Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Souboj o prsa: ČSSD dělí od Babiše už jen půl procenta

Autor: ČTK, val - 
21. dubna 2016
17:55

Sociální demokraté se podle dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) významně přiblížili vedoucímu hnutí ANO. Nově je dělí jen půl procentního bodu. Polepšily si také TOP 09 a KDU-ČSL. Do sněmovny by se dostali také komunisté a ODS.

ANO by v porovnání s březnovým šetřením ztratilo svou suverénní vedoucí pozici. Získalo by 27 procent a o dva procentní body by si pohoršilo. ČSSD naopak posílila z březnových 22,5 procenta na 26,5 procenta, uvedlo CVVM. 

KSČM si opětovně pohoršila, meziměsíčně o půldruhého procentního bodu, se ziskem 11,5 procenta by ale uhájila třetí příčku. Podobně ODS by z březnových deseti procent klesla na 8,5 procenta, což by jí ale znovu stačilo na bramborovou medaili. TOP 09 poskočila o 2,5 procentního bodu na osm procent a těsně za ní by skončila se 7,5 procenta KDU-ČSL – na rozdíl od komunistů si o půldruhého procenta polepšila. 

Okamura by se nedostal

Další současné sněmovní strany, tedy Úsvit – Národní koalice a Svoboda a přímá demokracie, by se do dolní komory nedostaly. Podle CVVM by SPD získala stejně jako v březnu 2,5 procenta a Úsvit 1,5 procenta hlasů. Z dalších stran se pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny nejvíc přiblížili zelení a piráti. Stranu zelených by volila tři procenta lidí, Českou pirátskou stranu dvě procenta.

Předpokládaná volební účast by v dubnu činila 59 procent a byla by tedy zhruba stejná jako při posledních sněmovních volbách v říjnu 2013. 

Volební model CVVM vycházel z výsledků průzkumu stranických preferencí, který se uskutečnil od 4. do 11. dubna a zúčastnilo se ho 1063 lidí. Volební model zahrnuje pouze dotázané, kteří se voleb chtějí zúčastnit a kteří uvedli nějakou stranu. V zásadě jde tedy o stranické preference bez nerozhodnutých a nevoličů, uvádí CVVM.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 24. dubna 2016 13:56 )

Všechny průzkumy jsou k ničemu, je to jenom mediální masáž. Voliči nejsou blbci, za které je mají výzkumné agentury.

auslak ( 22. dubna 2016 12:25 )

v pondělí zveřejní nové výsledky a bude opět vše úplně jinak ! jako vždy

salto ( 22. dubna 2016 10:13 )

Jestli je to souboj o prsa, tak by socani měli nasadit Buzkovou, ta měla kozy...

kradu ( 21. dubna 2016 20:53 )

asi tak ještě že mají uvěr od fio

moiaza ( 21. dubna 2016 19:25 )

Volby jsou mi ukradené. Stejně vyhraji mafiáni a oni si už mezi sebou sami rozhodnou co kdo bude tunelovat.Je 26 let po revoluci a směle se krade dál. Šlechta rozdává z našeho a sebe dává nejvíce. Jejich největší starosti je imunita, platy, kšefty, trafiky a pod. Kdybych tu bandu zlodějskou volil, musel bych se stydět sám před sebou. Bureš hraje ve vládě na "malou domů" a tváří se, jak není spravedlivý ministr financí. Kalousek jen škodí a rudné zlostí že nemá koryto. Fiala, šéf zlodějské bandy dělá svatého. Já nic, já muzikant. Bělobrádek hledá do voleb bohatou nevěstu, aby se udržel u koryta. A tu sebranku mám volit?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa