ČR je zařazený jako třetí bod na úterý 31. ledna, kdy bude pokračovat lednová schůze. „Máme 25 let od přijetí ústavy, hodně se změnil svět, změnila se třeba volba prezidenta, změnila se spousta věcí a ústava by si nějakou kvalitní revizi zasloužila,“ má jasno nový místopředseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Sám by se rád členem komise stal, pokud mu to jednací řád dovolí. Velmi aktivní je podle něj v tomto směru i bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Kolik členů by komise měla mít, je nyní předmětem diskusí. Podle Vondráčka nicméně panuje shoda na tom, že by v ní všechny sněmovní strany měly být zastoupeny stejným počtem poslanců. Navíc by uvítal stálé hosty z řad odborné sféry, například ústavní právníky.

„Doufám, že se tam s kolegy nějak nesekneme a že se budeme bavit, jak by měla komise fungovat, ale už nebudeme řešit konkrétně, co by měla udělat, protože to bychom tím pádem určitě nedořešili,“ dodal pro Blesk.cz. Právě ústavně-právní výbor se v minulosti tímto tématem zabýval, ale jednání byla zdlouhavá a nakonec k ničemu nevedla.

Chvojka: Je pozdě

Časová tíseň odrazuje od velkolepých vizí i ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojku. „Myslím si, že skoro půl roku před zahájením volební kampaně tato platforma nemá cenu. Případná komise pro ústavu měla být ustavena na začátku volebního období,“ uvedl pro Blesk.cz.

Místo toho už prý podnikl vlastní kroky, které mají pomoci s budoucí revizí ústavy. „Sám jsem na svém ministerstvu zahájil sérii kulatých stolů, kam jsou zváni odborníci, kteří byli u schvalování ústavy, či dnešní odborníci na ústavní právo. Rád bych, aby výstupem těchto kulatých stolů byly teze pro případné změny ústavy. Samotné změny ústavy ale rozhodně do konce funkčního období Sněmovny nemají šanci projít.“

V uplynulých letech předložili poslanci velkou spoustu návrhů na změnu ústavy. Mezi nejpopulárnější patřil ten, jenž měl zjednodušit podmínky podání žaloby na prezidenta, případně ten, který měnil délku mandátu ústavních soudců nebo způsob jmenování guvernéra a členy bankovní rady ČNB.

deep_ass_flsting ( 24. ledna 2017 07:11 )

Z téhle sestavy zcela určitě pouze já, debile!

deep_ass_flsting ( 24. ledna 2017 06:58 )

Je vidět lůzo, že nikdo z vás nepochopil o co vlastně jde.

xmarek ( 23. ledna 2017 20:58 )

Změnu Ústavy definuje senát a k čemu komisi? Navíc co vím je ANO u koryta tj. součástí toho sranda spolku called vláda: https://goo.gl/CDEHll Jsou to šašci, kteří neznají ani vlastní zákony.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa