Podle Liptákové platnost současné koaliční smlouvy popřelo hnutí ANO svým postupem v posledních dnech, kdy jednalo s Žít Brno Matěje Hollana o změně koaličních partnerů bez vědomí KDU-ČSL a SZ. Lidovci a sociální demokraté mají 18 mandátů z celkových 55, k většině je potřeba 28 zastupitelů.

Koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ se dohodla na spolupráci v říjnu 2014. „Koalice v tomto půdorysu je u konce. Fakticky ji ukončilo hnutí ANO svými kroky, kdy dali za našimi zády opozičním stranám prokazatelně nabídku na nové koaliční uspořádání,“ uvedla Liptáková.

Zastupitelské kluby lidovců a sociálních demokratů v dohodě deklarují vůli společně převzít odpovědnost za řízení města Brna do konce stávajícího volebního období v roce 2018.

Hledáme partnery, hlásí ČSSD a lidovci

Kluby zastupitelů a jejich jednotliví členové zvolení za ČSSD a KDU-ČSL budou společně usilovat o to, aby nalezli partnery k tomu, aby byla vytvořena koalice, která bude v první řadě v co největší míře naplňovat programové a ideové cíle obou stran a aby tato koalice získala podporu nadpoloviční většiny členů zastupitelstva,“ stojí v dohodě, podle které budou obě strany jednat výhradně společně.

Podle Liptákové se bude nejdříve jednat s hnutím ANO. Vyhrálo volby a má také primátora Petra Vokřála.

Petr Vokřál, lídr hnutí ANO pro Brno
Autor: ČTK


Za problémy koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ přitom stály spory mezi ANO a KDU-ČSL. ANO chtělo zřídit holding městských firem, aby byly ušetřeny stamiliony korun, ale také chtělo dostat politiky z představenstev těchto firem a dosadit tam odborníky.

Jak už dříve řekl jihomoravský předseda ANO Marek Janíček, ve čtyřkoalici se hnutí nedařilo prosadit některé zásadní body, což je právě zefektivnění chodu městských firem. ANO proto v týdnu spolu s Žít Brno začalo jednat o nové možné koalici s ČSSD. Lidovci na to zareagovali tím, že začali také vyjednávat o nové koalici.

Koalice měla problémy už před půl rokem, kdy ANO nebylo spokojené se svým radním Tomášem Kratochvílem a požadovalo podporu u koaličních partnerů při jeho odvolání z rady. Lidovci ale řekli, že s Kratochvílem nemají problém. ANO pak Kratochvíla vyloučilo ze svých řad a on na členství v radě rezignoval, přestože to původně odmítal.

Lidovci a ČSSD jsou si nejblíž. Všude

Z dohody mezi KDU-ČSL a ČSSD také vyplývá, že byla uzavřena na základě největšího programového a ideového průniku KDU-ČSL a ČSSD a na základě vzájemně dobrých zkušeností v koalicích jak na vládní úrovni, tak i na krajské, ale také na úrovni městských částí. Vládní koalici tvoří ČSSD, KDU-ČSL a ANO, Jihomoravský kraj vede koalice ČSSD a KDU-ČSL.

Hnutí ANO má v zastupitelstvu 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a lidovci shodně po sedmi, ODS pět, zelení, komunisté a TOP 09 má po čtyřech hlasech, poslední mandát má nezařazený Kratochvíl, který byl zvolen za ANO, ale už jeho členem není.

Fotogalerie
6 fotografií