Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka o Babišovi: Vláda je stabilní, Čapí hnízdo to nezmění

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevnímá kauzu Čapího hnízda jako důvod rozpadu koalice. S nikým jiným si vládnutí představit nedovede.
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevnímá kauzu Čapího hnízda jako důvod rozpadu koalice. S nikým jiným si vládnutí představit nedovede.  (Autor: Reprofoto ČT24, ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
20. března 2016
13:12

Pro změny ve vládní koalici není důvod. S opozičními stranami by ČSSD nenašla programovou shodu. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Důvody pro zrušení koalice podle Sobotky nejsou dostatečně velké a Českou republiku daleko více ohrožují jiné problémy, kterým je třeba čelit. Jedním z nich je bezpochyby migrační krize.

„Je to politik, který má největší mediální vliv skrze své vlastnictví. K vysvětlení té kauzy má dostatečný prostor. Mě mrzí, že to zatěžuje fungování vlády,“ řekl v rozhovoru Sobotka. „Jsme připraveni pokračovat ve spolupráci s oběma koaličními partnery,“ prohlásil také s tím, že koaliční fungování by něměl omezit ani chystaný zákon o střetu zájmů, jehož cílem je, aby člen vlády neovládal žádnou firmu.

Sobotka: S Kalouskem nemáme průnik

Předseda vlády zároveň opakovaně odmítl spolupráci s opoziční pravicí. „Je to založeno na programové nelogičnosti. Matematicky to možné je, ale jaký program bychom mohli prosazovat? Na čem bychom se byli schopni dohodnout? Ten průnik je mnohem menší, než máme teď,“ komentoval nabídku Miroslava Kalouska z TOP 09, který je ochoten podpořit menšinovou vládu ČSSD s lidovci bez hnutí ANO.

Od středeční mimořádné schůze Poslanecké sněmovny si toho ale premiér mnoho neslibuje. „Podpoříme schválení programu. Proběhne diskuse, ale má očekávání nejsou vysoká. Fakta může dát na stůl policie nebo OLAF,“ poznamenal Sobotka.

„Nikdo nebrání Andreji Babišovi, aby v mezičase dal všechny potřebné informace na stůl,“ řekl v úterý ke kauze Čapí hnízdo Sobotka v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Vicepremiér a šéf hnutí ANO to ale dosud neudělal a chystá se informace zveřejnit právě až ve Sněmovně.

Video  Premiér Sobotka „zkrotil“ Andreje Babiše: Kvůli čemu ho umlčel?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Celý díl pořadu Ptám se, pane premiére sledujte >>ZDE<<

Stropnický: Čapí hnízdo ke stabilitě nepřispívá

Dění kolem kauzy Čapí hnízdo neprospívá politické ani vládní stabilitě, řekl v sobotu po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem novinářům v Lánech ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Podle něj dění nelze vnímat jinak než účelově. Případ firmy ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Opozice pro podezření na dotační podvod svolala mimořádnou schůzi sněmovny.

„Stabilita není prázdné slovo, ale je to i hodnota, která se projevuje v klidnějším ekonomickém prostředí a prostředí pro podnikatele a nezdá se mi úplně racionální teď řešit nějakou záležitost, která se třeba jmenuje Čapí hnízdo,“ řekl Stropnický.

Podle ministra všichni v době sestavování vlády věděli, jak se sestavuje a s kým se sestavuje. „Do případu nevidím, ale z politického hlediska je to, jako kdybyste si vzali blondýnu a po pěti letech jí začali vyčítat, že není bruneta,“ uvedl Stropnický.

1pravda1 ( 21. března 2016 08:41 )

Přidej Bělobrádka s KDU, ti hlasují s Kalouskem a Fialou proti vládě a k tomu slizkého Marka Černocha, ten jim tááák leze do zadku - Kalouskovi a Fialovi. Ještě, že vláda ODS a TOP skončila naprostou katastrofou, kdy Kalousek ožebračoval lidi ale boháčům chtěl na poslední chvíli než se rozpustili pro neschopnost vládnout, zrušit daň z dividend - prý to dělá jen 9 miliard, o které by ČR přišla, netřeba zapomínat. I v době největší krize myslel na boháče!

1pravda1 ( 21. března 2016 08:36 )

Doufám, že v zákoně o střetu zájmů budou všichni, kteří rozhodují o státě a státních zakázkách a zákonech. Vždyť poslanci schvalují zákony a když mají např. podíly v solárních elektrárnách, tak si dají co největší příspěvky státu - to není střet zájmů? Kubera určitě dostává cigarety zadarmo, za to jak lobbuje proti kuřáckému zákonu. Takže jak vláda, tak i senátoři, - Valenta je majitelem obrovské loterijní společnosti a přitom může hlasovat pro loterijní zákon - jak asi? A dále hejtmani, a starostové a primátoři. Ti mohou podnikat, vlastnit firmy a pak si přidělovat státní zakázky? Když zákon, tak pro všechny. Sobotko, ty buď rád, že máš takového výborného ministra financí Babiše, který to alespoň trochu řídí - to vaše rozdávání, kdyby tam byl Mládek, tak rozšustrujete vše. Babiš je nejlepším ministrem financí, kterého jsme kdy měli. A jestli si Sobotko myslíš, že okopávání kotníků koaličního partnera je v pořádku, tak je mi tě líto. Nemocný v podstatě nepracující Bělobrádek s 5% tě nespasí.

radka.seznam ( 20. března 2016 22:42 )

 Demisi!!! Vláda nemá podporu občanů díky migrační otázce! Referendum a nové volby!!!

jetotak ( 20. března 2016 19:57 )

Nedovolím si tvrdit jestli od roku 1918, ale nejhorší vládu za vládnutí ČSSD určitě.

byvalyvoliccssd4 ( 20. března 2016 19:08 )

Teď máme nejhorší vládu od r.1918.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa