Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka měl na brexit modrou a červenou složku. „Byl to šok,“ popsal Prouza

Premiér Bohuslav Sobotka měl k dispozici dvě složky s reakcemi na referendum v Británii, popsal tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.
Premiér Bohuslav Sobotka měl k dispozici dvě složky s reakcemi na referendum v Británii, popsal tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: Václav Lang - 
25. června 2016
14:01

Červená a modrá složka se dvěma scénáři pro dva různé výsledky britského referenda o vystoupení z EU. Když premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek večer uléhal v rakouském hotelu, netušil, že ráno bude muset sáhnout po červených deskách. V nich byl komentář a další postup v případě odsouhlasení brexitu. Nakonec se tak stalo. Bezprostřední reakci Sobotky popsal ve Studiu Blesk Tomáš Prouza, který má ve vládě na starosti evropskou agendu.

„Asi to nejlepší slovo je zármutek,“ popsal státní tajemník pro evropské záležitosti první reakci Sobotky, když v pátek brzy ráno zjistil, že Britové upřednostnili odchod z Evropské unie. Ještě večer se přitom zdálo, že slavit budou stoupenci setrvání.

„Měli jsme připravenou na ráno pozitivní reakci, že jsme rádi, že Británie zůstává. Když jsme se probudili někdy kolem šesté ráno a viděli jsme výsledky, tak to byl šok. V tu chvíli jsme vytáhli rezervní složku,“ pokračoval Prouza.

Co měl premiér v modré a červené složce? A jak se brexit dotkne běžných Čechů? Podívejte se na celý rozhovor s Tomášem Prouzou:

Video  Studio Blesk - Tomáš Prouza (Brexit)  - Václav Lang
Video se připravuje ...

Evropská unie musí podle Prouzy začít fungovat rychleji a jednodušeji. Nebojí se však, že by po vzoru Británie odcházely další státy, neboť Británie na svůj postoj doplatí: „Pro ostatní země je to jednoznačné poselství: ‚Nehrajte si s ohňem, nejste schopni mít ten proces pod kontrolou‘.“

kupredu-leva ( 25. června 2016 23:12 )

My zloději stojíme pevně za svým soudruhem prezidentem a vždy volíme jedině ČSSD, protože ta jediná drží nad námi, zloději, ochrannou ruku. Čest práci!

pepazdepa2 ( 25. června 2016 23:11 )

Tebe, debile, by vůbec neměli pouštět z klece!

santikxauz ( 25. června 2016 18:23 )

Sobotko,tak už vyhlaš referendum na vystoupení z EU a útočného paktu NATO.

zdenekk_ ( 25. června 2016 18:10 )

pavel215_klafunda ( 25. června 2016 18:01 )

Tvoje problémy jsou mi ukradený.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa