Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bělobrádek vyjel na Babiše. „Potvrdil podezření, že účelově přepsal Čapí hnízdo“

Autor: simao, ČTK - 
24. března 2016
15:10

Rozdílně se k Babišově vysvětlení kauzy Čapí hnízdo postavili koaliční partneři ANO. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se de facto Andreje Babiše zastal. Odmítl jej odvolat z pozice ministra a doporučil vyčkat výsledků vyšetřování. To vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) z návštěvy USA vzkázal, že Babiš potvrdil podezření, že účelově přes svou rodinu přepisoval majetek Čapího hnízda. Kauza prý sráží vládu.

„Moje dcery jezdí od dětství na koni. Rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt zrealizovala. Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky,“ odhalil Andrej Babiš ve středu ve sněmovně držitele anonymních akcií Farmy Čapí hnízdo v době, kdy žádala a čerpala padesátimilionovou dotaci z EU. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si jednání ve sněmovně nenechal ujít, ač v jeho závěrečné fázi musel sál opustit kvůli cestě do Francie. Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chyběl, coby vicepremiér pro vědu a výzkum je na pětidenní cestě v USA. Až ve čtvrtek tak okomentoval, co si o Babišově argumentaci myslí. A svého koaličního partnera na rozdíl od Sobotky nešetřil.

„Z toho, co jsem si mohl zatím přečíst, tak pan Babiš potvrdil to podezření, že účelově přes svou rodinu v podstatě přepisoval majetek Čapího hnízda. Považuji to za velmi vážnou situaci, protože to snižuje kredit jak samozřejmě pana Babiše, tak celé vlády,“ prohlásil Bělobrádek, který v Orlandu zakončí svou pracovní návštěvu USA.

Babiš: Je to nekorektní, podpořím zdanění církevních restitucí

Babiš si nemyslí, že by kauza snižovala kredit vlády. „Pokud pan Bělobrádek chce znovu nějaký konflikt, tak je to on, který snižuje kredit vlády. Neměli bychom se dohadovat,“ uvedl. Zároveň řekl, že podpoří komunistický návrh na zdanění církevních restitucí. „Církevní restituce je tunel. A pokud dnes komunisti navrhují je zdanit, tak já určitě souhlasím,“ řekl. Lidovci podle ČT nechtěli Babišův plán na zdanění církevních restitucí komentovat, už dříve ale upozorňovali, že by to považovali za porušení koaliční smlouvy.

Bělobrádek: Etický problém. Ale je to na Babišovi

Ve středu, kdy Babiše grilovali“ ve sněmovně, byl Bělobrádek na Floridě. A obhlédl si Kennedyho vesmírné středisko. Jeho čtvrteční reakce na Babiše se pak výrazně liší od slov prvního místopředsedy lidovců a ministra zemědělství Mariana Jurečky, který ve středu novinářům řekl, že na Babišovo vysvětlení nemá žádný názor.

„Domnívám se, že tu trestně právní záležitost musí skutečně dořešit OLAF (Evropský úřad proti podvodům) a policie, nicméně vidím to jako etický problém, ale to si musí vyhodnotit pan Babiš, hnutí ANO a především voliči,“ uvedl také Bělobrádek. Koalice podle něj není závislá na jednom člověku a na tahu je především Babiš, případně premiér Sobotka, upozornil Bělobrádek.

Zvážení možného odstoupení ale nechává na Babišovi. V případě podání návrhu na odvolání by podle něj mohla být situace problematická, i proto, že prezident Miloš Zeman, který ministry na návrh premiéra odvolává, přijede v dubnu farmu Čapí hnízdo navštívit.

Čtěte také: Vše o Čapím hnízdu

Pavel Bělobrádek v USA: Vicepremiér pro výzkum navštívil 23. března Kennedyho vesmírné středisko na Floridě. Pavel Bělobrádek v USA: Vicepremiér pro výzkum navštívil 23. března Kennedyho vesmírné středisko na Floridě. | ČTK

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně majitele dosáhla farma na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun, kterou by firma z rozsáhlého koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Kalousek šil do Sobotky: Sedíte vedle lháře, konejte

„Vyčkejme na výsledek vyšetřování, ať nám policie, ať nám OLAF položí na stůl fakta a na základě konkrétních faktů jednejme,“ reagoval na Babišovo vysvětlení ve středu ve sněmovně Sobotka a dodal: „Myslím si, že není možné, abych já jako předseda vlády, kdokoli z koalice, kdokoli z tohoto parlamentu suploval vyšetřovatele, suploval státní zástupce, anebo dokonce suploval soudce. Je třeba vyčkat na výsledek vyšetřování.“

Na návrh šéfa poslaneckého klubu ČSSD Sklenáka pak byla další debata skutečně odložena až do zveřejnění výsledků vyšetřování OLAF.

Na Sobotku přitom ve sněmovně slovně zaútočil Miroslav Kalousek (TOP 09). Tvrdě odmítl premiérův postoj. „Vedle vás sedí usvědčený lhář, který se usvědčil sám,“ bouřil Kalousek a dodal: „Vy říkáte, že to musí ještě vyřešit OLAF a Policie ČR? Co na tom, k čertu, ještě má šetřit, když vedle vás sedí lhář, který se z té lži usvědčil sám. Pane premiére, konejte!“

Samo ( 26. března 2016 22:21 )

Babiš nikomu na kuří oka nešlape ale okrádá střední třídu a nejchudší občany tohoto státu, ale ti o tom bohužel ještě neví. Jestli někdo šulí státní rozpočet o miliardy, pak jsou to v prvé řadě korporace podobné té jakou vlastní sám Babiš a ten si svou větev pod sebou neodřeže. Jinak Babiš se svou reakcí na Bělobrádkova slova projevil jako pravý komunista, kterým vždycky byl, je a bude.

Samo ( 26. března 2016 22:14 )

Největší zloději jsou v ČSSD a ANO. ČSSD i v době ekonomického růstu dělali dluhy přesahující 100 miliard ročně. ČSSD a komunisté schválili zákon o solární elektřině a díky tomu stát platí 42 miliard ročně jako dotaci solárníkům po dobu životnosti elektráren což je asi 30 roků. Když se k tomu přičte rekonstrukce přenosových sítí a každoroční zvyšování cen konečným spotřebitelům, tak se dostaneme na 2 biliony. To je tunel, který v tomto státě vyhloubili komunisti ve dvou stranách- ČSSD a KSČM. A jinak zahraniční dluh české republiky není 1,5 bilionu ale už přesáhl 3 biliony a za nynější vlády zaznamenal největší růst.

rumungro ( 24. března 2016 23:40 )

První největší politický zloděj a podvodník byl jejich předseda Lux. Od 90. roku máme státní dluh 1.5 biliónu, právě díky těmto zlodějským stranám.

tymitaky ( 24. března 2016 20:17 )

Komentáře (166) Fotografie (25) „Z toho, co jsem si mohl zatím přečíst, tak pan Babiš potvrdil to podezření, že účelově přes svou rodinu v podstatě přepisoval majetek Čapího hnízda." To je snad normální a běžná věc, kterou v dané situaci neudělá jen hlupák.

sendrasak ( 24. března 2016 20:11 )

Tobě jednou praskne cévka, dobytku bolševickej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa