Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Tady je Schwarzenbergovo.“ Zemana po šťouchnutí do knížete vítali odpůrci

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. února 2016
12:42

Řevnivost mezi někdejšími prezidentskými kandidáty Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem neutichá. A promítla se i do Zemanovy návštěvy v Libereckém kraji. Ve čtvrtek Zeman reagoval na dotaz ohledně knížete a doporučoval mu, ať se odstěhuje, pokud se stydí za český národ. V pátek vítal Zemana při příjezdu do Lomnice nápis „Tady je Schwarzenbergovo“.

Miloš Zeman se vydal v pátek během svého třetí a posledního dne návštěvy Libereckého kraje do Lomnice nad Popelkou besedovat s občany. A i tady se na příjezd prezident náležitě připravili.

Objevil se však i projev odporu. Skrze transparent „Tady je Schwarzenbergovo, jehož fotka se objevila před Zemanovým příjezdem na Facebooku. „Do Lomnice má přijet Zeman. Místní mu připomínají, že v Lomnici volby prohrál. A to je dobře. Nemá tam co lézt,“ zněl jasný vzkaz Zemanovi, na kterého však jinak opět čekal v Lomnici zaplněný sál tamního kina.

Do Lomnice má přijet Zeman. Místní mu připomínají, že v Lomnici volby prohrál. A to je dobře.. Nemá tam co lézt.

Zveřejnil(a) Luděk Kvapil dne 26. únor 2016

Narážka na Karla Schwarzenberga však zazněla již během čtvrtečního prezidentova programu. To když se Zemana ptali v Tanvaldu na to, zda je jistý spící politik vlastenec, když řekne, že se stydí za svůj národ. Zeman uvedl, že ať se tento politik odstěhuje a nebude se stydět.

Schwarzenberg: Odstěhovat se? To by mi nepomohlo

Na Zemanovo doporučení z Tanvaldu ohledně odstěhování se Karel Schwarzenberg zareagoval pro Blesk.cz s nadhledem i úsměvem: „Co říká je nesmysl. Poněvadž kdybych se přestěhoval kamkoli, tak se dozvím, co se tady děje. A vzhledem k tomu, že jsem příslušník tohoto národa, tak by mi přestěhování vůbec nepomohlo.“

Na dotaz, co kníže říká na to, že i poměrně dlouhou dobu od prezidentské volby se nadále projevuje jeho rivalita s prezidentem a odpůrci a příznivci jsou nadále slyšet i v krajích, Schwarzenberg reagoval: „To blbé je, že oproti tomu, co bylo slíbeno, politika z Hradu nesměřovala k tomu, aby se smířili. Aby byl rozumný dialog mezi různými politickými názory. Tato politika to spíše vyhrotila a to samozřejmě tato protivenství konzervuje. Velice prostě.“

Při výjezdu do Libereckého kraje však na Zemana mnoho odpůrců nečekalo. Červené karty se zdají být minulostí, v Semilech se však objevil ještě jeden transparent. „Stydíme se za vás, pane Zemane.“ Přinesly jej na setkání s občany dvě dámy, které jej však následně sbalily a k žádné názorové konfrontaci s prezidentem nedošlo. Redaktorovi Blesku na místě řekly, že nemají, jak jinak vyjádřit nesouhlas se současnou hlavou státu. 

Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Semilech. 2. den cesty po Libereckém kraji (únor 2016) Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Semilech. 2. den cesty po Libereckém kraji (únor 2016) | Foto Blesk - David Malík

Jinak se Zemanova návštěva na severu Čech obešla bez dalších známek protestů. Prezident dostal dokonce i dary, které ho pobavily. Ať už ve středu samopal od hejtmana Martina Půty, což byla jasná narážka na Zemanovo vyjádření o kalašnikovu, nebo ve čtvrtek dětský traktůrek pro budoucí vnoučata od starostky právě v Semilech. Na Semilsku pak v pátek navštívil Zeman i Tatobity, kde si prohlédl tisíciletou lípu – strom roku 2015.

Zeman býval vtipný člověk, rýpl si kníže

Narážky na Schwarzenbergovo vlastenectví během Zemanovy návštěvy přitom vyvolalo měsíc staré vyjádření taktéž na sociální síti, které kníže v nedávném rozhovoru pro Týden obhajoval. „Po různých výrocích pana prezidenta, ale i některých jiných politiků u nás, mám jisté pochyby, jestli ještě jsme civilizovaným národem. Kulturní sotva,“ dal najevo kníže své rozčarování mj. nad výroky k uprchlické krizi.

Zmínil však i Zemanova slova o kalašnikovu, kterým se dají nedemokraticky odstranit nepohodlní politici. Schwarzenberg si přidal směrem k Zemanovi: „Mám ovšem dojem, že v poslední době bohužel úroveň jeho, jak je sám nazývá, bonmotů bolestně klesá. Pamatuji si ještě dobře, jak před mnoha lety často býval velice vtipný, a i já jsem se často zasmál jeho tehdejším šprochům. Jeho poslední výroky ovšem již nejsou příliš vtipné, ale spíše trapné. A popravdě řečeno, od výroku k výroku jsou trapnější. Je mi to líto, býval to vtipný člověk.“

pierot ( 27. února 2016 14:19 )

no ty jsi natvrdly stary komous.tvuj ckischt musi stat za to

gabreta ( 27. února 2016 03:02 )

Projdi si Kchááárlovo výroky a poznáš, že je lepší bejt hovězí, než telecí jako ty! Zeman má artikulaci velmi slušnou.

Dzouhele ( 26. února 2016 21:11 )

tvrdá hovězina

e-mail ( 26. února 2016 21:05 )

Gabreto ty nemáš žádný názor vyjma posměchu k handykapum a ty mají oba. Už nebuď za hovězí.

moiaza ( 26. února 2016 20:56 )

Nechápu, jak může mít příznivce člověk, který ničemu nerozumí, neumí mluvit německy ani český. Šišlá a kam přijde, tam usne. Zřejmě vrána k vráně sedá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa