Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Politici a Czechia: Šlechtová zuří, kníže chce Bohemii

Autor: ČTK, val - 
15. dubna 2016
14:06

Politici se v názoru na označení Czechia, pod kterým se má nově Česká republika prezentovat v zahraničí, neshodnou. Například ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) je silně proti, neboť její resort už vynaložil miliardu korun na propagaci značky Czech Republic. Čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg zase lobbuje za název Bohemia.

Na potřebě používat jednoslovný název se shodli ve čtvrtek na Pražském hradě ústavní činitelé včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana. Ministerstvo zahraničí zahájí proces, na jehož základě do příslušné databáze OSN přibudou jediné správné překlady slova Česko ve světových jazycích.

O názvu má jednat ještě vláda, výrazně proti se staví ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Neztotožňuji se s názvem Czechia. Již od roku 2012 používáme destinační logo Czech Republic – Land of Stories. Na zavedení a komunikaci destinační značky v letech 2013–2015 bylo vynaloženo zhruba 1,1 miliardy korun,“ uvedla.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Zavedení značky je podle Šlechtové velmi drahá záležitost. „Destinačním logem prezentujeme Českou republiku v mnoha zemích po celém světě a podporujeme příjezdový cestovní ruch. Začínat s novým označením podobným Čečensku považuji za nešťastný krok,“ míní Šlechtová. Ve vládě bude proti a chce navrhovat i navrácení částky vynaložené na propagaci značky Czech Republic.

Naopak ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ve svém resortu výrazné dopady neočekává. „Vliv názvu Czechia podle mě nebude na náš export nijak dramatický, jde jen o překlad již užívaného Česko do angličtiny,“ napsal.

Jan Mládek (ČSSD) bude buď ministrem a senátorem v jedné osobě, nebo zváží odchod z vlády. Jan Mládek (ČSSD) bude buď ministrem a senátorem v jedné osobě, nebo zváží odchod z vlády. | Blesk / Zbyněk Pecák

Schwarzenberg by se nebránil názvu Bohemia, který je označením pro Čechy. „Proč se vyhýbáme staroslavnému výrazu Bohemia, který byl po staletí označením naší země? Tomu nerozumím. Je to ctihodný název, Království české. Proč, prosím, musíme dělat něco uměle a dávat jakési označení Czechia?“ uvedl na Twitteru TOP 09.

Karel Schwarzenberg se svou oblíbenou dýmkou a Miroslavem Kalouskem Karel Schwarzenberg se svou oblíbenou dýmkou a Miroslavem Kalouskem | Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, Martin Hurda, archiv

Ve čtvrtek se proti názvu Czechia ohradila politická strana Moravané, která jeho prosazení považuje za protiústavní útok na identitu Moravanů, protože evokuje pouze Čechy a nerespektuje Moravu a Slezsko. Jazykovědkyně Akademie věd ČR Markéta Pravdová považuje tvar Czechia za korektní, ministerstvo zahraničí vychází z posudku Ústavu pro jazyk český se stejným závěrem.

V databázi OSN má každý stát oficiální politický název, volitelně může připojit také zkrácenou geografickou verzi. U obou názvů jsou pak uvedeny i překlady do šesti oficiálních jazyků OSN. Česko má v seznamu pouze překlady dvouslovného pojmenování, pro užívání praktičtější jednoslovný překlad chybí.

aIIahakbar ( 12. září 2016 11:16 )

jerry39 ( 20. dubna 2016 16:24 )

A co letiště v Praze kdo se nas ptal takovy je kapitalismus

rumungro ( 16. dubna 2016 15:37 )

Referendum ano, ale jen ve vládě. To by bylo, aby si lid volil prezidenta a ještě název vĺastní země. Úsvit předal čtvrt melounu podpisů - kvůli referendu. Lhůta na odpověď uplynula tento měsíc a nikdo z vlády neodpověděl.Mají nás jen kvůli vlastním prospěchům.

pepen ( 16. dubna 2016 08:16 )

 Což takhle referendum-co na to národ!!!!!To vás nezajímá!!!!O nás bez nás!!!!Vědí jak je tu hloupý národ-nechají si vše líbit!!!!Na důchody peníze nejsou,ale vyhodí se miliardy za název země !!!!!Národ je nezajímá-jako od začátku sametové revoluce-to byl pokyn pro ně-tunelovat,krást a nakrást si co nejvíc a krade se dál a beztrestně!!!!!

janebuIim ( 16. dubna 2016 00:51 )

Dojdu z hospy, čumím že za mě hasič píše i u Stropa. Tři mi ukradl a soudruhuje vocas, ve tvým.Odcházím leštit rudou hvězdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa