Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ovčáček láká na Hrad Schwarzenberga jako důchodce. Politolog: Trapné spory

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. března 2016
14:15

Přes tři roky je Miloš Zeman (71) hradním pánem, s rivalem Karlem Schwarzenbergem (78) jsou však nadále ve při. Spory naposledy rozdmýchala poznámka knížete, že se tu někdo „podělal strachem z trenek“ a Pražský hrad se uzavírá veřejnosti. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí pozval knížete na Hrad za zlevněné důchodcovské vstupné. A prezident se do Schwarzenberga pustil zostra. Jejich spory však politolog Zdeněk Zbořil označuje za nedůstojné jejich věku a zkušenostem.

Na pravidelné tiskovce Zemanova mluvčího přišel Jiří Ovčáček s výpadem proti Karlu Schwarzenbergovi a TOP 09. „Závěrem se vrátím ještě k jedné události, kdy čestný předseda TOP 09 tvrdil, že je Hrad kvůli bezpečnostním opatřením uzavřen. Uvedl to v den, kdy Hrad navštívilo na 18 tisíc lidí. Aby Karel Schwarzenberg nemusel zbytečně mudrovat, tímto mu adresuji pozvánku na prohlídku Hradu za zlevněné důchodcovské vstupné,“ uvedl Ovčáček.

Schwarzenberg přitom Hrad „rozpumpoval“ k sérii reakcí poté, co se na Facebooku minulý týden svěřil, že se chtěl vydat na Pražský hrad, ale zarazila ho tamní rozsáhlá bezpečnostní opatření.

„Včera jsem se chtěl podívat na Pražský hrad a opravdu mě něco zarazilo. Zátarasy, jako kdyby se na Hrad chystal útok tanků, osobní kontroly, krátce a dobře, Hrad je opět uzavřen a vypadá opravdu jako obléhaná pevnost, nikoliv jako otevřené sídlo hlavy státu,“ psal minulý týden kníže a s narážkou na kauzu rudých trenek nad Hradem dodal, že se sice říká, že spodky bývají podělány strachem, ale že ještě neviděl nikoho, kdo by se podělal strachem z trenek či spodků. 

Spory z prezidentské volby nezmizely ani po třech letech

Přestřelky mezi Hradem a Schwarzenbergem však ukazují, že spory z prezidentské kampaně nevychladly ani více než tři roky poté. Vlekoucí se rozbroje okomentoval pro Blesk.cz politolog Zdeněk Zbořil. 

„Mně to připadá u lidí jejich věku dost trapné. Zdá se, že pan Schwarzenberg dodnes nepřekousl, že ta jeho očekávání se tehdy nesplnila. Ale co je zajímavé, je, že ti lidé používají také unfér zákroků. Přeci nešlo o trenýrky na Hradě, ale šlo o ukradení, zcizení prezidentské standarty a pan Schwarzenberg jako bývalý kancléř by měl sám dobře vědět, zda to je trestný čin nebo jestli je to jedna taková performace,“ uvedl Zbořil.

Politolog: Kníže ani Zeman nejdou dobrým příkladem

K opatřením na Hradě přitom došlo i v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži. Podle Zbořila však celkově nejdou kníže a Zeman nejlepším příkladem ani pro mladé.

„Tyto hádky mi nepřipadají odpovídající jejich věku a jejich životním zkušenostem. Málo platné, pak se nemůžeme divit, že se členové obou komor Parlamentu ČR chovají už také jako nevzdělaní adolescenti, ‚nedospělci‘. Mezi tou skutečnou mládeží to vyvolává také takovou představu, že můžeme mluvit vulgárně, když už tak mluví kníže a nebo prezident. Příkladem by přitom mohli jít nejenom kvůli tomu, že jsou v nějaké funkci, ale že jsou to dospělí lidé,“ dodal Zbořil. 

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman v duelu před prezidentskými volbami Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman v duelu před prezidentskými volbami | Foto Blesk

Do Schwarzenberga si přitom neopomněl rýpnout ani sám Zeman, ovšem v momentě, kdy komentoval dramatickou nehodu autobusu plného dětí na Lounsku. „Nedávno jsem se dokonce setkal s výrokem pana Schwarzenberga, se kterým se sice nepřevrátil autobus, nicméně který projevoval příznaky člověka v převráceném autobusu, neboť prohlásil, že Pražský hrad je obšancován tak, že se tam nemohl dostat jako turista,“ řekl Zeman na závěr své návštěvy Karlovarského kraje.

Naopak když Blesk dělal anketu ke třem letem prezidenta Zemana ve funkci, odmítl Schwarzenberg odpovědět, co na Zemanově výkonu funkce oceňuje a co nikoli, co by prezident ještě měl udělat a co naopak udělat měl a neudělal. „Popravdě řečeno mi již nepřijde přínosné ani zábavné Miloše Zemana jakkoliv hodnotit. Už mě to poněkud nudí,“ reagoval v SMS Schwarzenberg.

Druhou štiplavou poznámkou pak dnes Jiří Ovčáček patrně reagoval na to, že TOP 09 v pátek opustila jednací sál sněmovny, když tam měl vystoupit před poslanci právě Miloš Zeman.

„A opravdu úplně na konec – samozřejmě jsme zaznamenali průzkum veřejného mínění o nejvýraznějších osobnostech roku 2015. Předseda TOP 09 získal výsledek 5,5 procenta. Pan prezident tímto Miroslavu Kalouskovi blahopřeje k 5. místu,“ dodal Ovčáček.

Expert: Je to další klukovina

Také odchod TOP 09 z jednání sněmovny okomentoval pro Blesk.cz politolog Zbořil. „To je další klukovina. Řekněme, že chtěli něco demonstrovat, ale jak říká pan Kalousek, že chtěli demonstrovat, že se jim některé výroky pana prezidenta nelíbí, ale zároveň tím zase demonstrovali neúctu k Ústavě, k výsledkům přímé volby, kterou si prosadili do Ústavy,“ zmínil Zbořil.

Oni se na tom podíleli, tak ať nepláčou nad tím, že když se jejich kandidát nedostal na Hrad, tak toho druhého nebudou poslouchat. To bohužel tak není, podle naší ústavy. I když prohrajeme, tak musíme uznávat toho, koho si zvolila většina,“ dodal politolog.

V Praze na Malé Straně přitom o víkendu proběhla demonstrace právě na podporu Miloše Zemana – za nepříliš valné účasti, bez zelených karet, zato z provoláváním demise Sobotkově vládě a označováním Kalouskovy TOP 09 za „vlastizrádce“. 

 

 

 

 

 

 

salto ( 15. března 2016 08:17 )

avina ( 14. března 2016 22:00 )

Vašek Havel byl taky buzík/ Vondra to ví/.Měli to v rodině- strýc se rozvedl a jako buzík odešel do Německa.Vašek se uchlastal. Měl vývod, žil sám na Hrádečku- chlastal dál. Dáša spala se psem,v Praze.

avina ( 14. března 2016 21:57 )

Karel není šlechtic- až když se nechal adoptovat kvůli dědictví. Pomocí Havla a podplacení získal majetek a stejně si ho neužije. Syn je nepovedený...adoptovaný syn nemá zájem...

avina ( 14. března 2016 21:54 )

Šišla Kchárl si vzal pamprsku, aby vydržel cestu na Hrad- svůj pivní sud dokutálet ...Kalous ho už nedoprovází. Chlastá, nemůže si najít babu po rozvodu. No Karel milenku ztratil, za ženou do Rakouska ho samého nepustí- tak se nudí.

gabreta ( 14. března 2016 18:29 )

No kdyby měl Kchárl vyrazit na prohlídku hradu, tak to aby za ním kalousek na rudlíku vozil Toiku, aby nezsral celej hrad!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa