Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nezaměstnanost v Česku je nadále nejnižší v EU. Brexit dopadne až na podzim

Autor: ČTK - 
12. července 2016
11:21

Nezaměstnanost v Česku i nadále klesá. Z květnových 5,4 procenta klesla v červnu na 5,2 procenta. Uchazečů o práci bylo zhruba 384 000, nejméně od prosince 2008. V úterý to oznámil Úřad práce ČR. Pokles překonal i odhady analytiků. Nezaměstnanost vytrvale klesá od února, meziročně se snížila o jeden procentní bod.

Za poklesem stojí podle úřadu stejně jako v předchozích měsících posilování české ekonomiky či sezonní práce. „Zároveň se rozběhla turistická sezona,“ doplnila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Volných míst v nabídce úřadu v červnu přibylo téměř o 5000 na zhruba 134.000. Bylo jich tak nejvíce od září 2008, tedy od doby před prohloubením světové hospodářské krize.

Rekordní počty míst hlásily i regiony s nejvyšší nezaměstnaností. „Například na Ústecku evidoval Úřad práce ČR nejvíce volných míst od ledna 2001 - celkem 7587,“ sdělil ředitel odboru zaměstnanosti úřadu Jan Karmazín. 

Analytici jsou překvapení, jelikož očekávali, že nezaměstnanost klesne pouze na 5,3 procenta. Bez sezonních prací by ale podle nich stagnovala. V červenci již čekají nárůst nezaměstnanosti kvůli nástupu absolventů na trh práce. V červnu ještě absolventi a mladiství podle Úřadu práce celkovou statistiku výrazně neovlivnili. Bývalých studentů bylo mezi nezaměstnanými přes 10.000, což bylo výrazně méně než v předchozích letech, třeba ve srovnání s červnem 2013 o polovinu méně.

Trh práce však podle analytika Komerční banky Marka Dřímala začíná narážet na své limity. „Volných míst je sice 134.000, ale firmy mají problém nalézt vhodné kandidáty. Logickým krokem je proto zvyšování mezd. Poprvé od intervencí ČNB se letos firmám snižuje ziskovost právě na úkor růstu platů,“ sdělil.

Současné ekonomické nejistoty související s brexitem, tedy rozhodnutím britských voličů o odchodu jejich země z EU, se do vývoje nezaměstnanosti promítnou podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nejdříve na podzim.

3 uchazeči na jedno místo

V jednotlivých regionech je nezaměstnanost opět nejnižší v Plzeňském kraji, kde činila 3,7 procenta. I v několika dalších regionech se ale také dostala pod čtyři procenta. Nejvyšší je stále v Ústeckém kraji s 8,3 procenta. V rámci okresů byla nejnižší nezaměstnanost na Rychnovsku, a to 1,9 procenta, a nejvyšší s 11 procenty na Mostecku.

Na jedno volné místo ke konci června připadalo v Česku 2,9 uchazeče. Největší počet lidí na jedno místo byl na Karvinsku, celkem 13,8. Nejmenší konkurence byla na Rychnovsku, kde bylo dokonce méně uchazečů než nabízených prací, takže na jedno místo připadalo 0,8 uchazeče. Obecně měli zaměstnavatelé v Česku největší zájem o různé pomocné pracovníky, montážní dělníky, řidiče, pracovníky ostrahy, kuchaře, obsluhu pojízdných zařízení, slévače, svářeče či prodavače.

Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie mělo Česko podle údajů za květen nejnižší nezaměstnanost. Dlouhodobě se drží pod unijním průměrem nezaměstnanosti, který činí více než osm procent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

meverickx ( 14. července 2016 06:33 )

 Za ty platy co bere víc jak polovina lidí je to snadné ,,Za jeden Německý plat pracují tady 3 lidé

luder ( 12. července 2016 11:50 )

Ouředně někde 400 000 a neouředně další bezmála milion nezaměstnaných k tomu! To jsou jenom lži abychom k nám brali islamisty na práci! Velmi vtipné!

Zobrazit celou diskusi