Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš: Vy jste mě zplodili. Čapí hnízdo vlastnili mé děti a bratr Moniky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. března 2016
15:00

Já jsem do politiky nechtěl, vy jste mě zplodili, hřímal Andrej Babiš směrem k opozičním politikům na mimořádné schůzi, svolané kvůli kauze Čapí hnízdo. O farmě, která načerpala dotace z EU, prozradil, že ji v té době vlastnila jeho rodina - dospělé děti a manžel jeho partnerky. Po Babišově hodinu a půl dlouhé obhajobě plné osobních útoků přišla řada na Kalouska a spol. Sněmovní drama jsme sledovali online.

Poslanci se ve středu sešli na mimořádné schůzi svolané z popudu tří opozičních klubů ODS, TOP 09 a Starostů a Úsvitu. Dohady trvaly přes čtyři a půl hodiny a ukončil je návrh ČSSD na to, aby byla debata přerušena do zveřejnění výsledků vyšetřování Evropského úřadu proti podvodům (OLAF).

Andrej Babiš (ANO) si během debaty připravil dlouhou, hodinu a půl trvající řeč. K samotnému Čapímu hnízdu se však dostal až v jejím závěru, kdy prozradil, že anonymní akcie Čapího hnízda vlastnili jeho děti a bratr jeho partnerky Moniky Babišové

Ostrými pálil po Babišovi jako obvykle předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který Babiše označil za "usvědčeného lháře".

Ve Sněmovně však vystoupil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který odmítl výzvy opozice k odvolání ministra Babiše z funkce a vyzval k vyčkání výsledků vyšetřování. OLAF přitom stejně jako česká policie prošetřuje Čapí hnízdo kvůli podezření na dotační podvod.

Celé jednání jsme sledovali ONLINE:

Babišovo Čapí hnízdo ve sněmovně
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
20:06
23. 3. 2016

Poslanci balí věci, jednání k Čapímu hnízdu bylo přerušeno. A to až do doby, kdy budou zveřejněny výsledky šetření unijního Úřadu pro boj proti podvodům OLAF. Poslanec Bendl (ODS) dává návrh na zpochybnění hlasování a hlasovat se musí znovu. Pro 63, proti 48.  "Moje politická frakce ten výsledek respektuje a každý z nás si ponese domů ten výsledek za své hlasování... Už to není odpovědnost pana ministra Babiše, jeho lží... ale každého z vás," uvedl Kalousek a popřál poslancům "krásné Velikonoce".

19:58
23. 3. 2016

Kalousek s Fialou se do Babiše, potažmo i premiéra Sobotky, pustili ostře i na Twitteru. "Jako kašpaři mluví oba," uvedl Kalousek. "Andrej Babiš zvolil nejlacinější strategii. Nic nevysvětlil a schoval se za své děti," vytýká Fiala Babišovi.

 
19:47
23. 3. 2016

"Jednáme tady více než čtyři hodiny, myslím, že jsme se tady leccos zajímavého dozvěděli, něco jsme se nedozvěděli, ale myslím, že tu nebatu dnes již nejsme schopni dál posunout," uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. I on chce počkat na výsledky policejního vyšetřování a vyšetřování OLAF.

 

Sklenák vysvětloval, proč se již neúčastní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který míří na zahraniční cestu do Francie. Andrej Babiš je naopak již v sále zpět. Sklenák navrhl přerušit projednávání tohoto bodu do doby, než budou známé výsledky policejního šetřování. Stanjura reagoval návrhem na přerušení jednání na pět minut, Kalousek na šest minut. Podle něj již OLAF nic dalšího na faktu, že je Babiš "lhář", neprošetří.

 

Sklenákův návrh na přerušení schůze označil Kalousek za nehlasovatelný. Sklenák se snaží upřesnit svůj návrh, vyvolal ale ve sněmovně tak trochu zmatek a místopředsedu sněmovny Bartoška nakonec donutil vyhlásit pětiminutovou přestávku, během které se sněmovna změnila i přes středeční večer v bzučící úl. 

19:25
23. 3. 2016

Němcová přirovnala Babiše ke Grossovi.  "Mohu říci, že umělecký dojem byl prachbídný," komentuje Babišův dnešní projev Miroslava Němcová (ODS) a k paralele s Grossem dodala:

"Druhá poznámka je, že mi to něco připomnělo. Kauzu, která se tehdy týkala předsedy vlády Stanislava Grosse. Ty trapnosti, se kterými se vymlouval, chodil na nás s igelitkami, strýčkem Vikem, spálenou směnkou. Já nevím, co všechno se kolem toho dělo, nechci tady vzpomínat, protože to vůbec nebylo pěkné. V tomto případě je to přece jako přes kopírák."

19:18
23. 3. 2016

Andrej Babiš poprvé opouští jednací sál sněmovny. Patrně nikoli definitivně, věci (včetně složek, ze kterých během projevu vycházel), na svém místě nechává.

19:11
23. 3. 2016

A opět Miroslav Kalousek: "Protože Sobotka je ještě mlád a není hluchý, jako čestný předseda TOP 09 (Karel Schwarzenberg), tak mu přijde, že si dělá ze sněmovny srandu," uvedl Kalousek. "Vedle vás sedí usvědčený lhář, který se usvědčil sám. On sám se dnes usvědčil z veřejné lži, kterou veřejnosti předestřel. Vy jste to, pane premiére, neslyšel?" útočil Kalousek a narážel na situaci, kdy Andrej Babiš mlžil kolem držitele anonymních akcií Čapího hnízda. "Pane premiére, konejte," dodal šéf Topky.

19:04
23. 3. 2016

"Snažili jsme se zrušit anonymní akcie, tomu pravice zabránila,"

připomíná Sobotka. Uvedl dva pokusy zrušit je před rokem 2013, kdy byly anonymní akcie skutečně zakázány. Pamatuje si prý moc dobře, kdo z pravice vystupoval v minulosti na obhajobu anonymních akcií. A opozici vzkázal, „abyste nespoléhali, že máme krátkou paměť a že si nepamatujeme, jak některé věci tady dopadly“.

19:02
23. 3. 2016

"Poslouchám rozpravu, která zde probíhá od samého začátku," říká premiér Sobotka. Průběh schůze nezměnil jeho názor na správný postup v celé věci. Je třeba podle něj vyčkat na výsledek vyšetřování. "Vláda na tom má silný zájem, aby to vyšetřování bylo nestranné, aby bylo důsledné," uvedl. Opět připomenul, že dotace na Čapí hnízdo byla poskytnuta předtím, než vláda zahájila činnost.

 
18:54
23. 3. 2016

Poslanec František Laudát (TOP 09) opět navrhuje, aby se pokračovalo v jednání a případném hlasování i po 21. hodině, případně 24. hodině. Budou chtít mít poslanci dlouhou "čapí" noc? Pro 42, proti 78. Laudátův návrh nebyl přijat. "Máme zítra práci taky," zní z poslaneckých lavic. Další na řadě bude premiér Bohuslav Sobotka, který ještě dnes nevystoupil.

 
18:44
23. 3. 2016

A začíná všeobecná rozprava, zahajuje ji místopředseda sněmovny Gazdík (vedle Jermanové se ve vedení sněmovny již vystřídali i komunista Filip a lidovec Bartošek). "Nechci ten kabaret, který tady předvedl pan předseda ANO a pan ministr, jakýmkoli způsobem rozvíjet," uvedl první přihlášený Kalousek. Anonymní vlastníci, děti či klisny z Čapího hnízda mu jsou prý jedno.

 
18:40
23. 3. 2016

"Proč jste použil institut anonymních akcií? Co jste schovávali?" táže se Zbyněk Stanjura Babiše. Stěžuje si ale také, jak mnozí poslanci byli přísní na členy bývalé vlády, vyzývali je k odstoupení, ale dnes tak přísní nejsou. "Když jsme v opozici, tak jsme přísní, když jsme ve vládě, tak jsme chápaví? Jsou to vaše vlastní slova, tak je použijte znova," zaveršoval si Stanjura.

23. 3. 2016

Babiš se Sobotkou Černochův projev nesledují a stejně jako ministr vnitra Chovanec si cosi ťukají do svých mobilů. Vedle sedící ministryně Karla Šlechtová (ANO) má před sebou notebook s belgickou vlajkou jako memento včerejších teroristických útoků v Bruselu, zatímco Černoch bouří, že některé věci jsou Sobotkově vládě "u Brusele". 

 
18:33
23. 3. 2016

"Jak říká můj kolega Lank, pan ministr si tady dělá dvě hodiny reklamu na Čapí hnízdo, zve tam lidi, je napsané na jeho děti," říká u pultíku poslanec Marek Černoch (Úsvit). Předkládá návrh, aby na Čapí hnízdo jezdili senioři, lidé, kterým vzali exekutoři neoprávněně střechu nad hlavou. A nijak překvapivě zmiňuje i migrační krizi, hlavní téma Úsvitu – peskuje Sobotkovu vládu za přístup k ní.

18:21
23. 3. 2016
23. 3. 2016

Nyní řeční šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a upozorňuje, že schůze začala v 15:30 a jde o "místy do osobních poloh jdoucí, avšak marné řečnění".

18:15
23. 3. 2016

Kalousek navrhuje, aby sněmovna požádala Sobotku, aby osoba podezřelá z dotačního podvodu nebyla odpovědná za Auditní orgán ČR. Sněmovna podle něj má právo chtít, aby garantem evropských dotací mohl být kdokoli jiný. "Já budu trvat na tom, aby to chtěla," dodal Kalousek.

18:08
23. 3. 2016

"Velký podnikatel na ty peníze pro malé podnikatele koukal, slintal a měl na ně strašnou chuť,"

hodnotí Kalousek údajné Babišovo počínání ohledně padesátimilionové dotace od EU. "Je docela možné, že je to právně v pořádku," uvádí Kalousek. Sněmovna podle něj nemá suplovat vyšetřovatelské role Policie ČR či unijního úřadu OLAF. ČR podle něj však čelí reputačnímu riziku a "gigantické ostudě" v rámci celé Evropy. Vůči celé EU má nyní Česko za "superkontrolora" příjmu evropských dotací člověka, který je podezřelý z dotačního podvodu.

 

Kalousek vzpomenul i to, že šéfem auditu na ministerstvu financí je Stanislav Bureš. "Nevím, podle jakých kritérií byl vybírán jeho ředitel, faktem je, že se jmenuje Bureš," pousmál se Kalousek.

18:06
23. 3. 2016

"Dvě hodiny tlachání pana ministra financí o tom, co všechno se tady událo, neudálo, co všechno dělali jeho děti, psi, čápi,"

shrnul Miroslav Kalousek Babišův projev. Nemá prý v úmyslu Babiše grilovat. "On se svými vyjádřeními v minulém týdnu ugriloval sám a dnes k tomu výraznou mírou přispěl," dodal.

 
18:03
23. 3. 2016

Také Fiala se rozhodl využít u řečnického pultíku hodně času "v přímém přenosu", mluví přes půl hodiny a dál se pouští do Babiše. Opět označil Čapí hnízdo za Babišovu "soukromou vilu".

 

"Nejpodstatnější otázka ale je, jak chce ministr financí narovnávat podnikatelské prostředí, když neumí vyvrátit podezření, že ze svou firmou obešel dotační podmínky," říká Fiala. "Nemůžete pít víno a kázat vodu," vzkázal Babišovi, který za ním a často kroutí hlavou. Babiše označil za "kozla zahradníkem" a vyzval jej k rezignaci, případně aby jej premiér Sobotka odvolal.

17:50
23. 3. 2016

"Mně to připomínalo nechvalně známý projev z Červeného hrádku a ještě mi chyběl ten kůl v plotě,"

přirovnal Fiala Babišův dlouhý projev k legendárnímu projevu komunistického papaláše Milouše Jakeše. Věrohodného vysvětlení ohledně Čapího hnízda se prý od Andreje Babiše nedočkal. Kauza podle něj vrhá stín na celou vládu. Premiéru Sobotkovi vyčítá, že neměří svému ministrovi stejným metrem, jako když v minulosti kritizoval ministry pravicového kabinetu při jejich problémech.

17:30
23. 3. 2016

"Já jsem se nedobrovolně ocitl na předvolebním shromáždění hnutí ANO a to považuji za naprosto nedůstojné," reaguje na Babišův projev předseda ODS Petr Fiala. "V Čapí hnízdo proměňujete Českou republiku," vytkl Babišovi.

 

Za podstatu kauzy označuje to, že je druhý nejbohatší člověk podezřelý z toho, že uměle vyvedl jednu z firem svého holdingu, aby dosáhl na dotace EU. "Dnes jsme se dozvěděli, že těmi anonymními akcionáři byli jeho příbuzní," dodal Fiala. Babišův výklad označil za "podivný", Babiš podle něj po celou dobu farmu ovládal, řídil a měl na ní podstatný vliv.

23. 3. 2016

Farmu Čapí hnízdo vlastnili dvě dospělé děti a bratr Moniky Babišové, prozrazuje Babiš. Zavzpomínal na to, jak v roce 2005 byl s dětmi v pražské zoo a v dlouhé frontě na kozy ho prý skutečně napadlo vybudování farmy. Projekt multifunkčního areálu však nechtěl realizovat přes Agrofert.

"Nechtěl jsem ho jako Agrofert realizovat. Moje dcery jezdily od dětství na koni. Rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt realizovala. Farmu Čapí hnízdo vlastnili v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky,"

uvedl Babiš. Je přesvědčený, že vlastnictví farmy nemělo žádný dopad na získání dotace. "Neměl jsem žádný důvod, nic skrývat, dotace byla přidělena podle platných pravidel, nespáchal jsem dotační podvod," tvrdí. "Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit moje děti. Mojí rodinu. To je to nejcennější, co mám," uvedl Babiš a poslanci mu tleskají.

 

"Nemohl jsem říct pravdu, to přeci musí každý rodič pochopit. Já mám, pane Benda, čtyři děti jako vy, to určitě pochopíte. Protože děti jsou to nejcennější, co máme, jsou smysl našeho života. Svého rozhodnutí nelituji," dodává. Babišův projev končí.

23. 3. 2016

"Na rozdíl od jiných miliardářů nevlastním luxusní letadlo ani luxusní jachtu," uvádí Babiš a Čapí hnízdo označuje za projekt, který mu dělá radost. Po snímcích, jak to na místě Čapího hnízda vypadalo kdysi, vytahuje i současný letecký snímek areálu.

17:18
23. 3. 2016

452 škol a mateřských školek, přes 27 tisíc dětí prý zavítalo na Farmu Čapí hnízdo. "A děti jsou nadšené," tvrdí Babiš a vyhrožuje, že by mohl číst i seznam škol, které na farmu u Olbramovic zavítaly. Zastavuje u několika škol, které přímo zmiňuje. Hodnota majetku je 738 milionů, uvádí Babiš. Na rok 2016 jsou prý na Čapím hnízdě plánované investice vyšší než 155 milionů. Třeba pavilon exotických zvířat, nové spa a welness, nafukovací hala k tenisovým kurtům, vypočítává Babiš, který nadále odmítá, že by šlo o jeho luxusní sídlo.

17:10
23. 3. 2016

Babiš čte historii vybudování Čapího hnízda. Vytahuje transparent s lidmi, kteří hlasovali pro dotaci pro Čapí hnízdo. "Nakonec je tam nejlepší ministr financí Kalousek, ten všechno zkontroloval," ukazuje Babiš, proč je na koláži největší jeho úhlavní politický oponent.

17:06
23. 3. 2016

"No a už jsem konečně u farmy,"

říká Babiš a sklízí potlesk. "Já bych vám ji teda radši ukázal, abyste věděli, o co jde," pokračuje. Proč odmítal zveřejnit vlastníky farmy, se prý lidé z jeho projevu dozví na závěr. Během řečnění donesl Babišovi vodu druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek.

23. 3. 2016

Vicepremiér a ministr financí Babiš odmítá to, že by někoho úkoloval, aby mu zjistil informace k Čapímu hnízdu u unijního úřadu OLAF, který kauzu prošetřuje. "Nejsem blázen," dodává Babiš.

16:57
23. 3. 2016

Premiér Sobotka Babišův projev neposlouchá. Debatuje nedaleko východu s hloučkem členů ČSSD v čele se šéfem poslaneckého klubu Sklenákem, exministrem Milanem Urbanem či poslancem Janem Chvojkou, předkladatelem pozměňovacího návrhu, který má omezit podnikání ministrů. Andrej Babiš se mezitím již skutečně prodral k Čapímu hnízdu.

 
16:55
23. 3. 2016

"Teď bych se chtěl vyjádřit k mediální štvanici, kterou na mě systém pořádá," uvádí Babiš a slovo "systém" překvapeně opakuje řada poslanců i novinářů. Babiš se ohrazuje proti údajným mediálním útokům, které jsou proti němu vedeny. Nešetří ani známého moderátora ČT Václava Moravce a osočuje ho ze "sprostých lží a spekulací". "Permanentně útočí na mojí osobu a moje firmy. A tak tomu bylo i u Čapího hnízda," uvedl Babiš.

23. 3. 2016

Twitter žije Čapím hnízdem. Ale také údivem nad tím, co všechno Andrej Babiš stihl, aniž by se k Čapímu hnízdu vůbec dostal.

16:40
23. 3. 2016

Babiš Kalouskovi předhazuje kapitoly z knížky o údajné korupci v dobách, kdy byl Kalousek ve vládě – mj. prodej českých tanků, gripeny či letouny CASA, kauzu mýtného. Byla snad díky těmto skutečným kauzám svolána mimořádná schůze? ptá se Babiš. Jeho osobní útoky tak nekončí. "Já nevím, kolik bylo mrtvých kolem pana Kalouska, to určitě nebylo důležité pro sněmovnu," přitvrzuje Babiš. Vytahuje i OKD a "Bakalu a jeho kumpány" a vzpomíná, jak minulý pátek byl na konferenci hornických odborářů.

16:37
23. 3. 2016

"Pane Schwarzenberg, byl jste tady někdy v minulosti grilován?" útočí dál Babiš, a čestného místopředsedu TOP 09 dokonce nařkl, že obchodoval s parťákem zavražděného kmotra Mrázka. Schwarzenberg a jeho firmy prý získali na dotacích 150 milionů korun, tepe dál knížete Babiš. A na řadu přichází další Babišův "pán na holení" – Miroslav Kalousek.

16:27
23. 3. 2016

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová se v poslanecké lavici baví také.

16:23
23. 3. 2016

"Proč by mě měli zavřít, když jsem nic neudělal? Já vím, že tady štvu hodně lidí a že by vám to udělalo radost," hájí se dál Babiš, ale také útočí. Zmiňuje dnešní protibabišovské čápy před Sněmovnou a lituje prý, že se s nimi nestihl vyfotit.

 

Následně se ale vrací duchem do poslaneckých lavic. "Marek Benda, to je legenda této Sněmovny. 24 let tady sedí. Neuvěřitelný. Benda legenda se dobře rýmuje," a ptá se poslance ODS Bendy a dalších na letité kauzy jako Promopro, IZIP, ale i Viktora Koženého. Útočí i na Miroslava Kalouska. "Největší ostudou Bruselu jste byli vy," dodává ohledně potíží s čerpáním peněz z EU.

23. 3. 2016

Babiš zmiňuje i teroristické útoky v Bruselu, zápřah má skutečně široký, probral již všechno možné. Čapí hnízdo zatím příliš ne. "Včera jsme byli svědkem hrozné tragédie v Bruselu, dneska vidíme, že evropští polici nezvládli migraci, že lhali," uvedl Babiš. "Impotence některých evropských politiků je hrozná," pokračuje a přidává chmurnou předpověď: "Nečeká nás asi nic dobrého."

16:13
23. 3. 2016

"I když to nerad říkám, jsem miliardář,"

uvádí Babiš. O peníze mu prý nejde. Čapí hnízdo označuje za pseudokauzu, která měla zastínit výsledky jeho práce na Ministerstvu financí. Ty nyní vypočítává a tvrdí, že zlepšuje výsledky hospodaření státu "při rekordních investicích".

 

Tím však nekončí. "V roli ministra plním své sliby. Jedním z nich je ten, že nebudu navyšovat daně a že je efektivně vyberu," pokračuje Babiš. A nemůže nepadnout ani zmínka o EET, kterou prosazuje. "Praha přestala být daňovým rájem, tady chodila kontrola jednou za 200 let, vážení," tvrdí Babiš. "Jste se mi vysmívali, že vybereme stovky miliard. A my je vybíráme," dodává.

23. 3. 2016
16:09
23. 3. 2016

Andrej Babiš tvrdí, že opozice lže ohledně dotací, které Agrofert čerpá. Prý má Agrofert stejné podmínky jako všichni ostatní. Ve své obhajovací řeči dnešní "hlavní obviněný" ve sněmovně pokračuje. Rýpe si i do ČSSD a KDU-ČSL. Babiš je prý překvapen, že "koaliční partneři spolupracují s opozicí v přijímání antibabišovských zákonů".

23. 3. 2016

"Ano, mám střet zájmů, ale já ho nezneužívám. Já jsem do politiky nechtěl. Vy jste mě zplodili,"

říká Babiš a z opozičních řad zaznívá hurónský smích. "Moje činnost v politice má na moje firmy jenom negativní dopad," tvrdí Babiš. Vytahuje příklad jehel, které se našly v Kosteleckých uzeninách. Za posledních 99 let se tam prý nenašly.

16:00
23. 3. 2016

"Jak jsem vstoupil do politiky, začaly kampaně. Nejdřív StB," uvádí Babiš a opozice se baví. "Mohu jenom znovu prohlásit, že jsem nic nepodepsal," říká Babiš. "Že mě StB vyslýchala kvůli syrským fosfátům, to ano," dodává a za další kampaň označuje biopaliva či návrhy o střetu zájmů.

15:55
23. 3. 2016

"Já jsem strašně rád, že tady můžu vystoupit," říká Andrej Babiš. Označuje Čapí hnízdo za kampaň, aby skončil ve vládě i v české politice.

"Já nelžu, nekradu, nejdu nikomu na ruku, nikdo mě nemůže zkorumpovat, ani hazardní lobby, pane Kalousku."

15:46
23. 3. 2016

Miroslav Kalousek navrhl, aby byla zbavena vedení dnešní mimořádné schůze Jaroslava Jermanová. Šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) přítomen není, Kalouskovi se nelíbí, že jednání povede právě Jermanová z ANO. Následně bere svůj návrh zpět, nedošlo mu prý, že je Jermanová první místopředsedkyní sněmovny.

 

Stěžuje si tak alespoň na postup místopředsedkyně. "Není umožněno předkladatelům schůze uvést důvody, proč tato schůze byla svolána," vznáší Kalousek námitku a Babiše označuje za člověka, který je "podezřelý podvodník, lhář a tunelář". Kalouskův návrh byl zamítnut. Opozice však během jeho slov hlasitě bouřila.

23. 3. 2016

Schůzi Sněmovny navštívila delagace gruzínského parlamentu, vláda a poslanci jí tleskají. Miroslavu Kalouskovi se poté nelíbí, že si cosi šuškají šéfové poslaneckých klubů ANO a ČSSD Faltýnek se Sklenákem.

15:34
23. 3. 2016

Schůze byla zahájena, jako první u řečnického pultíku vystupuje Zbyněk Stanjura (ODS). "Nejsme ani na schůzi ANO, ani na valné hromadě Agrofertu," vysvětluje, proč by jako první měli vystoupit navrhovatelé dnešní mimořádné schůze. Tedy ODS a TOP 09. Sklízí potlesk z opozičních lavic. Jeho námitka však byla zamítnuta.

15:25
23. 3. 2016

Před sněmovnu dorazil i protest proti Andrej Babišovi – zhruba desítka lidí převlečených za čápy. Nedaleko sněmovny se objevily i vozy se slogany "Kdo lže, ať letí".

15:21
23. 3. 2016

Čapí hnízdo se stává i terčem řady vtípků. Do Babiše se před jednáním sněmovny pustila ODS. Upozornila, že byl Babiš omluven z jednání sněmovny až do 15:30.

15:20
23. 3. 2016

"Na jak dlouho to máte, pane předsedo?" zní na Babiše dotaz z poslaneckých lavic. "Já to nečet," reaguje s úsměvem Babiš. Mimořádné zasedání Sněmovny povede její místopředsedkyně Jaroslava Jermanová z Babišova hnutí ANO.

15:10
23. 3. 2016

Jako sám voják v poli sedí zatím Andrej Babiš ve Sněmovně v lavicích, určených pro členy vlády. Obložen papíry s "důkazy", kterými se chce bránit při "grilování" ze strany poslanců. Poslanecký klub ANO vyjádřil svému předsedovi jednoznačnou podporu.

14:53
23. 3. 2016

„Máme signály, že pan ministr financí se chystá mít poměrně podrobné a dlouhé vystoupení,“

reagoval na dnešní jednání sněmovny ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Očekávám, že příležitost využije a konstruktivně vysvětlí všechny otázky,“ dodal.

 
14:50
23. 3. 2016

Andrej Babiš vysvětloval Čapí hnízdo již i na Hradě prezidentovi Zemanovi. Pozval hlavu státu na farmu. „Pan prezident akceptoval moje pozvání. Taky jsem mu ukazoval našeho klokana, nový přírůstek do Čapího hnízda,“ řekl novinářům minulou středu Babiš po návštěvě u Zemana.

VIDEO
Video se připravuje ...
IMAGE
14:48
23. 3. 2016

Jiného mínění je šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Kalouska udělal Andrej Babiš „účelovou lumpárnu“. Uvedl to při televizní bitvě o Čapí hnízdo s prvním místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem na ČT24:

„To, co se stalo, je křišťálově jasné. Andrej Babiš udělal účelovou operaci, jejímž jediným smyslem bylo, aby mohl čerpat 50 milionů, které byly určeny pro malé a střední podnikatele, nikoliv pro něj.“

14:45
23. 3. 2016

O evropské dotace začíná Čapí hnízdo žádat v roce 2008, dotaci přiklepl dotační úřad v roce 2009. Podle Babiše se Agrofert stal v roce 2008 strategickým partnerem firmy Farma Čapí hnízdo. Ale nebyl majitelem. Agrofert, ani on sám. „Mně, jako fyzické osobě, nikdy nepatřilo a nepatří,“ tvrdí Babiš. „Skupina Agrofert převzala ztrátovou a předluženou farmu až v listopadu 2013,“ uvedl ministr financí. 

VIDEO
Video se připravuje ...
14:43
23. 3. 2016

Andrej Babiš před mimořádným jednáním sněmovny poslal koaličním poslancům dopis, ve kterém uvedl své prohlášení k Čapímu hnízdu. Dvoustranu s vyjádřením předal i novinářům. „Moc dobře nerozumím tomu, proč ODS a TOP 09 chtějí svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny kvůli vytvořené účelové kauze Čapí hnízdo ohledně dotace poskytnuté před 8 lety,“ uvádí Babiš. „Čapí hnízdo také není žádné moje luxusní sídlo,“ ohrazuje se Babiš.

14:39
23. 3. 2016

„Myslím, že je to nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel. Napadlo mě to, když jsem s dětmi čekal ve frontě v pražské zoo na krmení koz,“

říkal o Čapím hnízdě Andrej Babiš v dokumentu Matrix AB. „Byla tam obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám podobný projekt,“ dodal Babiš a tato slova se mu nyní vrací jako bumerang. On sám však označuje pořad ČT za účelový.

 
14:30
23. 3. 2016

Dobrý den, vítejte u dnešního „grilování“ Andreje Babiše ve Sněmovně kvůli kauze Čapí hnízdo. Ekofarma nedaleko Olbramovic na Benešovsku patřila až do roku 2007 pod Babišův koncern Agrofert. Pak ale skrze anonymní akcie přešla dle Babiše na vlastníka, kterého se vicepremiér na dnešní schůzi zavázal veřejně prozradit. Kdyby totiž v té době nadále patřila do Babišova impéria, neměla by patrně nárok na dotaci 50 milionů od EU, určenou pro malé a střední podniky.

 

 


 



montevideo ( 24. března 2016 17:56 )

Kuš, Kalousku ....

montevideo ( 24. března 2016 17:43 )

... řekl zdenekkalousek ...

gjim ( 24. března 2016 12:54 )

Pane ministře .DRŽTE SE.

radar666 ( 24. března 2016 10:31 )

Kdo sledoval včerejší schůzi parlamentu,musel nabýt dojmu,že se nejedná o jakémsi Čapím hnizdě,ale o přímý přenos Kalouskovi onanie! Jestliže se spousta českých pisálků pozastavuje nad Babišovým dlouhým projevem, pak je divné proč je nezaujali hysterické záchvaty Kalouska, Fialy,Němcové či Stanjury.Chvílemi se zdálo ,že bude muset předsedající volat záchranku přímo z Bohnic ! A měl to udělat,protože výše jmenovaní ( a Kalousek zejména ) do tohoto zařízení bezesporu patří! Největší zloději a pokrytci kázali ve sněmovně o morálce ve stylu " Zloděj křičí,chyťte zloděje " ! Nezastávám se Babiše,ale jestliže šlápl na kuří oko všem těm tunelářům a mafiánům v české politice,pak je to jedině dobře a výsledkem toho jsou podobná masturbační vystoupení jaké nám včera předvedla tzv.pravicová opozice !

modroro ( 24. března 2016 09:52 )

Ano Burešovo čapí hnízdo je v souladu se zákony této země. Mně ale dost vadí, že toto individuum aby dostalo dotace z EU na nějaký hloupý nesmyslný projekt, tak se sníží k přepsání majetku na rodinu. Vždyť je to účelové jednání pro osobní prospěch. Peníze z EU jsou i našimi, do pokladny EU je dáváme také z našich daní. Tento pán je lhář. Zákony této země si účelově dělá pro sebe. Ač nemusím ODS a TOP, tak panu Babiši by toto mělo zlomit vaz. Nechápu že se ho obyčejní voliči ještě zastávají. Tohle už není politika ale babanastán.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa