Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Nic se nezmění přes noc.“ Dopad brexitu na Čechy rozebral kolega Camerona

Britský šéf evropských konzervativců Syed Kamall doufá, že se pro cizince příliš pravidel po výstupu Británie z EU nezmění. Rozhodování ale bude na novém premiérovi.
Britský šéf evropských konzervativců Syed Kamall doufá, že se pro cizince příliš pravidel po výstupu Británie z EU nezmění. Rozhodování ale bude na novém premiérovi.  (Autor: ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
25. června 2016
20:30

Rozhodnutí o brexitu bylo překvapením i pro tamní konzervativce. Tedy pro stranu, jejíž šéf David Cameron ohlásil po výsledcích hlasování rezignaci. Podle britského europoslance Syeda Kamalla by ale země rozhodně neměla slavit ani zahořknout. Británie podle něj potřebuje táhnout za jeden provaz, a to stejné platí pro Unii, řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Jste překvapen rozhodnutím Britů?

Abych byl upřímný, vždy jsem patřil mezi lidi, kteří věřili průzkumům veřejného mínění. Nepoučil jsem se z všeobecných voleb, kde se mýlily. Takže jsem to vůbec nečekal.

Je to pro vaši zem šok? Nebo se spíše oslavuje?

Nemyslím, že by teď měli lidé slavit, neměli by ale být ani zahořklí. Ať už naše osobní pohledy před referendem byly jakékoliv, tak musíme akceptovat vůli lidí a táhnout už za jeden provaz.

Zůstane Spojené království jednotné? Severní Irsko i Skotsko už mluví o nezávislosti, resp. připojení k jinému státu...

Jednoznačně tomu rozumím. Ale je třeba říct, že i kdyby naše referendum dopadlo opačně, brzy by znovu vyvolaly další svá hlasování o nezávislosti. Takže mě to nepřekvapuje.

Ale zůstane tedy Spojené království jednotné?

To je otázka pro všechny Brity. Skotové naposledy volili setrvání v království, a to i s vědomím, že si Británie může zvolit odchod z Evropské unie.

Jaká bude vaše pozice v Evropském parlamentu?

Pro všechny naše europoslance platí, že jsou i nadále europoslanci. Do té doby, než Británie skutečně odejde. Proto do té doby zůstaneme součástí rozhodovacího procesu a až pak opustíme svoji práci.

Předseda ECR (Evropští konzervativci a reformisté) Syed Kamall se zúčastnil schůzky frakčních špiček Evropského parlamentu. Jeho členem zůstane až do té doby, než Británie skutečně vystoupí z EU. Předseda ECR (Evropští konzervativci a reformisté) Syed Kamall se zúčastnil schůzky frakčních špiček Evropského parlamentu. Jeho členem zůstane až do té doby, než Británie skutečně vystoupí z EU. | ČTK

Takže budete hlasovat až do úplného konce?

Ano. Byli jsme zvoleni jako zástupci naší země a z právního hlediska je Velká Británie stále členem Evropské unie.

Je nějaká šance, že se politici vůlí lidu nebudou řídit?

Já doufám, že to politici budou respektovat. O tom je přece demokracie.

Kdy očekáváte, že britská vláda ohlásí konec členství?

David Cameron řekl, že odstoupí v říjnu, a pak nastoupí nový premiér. Chce, aby ta jednání s Evropskou unií už vedl jeho nástupce. Ta vyjednávání pak mohou trvat dva roky, ale také déle. Pro Evropskou unii to ale neznamená konec, je to pro ně budíček.

Není říjen pozdě na oficiální ohlášení vystoupení z Unie?

Vůbec ne.

Co říkáte na ohlášenou rezignaci Davida Camerona?

Byl to vždycky odvážný muž. Referendum slíbil a Britům ho také umožnil. Tím, že dnes ohlásil své odstoupení, tak také ukázal, že je čestný.

Spojené království má příští rok předsedat Evropské unii. Co s tím?

To je třeba rozhodnout. Je to jedna z otázek, na kterou budeme hledat odpověď v nejbližších dnech.

Jaké hlavní změny čekají cizince poté, co Británie vystoupí?

Nic se nezmění přes noc. Až opustíme Evropskou unii, tedy nejdříve za dva roky, pak doufám, že budeme mít takovou migrační politiku, kde budou mít všichni stejné postavení, ať už přijdou z jakékoliv země – jak z Evropy, tak ze zbytku světa.

Ptám se, protože protiimigrační hlasy zněly v souvislosti s referendem velmi hlasitě… Mohlo by tak být pro cizince složitější žít a pracovat v Británii.

To sice byl průvodní jev, ale nebyl to ten problém. Je spousta důvodů, proč se Britové rozhodli odejít.

Vy jste aktuálně jednal s lídry zbylých frakcí Evropského parlamentu. Můžete přiblížit, na čem jste se dohodli?

Zřejmě příští úterý bude mimořádná schůze.

Jak reagovali vaši kolegové na výsledky?

Velká část byla samozřejmě zklamaná naším odchodem, ale byli velmi uctiví k demokratickému projevu vůle lidí v Británii.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa