Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jurečka: „Ať se Zeman zachová jako chlap.“ Peroutkovu vnučku podpořila i dcera

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. března 2016
14:00

Hrad se musí dopisem a na svých stránkách omluvit za slova prezidenta Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Kvůli Zemanovým výrokům dovedla věc k soudu Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Tu doprovodil i její manžel a exprimátor Prahy Jan Kasl, nechyběla ani dcera Kaslové Alžběta, která jako by své matce z oka vypadla. Do Zemana se po verdiktu navezli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) či moderátor Václav Moravec.

Terezii Kaslovou pořádně dopálila slova prezidenta Miloše Zemana z loňského ledna o tom, že četl článek od Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“ a že uznávaného novináře – jejího dědečka – fascinoval nacismus. 

Kvůli Zemanovým výrokům zažalovala Kaslová však nikoli samotného Zemana, ale rovnou český stát. Proč? Kvůli tomu, že prezident pronesl svá slova při oficiální akci – na konferenci k výročí osvobození Osvětimi. Na lavici obžalovaných tak ve středu u obvodního soudu stanula Kancelář prezidenta republiky coby jeden ze státních aparátu. Zastupoval ji advokát Marek Nespala, který hájil Kancelář tím, že si Zeman připravuje všechny proslovy sám.

Moravec o kvalitě Zemanových projevů

Na Twitteru to okomentoval známý moderátor Václav Moravec. „Advokát Hradu v kauze Peroutka: KPR jako servisní organizace projevy prezidenta nepřipravuje. Podle kvality projevu je asi nepřipravuje nikdo.“ Zdaleka nešlo o jedinou výtku směřující k prezidentu Zemanovi.

Výtky měla před soudem i Peroutkova vnučka Kaslová. „Ferdinand Peroutka nikdy nebyl fascinován nacismem,“ upozorňovala na jádro věci již při příchodu do soudní síně. Její spor se stal ostře sledovaným a její právník během obhajoby upozorňoval, že nyní snad již nikdo nepochybuje, že článek s Hitlerem gentlemanem neexistuje.

Soudkyně Kateřina Sedláková dala Kaslové za pravdu. Rozhodla o tom, že se Hrad musí omluvit dopisem Kaslové a omluvu uveřejnit i na svých oficiálních stránkách. Nevyzvala však k omluvě přímo Zemana, ale Českou republiku, kterou Kaslová žalovala.

První soud v kauze Peroutka jsme sledovali na Blesk.cz online přímo v soudní síni:

Kauza Peroutka se přitom vleče již více jak rok, od 27. ledna 2015. Prezident Zeman v jejím průběhu vypsal odměnu za nalezení inkriminovaného článku, který se jal marně hledat hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Způsobilo mu to patrně nejednu bezesnou noc, článek se nepodařilo najít.

Prezident přitom upozornil, že pokud článek nenajde, omluví se. Nestalo se tak. „Čekám na tu omluvu. Protože on řekl tuším už před tím rokem, že pokud neprokáže svá slova, že se omluví. Pro mě nepřipadá v úvahu to, co on kdysi řekl jako pseudoomluvu, že se omlouvá za to, že ten článek nenašel. Ten článek prostě neexistuje. Čekala bych omluvu, ale těší mě alespoň, že omluvu nařídil soud,“ řekla Blesk.cz po verdiktu soudu Kaslová. 

Video Zemanův Peroutka u soud. Peroutkova vnučka zažalovala Česko - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Kaslová u soudu s manželem i dcerou

Kaslovou k soudu doprovodil nejen její právní zástupce František Vyskočil. V první lavici mezi třemi desítkami zástupců z řad veřejnosti a médií seděl během líčení i pražský exprimátor Jan Kasl. Nechyběl ani při čtení rozsudku, stejně jako dcera Kaslové, talentovaná fotografka Alžběta Jungrová.

Takřka mladší kopie Kaslové. Skutečně, dcera Terezie Kaslové (dříve Jungrové) z prvního manželství zvolila podobný účes i brýle. 37letá fotoreportérka Alžběta Jungrová přitom byla za svou práci opakovaně oceněna v soutěži Czech Press Photo, jejím otcem je podnikatel Miroslav Jungr.

Jan Kasl, Terezie Kaslová a Alžběta Jungrová před soudní síní Jan Kasl, Terezie Kaslová a Alžběta Jungrová před soudní síní | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Po verdiktu rozdávala celá rodina Kaslova spokojené úsměvy, byť soudní pře o ochranu Peroutkovy pověsti nekončí. A uvědomuje si to i Kaslová. „Myslím si, že se proti strana odvolá a budeme pokračovat. Ale mám z toho velkou radost,“ přiznávala Terezie Kaslová.

Jurečkova hozená rukavice: Ať se Zeman omluví osobně

V podobném duchu se vyjádřil i „hledač Peroutky“ a Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, který k soudu osobně nepřišel, ale přes Twitter vzkázal, že jeho čas ještě přijde. Průběh soudu následně sledoval přes on-line přenos Blesk.cz. „Kauza Peroutka rozhodně nekončí. KPR v každém případě podá odvolání. Lze očekávat, že případ nakonec skončí u Ústavního soudu,“ předestřel hradní mluvčí Ovčáček věci příští.

Jeho reakce však rozlítila ministr zemědělství a příležitostného hradního kritika Mariana Jurečku (KDU-ČSL). „Reakce mluvčího Ovčáčka na rozsudek soudu mi přijde jako reakce malého kluka, který za žádnou cenu neumí přiznat, že udělal chybu. Škoda,“ napsal Jurečka a přidal vzkaz pro samotného prezidenta: „Co kdyby se prezident k omluvě postavil jako chlap a omluvil se vnučce novináře Peroutky osobně, nejen tak jak mu uložil soud.“

Že by však Zeman tuto hozenou rukavici zvedl, není příliš pravděpodobné. U soudu se během prvního líčení v kauze Peroutka pouštěl ostatně i záznam jeho slov z tiskovky po návštěvě Ústeckého kraje, kde prezident zopakoval své přesvědčení, že článek „Hitler je gentleman“ od Peroutky prostě četl.

„Když jsem byl jsem podstatně mladší než dnes, tak jsem navštěvoval pravidelně Klementinum a s obdivem, to zdůrazňuji, s obdivem jsem četl svázané ročníky Přítomnosti. A na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno Hitler je přece gentleman. Nevěřil jsem vlastním očím,“ tvrdil loni Zeman. Považoval to prý za úlet.

Adamová: Zemana novým kouskům nenaučíš

Řada lidí však za „úlet“, ovšem Zemanův, považuje celou vleklou kauzu Peroutka, kdy se Zeman navezl do uznávaného novináře, po kterém je pojmenována ostatně i prestižní česká novinářská cena. Do prezidenta se přitom po verdiktu pustili i další politici. „Máme sice už i soudem potvrzeno, že Zemanovi chybí základní vychování a lže, ale to ho stejně nezmění. Starého psa novým kouskům...,“ reagovala na Twitteru místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

„Je absurdní, že prezident Zeman nechal celou věc zajít takto daleko. Mohl se už dávno omluvit a k soudu vůbec nemuselo dojít. Jeho trvání na něčem, co neexistuje, je trapné. Soud mu dnes připomenul, co si vůbec neuvědomuje: že si nemůže říkat, co chce,“ dodal šéf ODS Petr Fiala.

dzambulka007 ( 3. března 2016 04:43 )

Za co by se měl omlouvat??? http://baobao.rajce.idnes.cz/peroutka/

dzambulka007 ( 3. března 2016 04:41 )

Jaká lež o Peroutkovi???? http://baobao.rajce.idnes.cz/peroutka/

osinek ( 3. března 2016 01:16 )

Doporučuji všem podívat se na záznam programu ČT 24 ve středu 2.3 o 22 hod (je to na internetu) jak ten Zemanův poskok Ovčáček trapně koktal, když mu komentátor ČT Daniel Takáč připoměl, že z rozhodnutí soudu se Zeman již čtyřikrát musel v minulosti omluvit za nehorázné lži (poškození dobré pověsti) 4 lidí! Lež o Peroutkovi je již pátý případ, který Zeman projel(Hrad nenašel článek, který prý napsal Peroutka "Hitler je gentleman") Proč se Zeman tak ztrapňuje? Svými lživými výroky děla Zeman ostudu funkci prezidenta republiky

Lucio1 ( 2. března 2016 20:01 )

Pokud by byl Peroutka takový bojovník proti nacismu a komunismu jak se teď uvádí tak by dopadl jako např. Hašler., a ne že ho poprvé zavřou na pár dní a podruhé aby se neřeklo...

harmonie ( 2. března 2016 19:49 )

Je Zeman hájený, není to levoboček?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa