Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vymyslel Babiš Čapí hnízdo ve frontě na kozy? „Vytržené z kontextu,“ zlobí se

Autor: Jan Kálal - 
9. března 2016
20:00

Skvělá kuchyně, ale i relaxace, sport a agroturistika. Projekt Čapí hnízdo nedaleko Olbramovic na Benešovsku láká na svém webu návštěvníky na „zasloužený odpočinek“. Příliš klidu si kvůli němu teď ale neužije vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Ve středu čelil sérii dotazů, co říká šestimilionové pokutě, kterou si podnik vysloužil neoprávněným ziskem 54milionové evropské dotace. Babiš teď dává od Čapího hnízda ruce pryč, i když se projektem dříve rád chlubil.

„Napadlo mě to, když jsem čekal s dětmi ve frontě v zoo. U krmení koz byla obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám něco podobného,“ popsal Babiš v dokumentu Matrix AB, aby dodal: „Je to fantastický projekt, 90 hektarů, atrakce pro děti, spousta zvířat, ekofarma. Máme mnoho plánů, chceme postavit třípodlažní spa.“

Jenže je to prý celé jinak, tvrdí nyní. „Tato citace byla vytrhnutá z kontextu a byla zveřejněna ve filmu, který se točil na objednávku, aby mě poškodil,“ uvedl Babiš pro Blesk.cz. Jaký kontext konkrétně ve zmínce o zoo, krmení koz, atrakcích pro děti a ekofarmě chybí, už vicepremiér nespecifikoval.

Ke zprávě o šestimilionové pokutě ministr financí uvedl: „Čapí hnízdo vyšetřuje OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům, pozn. red.), dále Evropská komise a Policie ČR, takže předpokládám, že tuto kauzu vyšetří. K dnešní zprávě auditu jsem se vyjádřil, že o tom nic nevím a nemám s tím nic společného.“

Andrej Babiš s koněm na farmě Čapí hnízdo na Benešovsku Andrej Babiš s koněm na farmě Čapí hnízdo na Benešovsku | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Koncern Agrofert, který Babiš ze 100 procent vlastní, viní média, že celý problém dramatizují. Prý šlo jen o administrativní chybu a problémy při čerpání dotací z fondů EU nejsou neobvyklé. „Snaha médií udělat z administrativní chyby skandál za každou cenu je zarážející, ale zároveň jasně ukazuje na fakt, že má kauza jediný smysl – poškodit jméno společnosti Agrofert, a.s.,“ stojí v reakci.

Mládkův náměstek: Prominuli jsme 99 procent pokuty. Běžná praxe

Distanc si drží také vrcholný úředník, který měl dotace v regionu na starosti. Exšéf Úřadu Regionální rady ROP Střední Čechy Tomáš Novotný je dnes náměstkem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD).

„Ředitelem úřadu jsem se stal na začátku roku 2009, čili až po vyhlášení výzvy č. 4 v oblasti cestovního ruchu, ve které uspěl projekt Farma Čapí hnízdo. Tedy poté, co byl tento projekt schválen a poté, co byla podepsána mezi příjemcem a poskytovatelem ROP Střední Čechy smlouva o poskytnutí dotace,“ tvrdí Novotný.

„Audit v rámci své standardní činnosti v roce 2011 identifikoval u tohoto projektu nesrovnalost, která vedla k vypsání odvodu za porušení rozpočtové kázně ve výši zhruba 3,7 milionu korun. Příjemce dotace podal proti tomuto odvodu odvolání,“ rekapituluje Novotný s tím, že Čapí hnízdo dostalo nakonec úlevu ze sankce 99 procent.

Venkovské sídlo Andreje Babiše a jeho partnerky Moniky Venkovské sídlo Andreje Babiše a jeho partnerky Moniky | OK! Magazine – Robert Tichý

„Tento postup byl standardní a je uplatňován i v jiných obdobných případech. Podotýkám, že v té době nebylo známo, že za projektem Čapí hnízdo stojí společnost Agrofert, natož její majitel,“ dodal Mládkův náměstek.

Připomeňme, že hlavní problém kolem Čapího hnízda je v tom, že získalo dotaci určenou pro malé a střední podniky. Aby na ni dosáhlo, nejdřív Agrofert opustilo, aby se do něj po pětileté lhůtě spojené s dotační s politikou zase vrátilo zpátky, jak upozornil server Neovlivní.cz. Zpátky do koncernu druhého nejbohatšího muže České republiky, vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Podívejte se, jak to vypadá v Čapím hnízdě. A na jakých koních tam jezdí Andrej Babiš:

petram11 ( 10. března 2016 18:06 )

Tak ty máš fakt dost! Takle se přesně chovali komouši (a nejen oni). Hlavně s vlkem výti!

hejhej ( 10. března 2016 15:38 )

Nevěřím žádné štvavé politice v tomto státě. Babiš nedovolí rozkrádat státní peníze, jak to bylo za minulých vlád, tak zloději kopou do ministra. Toto je štvavá politika ODS a TOP09 a k nim se přidávají černo.***níci. Pokud něco zavinil pan Babiš, ať se to vyřeší, ale takovým debilním způsobem.

osinek ( 10. března 2016 15:33 )

1912 zřejmě neví, že od té doby co se stal Babiš ministrem financí tak Babišův Agrofert dostává ze státní kasy podstatně vyšší dotace a platí méně formou daní!!! Daň ze zisku kterou Agrofert odvádí do státní kasy je nižší, než dotace, tj. částka kterou Babišův Agrofert dostává ze státní kasy. Kdyby tak fungovaly i další firmy, tak by český stát již dávno musel být na huntě!!!!l

osinek ( 10. března 2016 15:23 )

Šéfka kontrolního Výboru Evropského Parlamentu Ingeborg Grässleová a mluvčí protikorupčního útvaru Evropské Unie OLAF prohlásili, že je důvodné podezření, že Babišova firma Čapí Hnízdo získala podvodným způsobem 54 milionů korun z tzv. eurodotací na které neměla nárok!! Kotrolní Výbor Evrop. Parlamentu a protikorupční útvar OLAF vědí o čem mluví a jsou rozhodnuty tento finanční podvod prošetřit Babiž tvrdí, že s tím nemá nic spoločného. Pokud je to pravda tj. pokud v tom nejede Babiš, tak je v tom namočen zřejmě Bureš....... Jsem zvědav, kdo půjde za finanční podvod bručet. Finanční podvod v desítkách milionů korun je totiž trestní čin, za který se jde za mříže Za mnohem menší finanční podvod kolem 7 milionů korun, dostal MUDr Rath, který rovněž vše zatloukal, 8 let natvrdo a finanční pokutu kolem 20 milionů korun!!

1pepan ( 10. března 2016 09:37 )

 Novotný neznal majitele Čapího hnízda, přesto mu ale přiklepl dotace a na to získal koryto u ministra průmyslu a obchodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa