Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman o šikaně ve škole: Dobře mířená facka také leccos vyřeší

Autor: simao, ČTK, vr - 
24. února 2016
17:00

Prezident Miloš Zeman se hned na úvod své návštěvy v Libereckém kraji pustil i do aktuálních témat – šikany i inkluze. K tomu prvnímu uvedl, že organizátor šikany z pražské školy Na Třebešíně patří do výchovného ústavu. A že v rámci prevence by se nebránil umírněným fyzickým trestům. Dobře mířená facka prý také leccos vyřeší, míní hlava státu. Podle Zemana byl měl ze školy navíc odejít nejen ředitel, ale celé vedení.

Podmíněné vyloučení pro hlavního organizátora šikany na Střední průmyslové škole Na Třebešíně v Praze nepovažuje prezident Miloš Zeman za dostatečný trest. Podle něj patří viník do výchovného ústavu. Vina je však podle Zemana i na straně ředitele a vedení školy.

Při středeční návštěvě Liberce prezident uvedl, že případ docela podrobně studoval. Později se zmínil i o odvolání ředitele školy Na Třebešíně. „Podle mého názoru mělo odstoupit celé vedení, to je takzvaná kolektivní odpovědnost,“ pronesl Zeman.

Zmínil však také problém fyzických trestů. „Dobře umístěné fyzické tresty mohou lecčemu zabránit. No a kromě toho je vina na straně ředitele, na straně vedení školy – já jsem ten případ docela podrobně studoval – a pochopitelně, když se podíváte na ty videozáznamy, tak ten kluk, co je hlavní organizátor, patří do pasťáku. Vyloučení, natož podmíněné vyloučení, je příliš slabým trestem, protože ho může přijmout jiná škola,“ varoval Zeman.

„Lidé tohoto typu by se měli skutečně umisťovat do k tomu určených zařízení. Takže až tohle novináři napíšou, očekávám, že nějaká organizace na ochranu dětí před fyzickým týráním na mě určitě podá trestní oznámení,“ dodal Zeman.

Zeman vzpomínal na maminku učitelku: Používala vařečku

V rámci prevence by podle Zemana prospělo právě to, pokud by by bylo možné používat umírněné fyzické tresty. 

„Byla tady taková podivná ministryně, jmenovala se Džamila Stehlíková, která prohlásila, že trestat fyzicky děti je trestný čin. Taková dobře mířená facka leccos vyřeší,“ míní Zeman.

Zavzpomínal přitom i na svou maminku. „Moje maminka byla učitelka na základní škole, ta měla pro změnu vařečku a tou vařečkou, kterou si nosila z domova, plácala děti po zadku, včetně mě. Protože mě taky asi dva roky učila,“ pokračoval prezident.

Video Žáci utýrali učitelku: Vedení školy tutlá šikanu a zastrašuje studenty! - Blesk TV
Video se připravuje ...

Šikanu ve škole začali řešit politici i veřejnost právě v souvislosti s aférou, kdy žáci několik měsíců šikanovali pětapadesátiletou učitelku. V lednu za to byla trojice agresorů potrestána podmínečným vyloučením a trojkou z chování, učitelka ale krátce poté zkolabovala a zemřela.

Vedení školy trvá na tom, že mezi šikanou a jejím úmrtím není příčinná souvislost. Je také přesvědčeno o tom, že postupovalo správně a na základě tehdejších důkazů byl postih odpovídající. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v pondělí po setkání se studenty školy uvedla, že šikana učitelky byla na této škole výjimkou.

tgbg ( 25. února 2016 08:04 )

To od Zemana rád slyším. Sám by potřeboval takovou, až se by se mu hlava zatočila. Podle jeho rusřitnického chování těch facek v mládí schytal opravdu hodně.

kratkespojeni ( 24. února 2016 21:50 )

takhle onehdá argumentoval jen hofík

oltec ( 24. února 2016 21:39 )

přesně tak hart i rákoska plnila učel párkrát švihanec přes ruce a vícekrát si nikdo z žáku nic nedovolil a kdyby jsi náhodou doma řekl že jsi dostal lepanec tak dostaneš ještě další

eliska963852 ( 24. února 2016 21:25 )

Je dobře, že se zastáváte pana prezidenta. Ovšem dělat to formou osobních útoků svědčí o nedostatku argumentů v diskusi.

11karel11 ( 24. února 2016 20:44 )

Eliško pamatuj, když blbka dělá chytrou, tak je to katastrofa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa