Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zeman o inkluzi: Mentálně postižené dítě ztratí radost z úspěchu

Autor: simao, vr - 
24. února 2016
19:05

Prezident Miloš Zeman přidal při návštěvě Libereckého kraje další argumenty proti zavádění inkluze ve školství. Mentálně postižené děti prý ztratí radost z úspěchu. Zeman však také upozornil na to, že za první dva roky se na inkluzi má dát 3,5 miliardy korun. Že by je ministerstvo školství Kateřiny Valachové (ČSSD) našlo ve svých zdrojích, považuje za komickou představu.

Prezident Zeman promluvil o inkluzi během svého prvního dne návštěvy Libereckého kraje při setkání s krajskými představiteli i při následující debatě na půdě Technické univerzity v Liberci.

„Kromě desítek dalších argumentů, které jsem slyšel prakticky na každém kraji, když jsem mluvil se školskými pracovníky, bych řekl ještě jeden, který jsem slyšel poprvé: dětem s mentálním postižením zařazeným do normálních škol bude chybět radost z úspěchu. Přemýšlejme o tom,“ uvedl Zeman.

„Dětská krutost je největší krutost“

Hlava státu upozorňuje, že děti při inkluzi budou vystaveny šikaně. Zeman při tom vzpomenul svou matku – učitelku. „Protože moje maminka učitelka říkala, že dětská krutost je největší krutost. Takže nejenom šikana učitelky, ale i šikana dětí navzájem, zesměšňování, pohrdání a tak dále. Ale i kdyby k tomu nedošlo, tak na rozdíl od těch speciálních nebo praktických škol děti přijdou o radost z úspěchu,“ zopakoval Zeman a nikoli naposledy.

V Lánech to prý označili za lidskoprávní šílenství

Pozastavil se však i nad tím, kolik má zamýšlená inkluze stát. „Celkové náklady na první dva roky inkluze jsou 3,5 miliardy korun. Kdyby šlo o dobrou věc, tak proč ne. Investice do vzdělání mají smysl,“ říkal Zeman, ale po chvilce dodal: „Pokud vím, tak ty peníze ministerstvo financí nechce dát a v tomto případě souhlasím s panem ministrem Babišem (ANO). Říká, ať si to ministerstvo školství najde ve vlastních zdrojích, což je vzhledem k třem a půl miliardám komická představa.“

Za postoj k inkluzi se prezident dočkal i výtky ze strany ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). „My jsme měli paní ministryni Valachovou v Lánech na poradě členů expertního týmu. Všichni členové expertního týmu jednomyslně vyjádřili nesouhlas s inkluzí, ať už to byl prezident Svazu průmyslu a dopravy, ať už to byl Jaroslav Zavadil, bývalý šéf odborů a nynější šéf výboru pro sociální a zdravotní problematiku, bývalý premiér Jiří Rusnok, který to označil za lidskoprávní šílenství apod. A myslím, že paní ministryně umožnila, aby se celá věc odložila o dva roky,“ vzkazuje Zeman.

Sám prezident se přitom podíval během svých slov o inkluzi i do minulosti. „Vzpomínám si, jak asi před necelými dvěma lety jsem byl obětí mediální stoky, která mě obviňovala z antihumanismu za to, že jsem odmítal inkluzi. Přitom došlo k jednomu hlubokému nedorozumění, které jsem si částečně zavinil sám, že jsem použil výraz ‚handicapované děti‘ a že jsem chtěl být zdvořilý a nechtěl mluvit o mentálně postižených dětech. No a tak jsem byl obviněn, že tím myslím i vozíčkáře, což samozřejmě nikdy nebylo,“ pokračoval Zeman během své návštěvy Libereckého kraje.

Považuje prý za „zázrak“, že se nyní po půldruhém roce rozpoutala „obrovská kampaň proti inkluzi“. „Tehdy jsem stál sám jako voják v poli,“ postěžoval si lehce Zeman. „No a znovu a na závěr opakuji ten nový argument, který zní smutně: dítě mentálně postižené díky inkluzi ztratí jednu z největších radostí, kterou v životě prožíváme, to jest radost z úspěchu,” podtrhl prezident svou výtku k inkluzi.

Video se připravuje ...
Další videa