Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babiš ukázal klokana a pozval Zemana na Čapí hnízdo. Exmajitele zveřejní

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. března 2016
14:44

Vicepremiér Andrej Babiš se ve středu vydal za Milošem Zemanem. Pobavit se o státním rozpočtu, ale především vysvětlit prezidentovi osobně kauzu Čapí hnízdo. Po schůzce ukazoval na hradním nádvoří novinářům fotku klokana. Také na Zemana prý vytáhl snímky Čapího hnízda, pozval ho tam a prezident jeho pozvání přijal. Tajemného exmajitele farmy z doby, kdy dostala dotace od EU, prý ale prezidentovi neprozradil. Odhalí jej až před poslanci 23. března.

Informace z první ruky o kauze Čapí hnízdo má po dnešku prezident Miloš Zeman. Vicepremiér Andrej Babiš se totiž vydal na Hrad, aby hlavě státu poreferoval o kauze, která hýbe českou politickou scénou.

Při svém příjezdu Babiš zmínil, že mluvit se bude nejen o ekofarmě Čapí hnízdo, ale také o státním rozpočtu či migraci. Jenže případ Čapí hnízdo je tím, co nyní zajímá především. Jde v něm o dotaci od EU ve výši 50 milionů korun. Čerpání dotace určené pro malé a střední podniky proběhlo v době, kdy Farma Čapí hnízdo dle Babiše nebyla jeho. Jinak by ostatně dotaci ani patrně nedostala. Kauzu prošetřuje česká policie i unijní úřad OLAF.

Tajemného investora prozradí až poslancům

„Vysvětlím mu Čapí hnízdo, to je teďka populární,“ řekl Babiš novinářům při příjezdu za Zemanem. Čapí hnízdo sice původně pod Agrofert spadalo, v době, kdy ale žádalo o dotaci, ji měl vlastnit skrze anonymní akcie tajemný investor. 

Jeho jméno si Babiš nechává pro sebe. Ohledně převedení na anonymní akcie Babiš dnes na Hradě prohlásil: „Určitě nebylo účelové.“ „To je kauza stará osm let, nemá nic společného s mým účinkováním v politice a já si myslím, že tam není nic nestandardního, všechno bylo podle zákonů,“ hájil se Babiš. „Tady žádný podvod nebyl,“ stál si za svým.

Dle svých slov se Babiš vše najednou chystá vysvětlit 23. března před poslanci na mimořádné schůzi. Na dotaz, zda tam zveřejní i majitele anonymních akcií, řekl vicepremiér stručně: „Ano.“ Prezidentovi to ještě říct nehodlal, stejně tak ani svým koaličním partnerům.

„Já myslím, že stačí, že tam vystoupí s předkupním... s přednostním právem, to se omlouvám, pan Kalousek. To bude klasický projev urážek,“ posteskl si ohledně plánovaného jednání Sněmovny Babiš. Na dotaz, co přivezl prezidentovi, vicepremiér odvětil: „Jo jo, klasický koňak jsem přinesl.“

Video Babiš jde k Zemanovi - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš vytáhl fotku klokana

Po schůzce pak Babiš předstoupil před novináře s fotkou klokana. „Já jsem hlavně informoval pana prezidenta o Čapím hnízdě. Taky jsem ho tam pozval a pan prezident akceptoval moje pozvání. Taky jsem mu ukazoval našeho klokana, nový přírůstek do Čapího hnízda. Taky jsme se domluvili, že pozveme děti z Klokánků,“ komentoval svou návštěvu u Zemana Babiš.

Odmítl, že by Čapí hnízdo bylo luxusním sídlem jeho rodiny a celou kauzu označil za vykonstruovanou. Schůzi ve Sněmovně vidí jako možnost, jak v přímém přenosu objasnit některé věci. Očekává se tedy, že Babiš skutečně k Čapímu hnízdu vystoupí. Kvůli mimořádné schůzi ostatně zrušil i své naplánované volno s rodinou.

Andrej Babiš vytáhl na hradním nádvoří po schůzce s prezidentem Zemanem klokana z Čapího hnízda Andrej Babiš vytáhl na hradním nádvoří po schůzce s prezidentem Zemanem klokana z Čapího hnízda | Reprofoto Zprávy FTV Prima

„Pan ministr Babiš pozval pana prezidenta na návštěvu Čapího hnízda, pan prezident toto pozvání přijal. Ta návštěva se uskuteční v průběhu měsíce dubna s tím, že my teď budeme hledat vhodný termín,“ komentoval po jednání Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček schůzku a dodal, že i prezident Zeman si nyní počká na 23. března, kdy Andrej Babiš vystoupí ohledně kauzy ve Sněmovně.

Podle Ovčáčka bylo referování ohledně Čapího hnízda spíše okrajovou věcí, nikoli hlavním tématem. „Pan prezident se vyjádřil už předtím, že se nevěnuje kukaččím, drozdím nebo čapím hnízdům, jsou tady mnohem důležitější věci,“ uvedl mluvčí.

Babiše předběhl Faltýnek. Přivezl přeběhlíka a víno

Ještě před Babišem přijela limuzínou na Hrad jeho pravá ruka z ANO Jaroslav Faltýnek. Cinknutí dárkové tašky o hradní dlažbu prozradilo, že prezidentovi přivezl také lahev, pro změnu s moravským bílým vínem. Kromě ní ale i odpadlíka z TOP 09, poslance Karla Turečka.

Faltýnek na dotaz, zda i on bude s prezidentem Zemanem mluvit o Čapím hnízdě, řekl: „Já aktivně ne, pokud se na to pan prezident zeptá, tak mu rád na jeho otázky odpovím.“ Coby šéf zemědělského výboru ve sněmovně se přijel se Zemanem pobavit hlavně o zemědělství.

Pikantní bylo obsazení doprovodu, se kterým Faltýnek na Hrad přijel. Šlo o místopředsedu zemědělského výboru, ale také poslance, který se definitivně rozloučil s TOP 09 – Karel Tureček míří patrně právě do Babišova ANO.

Jako důvod svého odchodu z TOP 09 a nedávno i vyloučení z poslaneckého klubu Topky Tureček uvedl, že se neshodoval s politikou Topky právě v oblasti zemědělství. „Já jsem členství v TOP 09 přerušil již před 9 měsíci, hlavní důvod byl to, jak se TOP začala vzdalovat od zemědělství a rozvoje venkova,“ uvedl Tureček s tím, že současné nabídky zvažuje.

Video Faltýnek a Tureček před návštěvou u Zemana - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Pokud bude zájem ze strany Karla Turečka, tak já osobně jsem pro,“ reagoval Faltýnek a dodal: „Karla Turečka znám jako člověka, který se de facto celý život věnuje zemědělství, a je málo lidí v Poslanecké sněmovně, kteří mají takový přehled o našem zemědělství, dělal v minulosti i náměstka ministra.“

O Čapím hnízdě se s prezidentem prý skutečně nebavili, věnovali se prý zemědělství a ochutnali sklenku červeného vína. „K mému překvapení na téma Čapího hnízda nepadla ani jedna věta, ani jedno slovo, sám jsem byl překvapen,“ dodala Babišova pravá ruka.  

Jak Andrej Babiš vnímá problémy kolem Čapího hnízda? Podívejte se na video z neděle, kdy vicepremiér vysvětloval kauzu po svém vystoupení v televizi:

Video Babiš: Čapí hnízdo? Brutální kampaň, abych odešel z politiky - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

rumungro ( 16. března 2016 23:54 )

Já být Babišem, tak jména neuvedu, a to už jen z toho důvodu, že nebyly porušeny z jeho strany žádny zákony, navíc , zveřejněným exmajitelům to může způsobit různé potíže. Anonymní akcionáři se nezveřejňují, pokud se nedopustili s akciemi tr. činu.

Martina159 ( 16. března 2016 22:37 )

Krásný večer přeji! Udělejte dobrý skutek a vyplňte studentce dotazník zaměřený na chování spotřebitele na trhu bankovních služeb. Dotazník se vztahuje POUZE na domácnosti s čistým příjmem na osobu nižším než 10 000 Kč. Výsledky budou sloužit jako podklad pro tvorbu doporučení pro tento typ domácností. Děkuji mockrát všem za ochotu a pomoc! http://umbrela.mendelu.cz/vyzkumy/vyzkum?id=1373

rego_senior ( 16. března 2016 20:25 )

On je debilní od narození, tak se na něho nezlob.

rego_senior ( 16. března 2016 20:22 )

neser, nebo ti už nedám z toho piva ani lok

rego_senior ( 16. března 2016 20:14 )

Omluvte toho mýho debilního parchanta rego, zase plácá pod vlivem sedativ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa