Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brexit budou v Praze řešit ministři Německa a V4. Zaorálek taktizuje na Brusel

Autor: ČTK, kal - 
26. června 2016
14:15

O situaci kolem odchodu Británie z Evropské unie budou v pondělí v Praze jednat ministři zahraničí visegrádské čtyřky a Německa. V Otázkách Václava Moravce to řekl český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který setkání inicioval. Cílem je prý sladit taktiku na středeční summit v Bruselu.

„Já jsem na pondělí už pozval na snídani Frank-Waltera Steinmeiera, přijedou všichni ministři Visegrádu a budeme ráno v devět hodin tady v Praze se bavit o tom, co je podle mě třeba připravit na summit,“ řekl Zaorálek. Na středečním summitu v Bruselu budou jednat premiéři a prezidenti zemí Evropské unie.

Český ministr chce premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) navrhnout držet zbytek Evropy pohromadě, nejít do žádných velkých integračních iniciativ a soustředit se na praktické věci, jako je nezaměstnanost, nerovnost v Evropě, zabránění dalších finančních krizí nebo otázka bezpečnosti.

Český pohled na brexit přiblížil i vládní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Podívejte se, co řekl o složkách premiéra:

Video  Studio Blesk – Tomáš Prouza (brexit)  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Odchod Británie jako rána do zubů a amputace nohy

Podle Zaorálka je ale potřeba se nyní bavit i o odpovědnosti, která je na straně Británie, ale také na straně EU. „Evropská unie dostala do zubů a měli bychom si říci, proč jsme ten úder schytali a kdo za to nese odpovědnost,“ řekl v ČT. Odchod Británie přirovnal k amputaci ruky nebo nohy.

Předsedu Evropské komise Jean-Clauda Junckera ani někoho jiného nechtěl Zaorálek vyzývat k demisi, ale Junckera v současné době nevidí jako muže na svém místě. Podle europoslance Jana Zahradila (ODS), který se s Pavlem Teličkou (ANO) vedle Zaorálka účastnil debaty v ČT, je předseda EK nevěrohodný. „Jestli bude dál reprezentovat Evropskou unii, tak to je antireklama na celou evropskou integraci,“ poznamenal Zahradil.

ČTĚTE VÍCE: Vše o brexitu

Fotogalerie BREXIT: Británie zvolila odchod z Evropské unie 60 fotografií

montevideo ( 26. června 2016 15:25 )

Vystoupení z EU je jediná cesta, jak zabránit islamizaci vlastního státu. Jak by dopadlo referendum u nás, je úplně jasné.

Nezadat ( 26. června 2016 14:54 )

Taktizuje?Spíš přemýšlí do kterých otvorů na hlavě si dát ucpávky,aby mu to mytí lejna netrvalo tak dlouho.

anno ( 26. června 2016 14:48 )

Pokud v diplomacii bude Zaorálek a Sobotka premiér jenž V4 podrážejí nohy a oslabují ji, nikdy V4 nebude mít sílu něco v EU změnit!!!! Jsou to VLASTIZRÁDCI jak V4, tak Českého národa!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa