Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schwarzenberg o útoku Babiše a Čapím hnízdu: „Kecy. Ale řeč o dětech mě dojala“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. března 2016
12:20

Nejlepší obrana je útok. Právě tohoto rčení se ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš držel ve sněmovně jako čáp svého hnízda. Aby zasadil úder opoziční TOP 09, nenechal nit suchou ani na jejím čestném předsedovi Karlu Schwarzenbergovi. Ten pro Blesk.cz okomentoval, jak Babišovo hodinu a půl dlouhé vystoupení viděl. Když Babiš mluvil o svých dětech, byl prý „dojatý“.

Než se vůbec Andrej Babiš dostal k vysvětlování dotace pro farmu Čapí hnízdo, uplynuly desítky minut vytahování údajných hříchů minulých. Ostrými pálil (nejen) po svých politických oponentech.

Skákal od kauzy ke kauze, tepal zakladatele Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka či televizního moderátora Václava Moravce, a to i za jeho tweety na Twitteru. Naopak nebylo divu, že se pustil i do současného předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který Babišovi také nic nedaruje, a jejich ostré přestřelky se již staly sněmovním koloritem.

Během programu mimořádné schůze sice nevystoupil čestný předseda topky Karel Schwarzenberg, ani on ale nezůstal ušetřen Babišova útoku. „Pane Schwarzenberg, prostřednictvím paní předsedající, byl jste tady někdy v minulosti grilován?“ rozjížděl se pozvolna Babiš, aby rychle přišel ke kontrům. 

Babiš vytáhl na Schwarzenberga dotace na rybníky

„Že jste obchodoval s parťákem zavražděného kmotra Mrázka,“ sypal na knížete Babiš. „Jak sněmovna řešila vaše dotace na obnovu rybníků? No nijak. I média to přešla bez povšimnutí. Já vám to můžu připomenout,“ pokračoval vicepremiér a mluvil o žádosti z roku 2002 o státní dotaci na opravu Kroupovského rybníku (2,7 milionu korun) a rybníku Ždír (1,8 milionu korun) v rámci programu Obnova rybníků po povodni. 

„Ministerstvo financí vám ale prominulo chyby ve využívání dotací při obnově vašich rybníků... Ministra financí samozřejmě dělal Kalousek. A jeho úřad dotaci neshledal závadnou. Nikdo nekřičel. Nebyl jste náhodou, pane Schwarzenberg, prostřednictvím paní předsedající, ve střetu zájmů?“ útočil Babiš a jako své grand finále zmínil ještě podle něj „podivnou“ privatizaci karlovarské Becherovky a Schwarzenberga navrch označil za „pokrytce“.

Schwarzenberg: „Naštěstí jsem část neslyšel“

Ve sněmovně sice exministr zahraničí Schwarzenberg seděl, ale u řečnického pultíku se nebránil. Ostatně kdyby tam měli vystoupit všichni, do kterých se Babiš pustil, byl by to program mnohem delší než na 4,5 hodiny, které poslanci Čapímu hnízdu, a díky Babišovi nejen jemu, věnovali.

Schwarzenberg zareagoval pro Blesk.cz na Babišovy ataky v krátkém rozhovoru. Zmínil při něm i svou částečnou hluchotu.

Čestný předseda TOP 09 má se sluchem problém, což ostatně vedlo i k jeho konci v čele strany. Schwarzenbergův hluch  ve sněmovně vzpomenul i Miroslav Kalousek. To když útočil na reakci premiéra Sobotky na kauzu Čapího hnízda: „Pane předsedo vlády, vzhledem k tomu, že vím, že stále mlád ještě nejste hluchý jako můj čestný pan předseda, tak mi nic jiného nezbývá, než si myslet, že si z nás děláte legraci.“ Kalousek Sobotkovi řekl, že vedle něj sedí „usvědčený lhář, který se usvědčil sám“.

Blesk.cz: Pane Schwarzenbergu, jak vy jste vnímal vystoupení ministra financí Andreje Babiše k Čapímu hnízdu?

Schwarzenberg: Někdy na začátku projevu prohlásil, že už teď všichni věří, že nekrade a nelže. A tím projevem tuto pověru skvěle vyvrátil.

Andrej Babiš sliboval, že odtajní vlastníka anonymních akcií Čapího hnízda. Ukázal poté na své dvě dospělé děti a bratra Moniky Babišové.

„Já jsem byl dojatý, jak o nich mluvil... Opravdu dojatý.“

Pan Babiš se pustil do spousty lidí, do pana Kalouska, do vás. Co jste na to říkal?

On vždycky útočí na Kalouska, teď útočil na mě, vytahoval něco, co vůbec neodpovídá pravdě. Víte, to jsou takové kecy, že mi to nestojí za to, se tím více zabývat. Opravdu se dějí důležitější věci, které mě více zajímají než takový projev.

Nicméně pan Babiš vytahoval mj. to, že vám ministerstvo financí prominulo chyby při využívání dotací pro vaše rybníky.

To byla pravda. Ale to bylo dávno předtím, než jsem byl vůbec v první Topolánkově vládě, to jsem byl tehdy pouhý senátor. Ano, postavil jsem rybník a ta výstavba se zpozdila. Mělo to být do jisté doby, pokud se správně pamatuji, hotové. Zpozdila se a poprosil jsem o prominutí ministerstvo. Tenkrát to povolilo, poněvadž jinak bylo všechno v pořádku.

Tehdy jsem vůbec ani Kalouska neznal. Věděl jsem o něm, byl to známý lidovecký politik, ale osobně jsem ho vůbec nepoznal. Krátce předtím, jak známo, se tvrdě postavil proti tomu, když jsem kandidoval na Strakonicku, protože podporoval tamějšího okresního hejtmana. Ale já jsem ho vůbec neznal. A byla to celé docela rutinní záležitost, navíc předtím, než jsem vůbec tušil, že budu někdy ve vládě a ve špičkové politice. Než jsem se seznámil s Kalouskem, bodejť abych uvažoval o nějaké TOP 09 (smích).

Útoků od pana Babiše bylo více. Vytáhl i obchodování s parťákem zavražděného kmotra Mrázka.

To jsou normální podpásovky, že jsem obchodoval s parťákem pana Mrázka. Já jsem s ním neobchodoval. Je pravda, že to byl státní majetek, stranické a vládní sídlo Orlík. To si tam Novotný a spol. svého času postavili. Propadl jako majetek strany tehdy státu a bylo to svěřené okresu příbramskému, předtím to patřilo k okresu Písek.

Příbramští to tehdy pronajali jednomu pochybnému člověku. Nejdříve jednomu, který byl poté odhalen jako dlouholetý agent NDR u nás, který ale také vlastnil jeden hotel na Šumavě apod. A potom, když musel vyklidit pole, tak to pronajali panu Provodovi, také známé firmě. Je to obklopené mým majetkem, a tudíž jsem se musel, když už to stát panu Provodovi pronajal, nějakým způsobem domluvit o příjezdových cestách apod. To není nic obchodního.

Stát mi tam nasadil pana Provoda, tak jsem musel nějaký modus vivendi najít. Já sám jsem s ním nikdy ani osobně nejednal, dělal to někdo za mě. Ale to je asi to, o čem pan Babiš mluví. Zajímavé je, že očividně pátrá po všech lidech, aby na ně něco vytáhl. I když to potom zkresluje. Je také zajímavé, že všechno si takto hezky vyhrabal, aby mohl na někoho útočit.

Vicepremiér Babiš řečnil ve sněmovně hodinu a půl, k Čapímu hnízdu se dostal až v závěru. Jak vy jste obecně vnímal délku projevu?

Seděl jsem tam v lavici, poslouchal to, částečně nerozuměl, protože, bohu díky, jsem hluchý. Zjistil jsem, že na každého útočí. Zvítězila lež a nenávist, ne pravda a láska. To je smutný stav české politiky.

Přečtete si: Vše o kauze Čapí hnízdo

salto ( 29. března 2016 10:20 )

Nebyli to ti štědří dárci ódéesky, když jeden neexistoval a druhej byl tuhej

salto ( 29. března 2016 10:18 )

Ten poch.ánek naštěstí polovinu neslyšel, no a druhou při své demenci nepochopil a rychle zapomněl

rumrum ( 26. března 2016 20:25 )

jen tak dál za chvíli babiše zrujnujete, kolik vám asi platí za to šíření ***in

rumrum ( 26. března 2016 19:37 )

ze se sám ze sebe nepobliješ a věem ostatním tupcům s této diskuse na hlavu

petrusaa ( 26. března 2016 18:50 )

Podivný soudní spor Při soudním sporu, který se táhne od roku 2008, vyšly na povrch zajímavé skutečnosti o způsobu Schwarzenbergova podnikání. Schwarzenberg podle Strakonického deníku před lety ignoroval mezinárodní zákaz, který se vztahoval na prodej ryb z jeho rybníků. Vymyslel fintu, jak prodávat své výrobky i přes toto nařízení. Zákaz se týkal prodeje ryb ze střední Evropy, u kterých bylo podezření na kontaminaci malachitovou zelení. Tento přípravek se používá jako protiplísňový prostředek do rybníků, v rybách ale může být pro člověka karcinogenní. Potraviny tak nesmí žádné stopy malachitové zeleně obsahovat. Od roku 2001 proto některé evropské země začaly svůj trh proti údajně kontaminovaným rybám z České republiky, Chorvatska, Slovenska nebo Polska chránit. I rybářství Karla Schwarzenberga postihl zákaz, podobně jako další rybáře v jihočeském kraji. "Zatímco ostatní firmy se snažily laboratorními posudky pracně dokázat, že jejich ryby jsou pro vývoz způsobilé a sčítaly ztráty, Karel Schwarzenberg v roce 2002 zvolil efektivnější cestu. Nehodlal čekat týdny nebo měsíce na výsledky testů," píše se v článku. Schwarzenberg mlčí Podle něj se kníže dohodl právě s Čížkem, jak zákaz obejít. Nyní ale případ nechtěl komentovat. "To byste musela dokázat," sdělil prý reportérce magazínu na otázku, jak může svoji účast ve vývozu případně kontaminovaných ryb vysvětlit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa