Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trapný jako Gross, výkon jako Jakeš. Do Babiše šili za hájení Čapího hnízda

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. března 2016
05:02

Mluvil tak dlouho, že by to vydalo na celovečerní film. Andrej Babiš ve sněmovně hájil Čapí hnízdo, o kterém však zpočátku takřka vůbec nemluvil a kopal kolem sebe. Schytali to od něj Kalousek, Schwarzenberg, Bakala, ale i podnikatel Radim Jančura, šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček, moderátor Václav Moravec a mnozí další. On sám pak musel čelit útokům ze strany opozice. Přirovnali ho ke Stanislavu Grossovi či Milouši Jakešovi. Osobních útoků zkrátka bylo až až.

Celovečerní béčkový akční film a po něm ještě jakási estráda. Tak nějak to vypadalo ve středu ve sněmovně, když se měla uskutečnit mimořádná schůze poslanců na téma Čapí hnízdo.

Než se Andrej Babiš (ANO) ke kýžené farmě v Olbramovicích na Benešovsku, která načerpala 50 milionů z EU určených pro malé a střední podniky, vůbec dostal, stačil vytáhnout všechny možné kostlivce z minulosti a cestou udělit na dálku pár direktů i podpásovek. Místo Čapího hnízda mluvil o všem možném, kopl si třeba i do moderátora ČT Václava Moravce.

„Nerad to říkám, ale jsem miliardář“

Babiš však také vehementně hájil sám sebe. „Ano, mám střet zájmů, ale já ho nezneužívám. Já jsem do politiky nechtěl. Vy jste mě zplodili,“ uvedl Babiš, pokynul směrem k pravicové opozici a tvrdil, že jde o další kampaň. „I když to nerad říkám, jsem miliardář,“ uvedl v jiné pasáži a po chvíli dodal: „Na rozdíl od jiných miliardářů nevlastním luxusní letadlo ani luxusní jachtu.“

Čapí hnízdo označil za projekt, který mu dělá radost. Potvrdil, že ho nápad na ekofarmu napadl v pražské zoo při čekání s dětmi ve frontě na krmení koz, nechtěl ho však prý realizovat přes Agrofert.

„Moje dcery jezdily od dětství na koni. Rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt realizovala. Farmu Čapí hnízdo vlastnili v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky,“ prozradil Babiš toho tajemného vlastníka, který měl držet anonymní akcie Čapího hnízda v době, kdy čerpalo unijní dotace.

„Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit moje děti. Moji rodinu. To je to nejcennější, co mám,“ dodával Babiš. Nemohl prý říct pravdu. Opozice na to nahlížela jinou optikou. Podle Miroslava Kalouska prostě lhal.

Že v době, kdy vlastnila akcie Babišova rodina, mluvil miliardář o Čapím hnízdě jako o svém, dokládá mj. jeho tweet z dubna 2013. Pod křídla Agrofertu se Čapí hnízdo vydalo až v listopadu toho roku.

Takhle psal Andrej Babiš o Čapím hnízdě na svém Twitteru v roce 2013. Takhle psal Andrej Babiš o Čapím hnízdě na svém Twitteru v roce 2013. | Twitter

Přelet opozice nad Babišovým hnízdem

„Dvě hodiny tlachání pana ministra financí o tom, co všechno se tady událo, neudálo, co všechno dělali jeho děti, psi, čápi,“ komentoval Kalousek, jak viděl Babišovu obhajobu. Podle něj šéf ANO sám sebe usvědčil ze lži. 

„V Čapí hnízdo proměňujete Českou republiku,“ bouřil také předseda ODS Petr Fiala a dodal: „Mně to připomínalo nechvalně známý projev z Červeného hrádku a ještě mi chyběl ten kůl v plotě.“

Narážel tím na dnes již legendární projev generálního tajemníka ÚV KSČ Jakeše 17. července 1989. Jakeš tehdy zaměňoval bojlery za brojlery, o zpěvačce Zagorové mluvil jako o hodné holce, která ale bere tři roky po sobě 600 tisíc ročně, a přiznal, že se cítí jako kůl v plotě.

Babiš jako Gross?

To Miroslavě Němcové (ODS), na kterou Babiš zanechal „prachbídný“ umělecký dojem, připomenul minulost ještě bližší. „Druhá poznámka je, že mi to něco připomnělo. Kauzu, která se tehdy týkala předsedy vlády Stanislava Grosse. Ty trapnosti, kterými se vymlouval, chodil na nás s igelitkami, strýčkem Vikem, spálenou směnkou. Já nevím, co všechno se kolem toho dělo, nechci tady vzpomínat, protože to vůbec nebylo pěkné. V tomto případě je to přece jako přes kopírák,“ pustila se do Babiše Němcová.

Coby Babišův obhájce tak nakonec vystoupil především premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který dál nabádal vyčkat závěrů vyšetřování české policie a unijního úřadu OLAF a odmítl tím opoziční výzvy k odvolání ministra Babiše. Na popud šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka se pak odhlasovalo odložení další debaty až do doby, než budou známé závěry vyšetřování OLAF.

Co na to Andrej Babiš? Když za ním na konci jednání Blesk.cz přišel, odvětil pouze: „Nic vám neřeknu. Jsem unavený a jdu domů.“ 

Další výroky z Babišova hnízda: Koho také zkritizoval?

Babiš o Moravcovi: „Nejznámější moderátor veřejnoprávní televize Václav Moravec, ano ten, který se pasoval do role lektora a ochránce žurnalistické etiky na české univerzitní půdě, ve svém pořadu permanentně útočí na moji osobu a moje firmy. A tak tomu bylo i u Čapího hnízda... Další tweet pana Moravce: Hledám víkendovou vilu v areálu nějaké firmy. Značka: smysluplné využití evropských dotací vítáno. K tomu zveřejňuje fotografii mé partnerky. Neuvěřitelné. Co to je? Co to je za odporné jednání? Největší lež celé kampaně je, že se jedná o luxusní sídlo mé rodiny a mě samého.“

Babiš o Jančurovi: „Pan Jančura nás stále s panem ministrem Ťokem terorizuje kvůli Českým drahám.“

Babiš o Janečkovi: „Mě velice mrzí, že Nadační fond nepočkal na můj projev a na vysvětlení, protože pan Karel Janeček, který je zakladatel Nadačního fondu proti korupci, který se tedy ohání dobrou morálkou a dobrými mravy, tak pokud vím, v minulosti měl problémy s daněmi na ostrově Mauricius a ohrazoval se tím, že v Čechách nebyla možnost jej založit. Tři roky poté, co české zákony takový byznys umožňují, se přesto přesun nechystá a schovává svoji firmu v luxusním daňovém ráji, tak já nechápu, proč on mně něco káže.“

VŠE O ČAPÍM HNÍZDĚ ČTĚTE ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 24. března 2016 17:55 )

Kalous byl na šrot.

montevideo ( 24. března 2016 17:39 )

Kalousek měl včera pěkně bouřlivou opičku !

rumungro ( 24. března 2016 16:17 )

Novináři Blesku samozřejmě nevypíchli svého mecenáše Bakalu, chyba, u havířů by měli úspěch. Babiš dobře vytřel čumáky politikům v jejich vlastních výkalech. Zpronevěřeny mld. nejsou kostlivci ve skříni, jak stoji v článku a ještě neuplynula doba promlčení u mnoha Babišem poukázaných kauz, takže teď by se toho mělo chopit min. vnitra a min. spravedlnosti.

lukasnazdar ( 24. března 2016 15:25 )

A je to venku... IT bylo zjištěno, že dopisovatelem do této diskuse pod názvem zdenekk je Miroslav Kalousek. Tak to je bomba

Vulkan ( 24. března 2016 13:14 )

Vždyť je to tak prosté. Když je miliardář, měl si "hnízdo" pořídit za své-tečka. Do politiky šel, protože věděl, že se tam beztrestně krade, no a tak se rozhodl, že tomu bude velet. A při jeho neřízeném megalomanství bude jeho hnízdem brzy opravdu celá republika.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa