Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi se chystají na brexit: Co žádat a co si pohlídat? Jednání startují

Autor: Václav Lang - 
14. července 2016
05:25

O tom, jak by měla Česká republika zareagovat na avizované vystoupení Velké Británie z Evropské unie, bude ve čtvrtek poprvé jednat pracovní skupina k brexitu. Na zahajovacím setkání si členové vymezí tři základní témata, k nimž bude nutné zaujmout stanovisko před záříjovým summitem v Bratislavě. Detaily popsal pro Blesk.cz šéf této skupiny a zároveň státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

V pracovní skupině pod vedením Prouzy budou zasedat zástupci ministerstev, ale také Hospodářské komory nebo odborářů. Scházet se bude nepravidelně podle potřeby. Zpočátku ale častěji, zhruba dvakrát do měsíce.

Na čtvrtečním zahajovacím zasedání bude podle Prouzy nutné definovat si tři základní okruhy k jednání. Prvním z nich je příprava mandátu EU na tzv. rozvodové řízení s Británií. Součástí bude i stanovení možných dopadů na Česko. „Čili co si máme začít hlídat, kde jsou priority,“ upřesnil pro Blesk.cz Prouza.

Video  Sobotkovy složky i důsledky brexitu. Eurotajemník Prouza rozebral odchod Britů.  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Druhým tématem mají být budoucí postoje k britským požadavkům. „Je jasné, že tahle současná britská prohlášení o tom, jak budou mít dál přístup na evropský trh, ale zároveň zavřou svůj pracovní, jsou absolutně nerealistická,“ vysvětlil. Třetím tématem budou české požadavky na reformu Evropské unie.

Skupina má představit své návrhy do konce září, kdy se očekává oficiální zahájení debat o budoucnosti EU a jejím vztahu s Británií. Premiér Bohuslav Sobotka už dříve řekl, že bude chtít postoje ČR diskutovat s lídry všech parlamentních stran.

Prouza: Rozvod potrvá dva tři roky

Pane tajemníku, jak bude první zasedání pracovní skupiny probíhat? Bude to jen seznamovací jednání, nebo se dostanete už k věcné diskusi?

Bude to primárně seznamovací jednání, abychom si definovali, jaká jsou základní témata. Ty tři okruhy jsou jasné. Nejvíc spěchající téma je příprava mandátu Evropské unie na rozvodové řízení včetně definice možných dopadů na Českou republiku. Čili co si máme začít hlídat, kde jsou priority.

Tomáš Prouza a premiér Bohuslav Sobotka na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a premiér Bohuslav Sobotka na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti | ČTK
Druhé téma je do budoucna, kdy si Britové sdělí, jakou mají ambici dál. Řekneme si, co pro nás je a není přijatelné, protože je jasné, že tahle současná britská prohlášení o tom, jak budou mít dál přístup na evropský trh, ale zároveň zavřou svůj pracovní, jsou absolutně nerealistická. Máme s Brity spoustu věcí, které úplně nesdílíme s celým zbytkem Evropy, typicky třeba spolupráce v jaderné energetice. Máme tam věci, které budeme chtít rozvíjet dál.

Třetí téma, které zítra také rozjedeme, je, na co tlačit při debatě o reformě Evropské unie, protože summit v Bratislavě je v září, tak abychom relativně do dvou tří týdnů měli na stole nějaké první české návrhy, co pro nás bude důležité.

Jak často se budete v této skupině scházet?

Bude záležet na tom, jak bude situace probíhat. Reálně bude rozvod trvat další dva tři roky, nastavování vztahu taky nebude úplně krátké. Čili skupina bude fungovat dlouhodobě, ale teď během třeba prvního půl roku si myslím, že to bude tak jednou dvakrát za měsíc. Spíš si řekneme, že vždycky na konkrétní téma vznikne nějaká podskupinka a ta bude sedět dvakrát třikrát týdně, když to bude potřeba. Pak budou další fáze vyjednávání, kdy bude stačit vidět se jednou za měsíc za dva.

Jsou tam nějaké fixní osoby kromě vás? Je tam někdo konkrétní, třeba ministr Zaorálek?

Jsou tam náměstci z jednotlivých ministerstev, potom například Vladimír Dlouhý za Hospodářskou komoru, bude tam někdo za Svaz průmyslu, nevím, jestli předseda Jaroslav Hanák, nebo někdo jiný, měl by tam být Pepa Středula za odbory. Brexit má dopady na byznys, na zaměstnanost a pro mě bylo důležité, abychom jej neřešili jen na úřednické úrovni.

Takže si budete zvát další lidi podle toho, co bude zrovna na stole.

Přesně tak. Ve chvíli, kdy se budou řešit věci kolem finančních služeb, tak logicky v tu chvíli nastoupí ČNB a podobně. V tomhle bude skupina flexibilní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa