Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

ONLINE: Hrad se za Zemana a Peroutku teď neomluví. Ovčáček čeká na Ústavní soud

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. března 2016
12:25

Pro prezidenta Miloše Zemana ani jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka to není příznivá zpráva. Soud nařídil Kanceláři prezidenta republiky, aby se omluvila za prezidentova slova, kterými novináři a spisovateli Ferdinandu Peroutkovi přisoudil autorství článku „Hitler je gentleman“. Hrad se musí Peroutkově vnučce Terezii Kaslové omluvit dopisem a omluvu zveřejnit i na webu. Ovčáček, který text už více než rok marně hledá, avizoval, že jeho čas vyjádřit se u soudu ještě přijde. Podle něj věc bude řešit až Ústavní soud.

Zemanův Peroutka u soudu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
2. 3. 2016

Děkujeme za pozornost během sledování našeho on-line přenosu ze soudní síně při prvním projednávání kauzy Peroutka. Podívejte se i na video z dnešního soudního jednání.

VIDEO
Video se připravuje ...
12:30
2. 3. 2016

Rozsudkem v kauze Peroutka žijí i sociální sítě. Na Twitteru se již vyjádřil mj. europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL): "Doznávám, že jsem jistil couvání traktority slovy: "Můžeš, Miloši". Že je tam ale stará žumpa, jsem nevěděl a traktorista už zapáchá." Přidal k tomu hashtag Peroutka.

"Reakce mluvčího Ovčáčka za na rozsudek soudu mi přijde jako reakce malého kluka, který za žádnou cen u neumí přiznat chybu. Škoda," napsal pro změnu ministr zemědělství a občasný hradní kritik Marian Jurečka (taktéž KDU-ČSL). Jurečka vyzval prezidenta Zemana, aby se k omluvě postavil jako chlap a omluvil se Peroutkově vnučce osobně, nejen tak, jak mu uložil soud.

12:16
2. 3. 2016

Podle Ovčáčka se prezidentská kancelář ve sporu určitě odvolá. Mluvčí Miloše Zemana odhadl, že věc bude nakonec rozhodovat až Ústavní soud.

12:00
2. 3. 2016

"Čekám na tu omluvu. Protože on řekl tuším už před tím rokem, že pokud neprokáže svá slova, že se omluví. Pro mě nepřipadá v úvahu to co on kdysi řekl jako pseudoomluvu, že se omlouvá za to, že ten článek nenašel. Ten článek prostě neexistuje. Čekala bych omluvu, ale těší mě alespoň, že omluvu nařídil soud,"

reagovala po verdiktu před budovou Obvodního soudu pro Prahu 1 Kaslová pro Blesk.cz.

 
11:56
2. 3. 2016

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček už se k průběhu soudu, který prý on-line sleduje na Blesk.cz, vyjádřil na Twitteru: 

 
11:54
2. 3. 2016

Případné odvolání lze podat do 15 dnů od doručení písemného vyhotovení rozsudku. Soudkyně předpokládá, že odvolání proběhne.

 
11:51
2. 3. 2016

"Dle názoru soudu je třeba zohlednit, že výrokům, které jsou pronášeny ze strany prezidenta republiky, je přikládána větší váha," pokračuje Sedláková.

"Je na místě přiznat zadostiučinění formou požadované omluvy,"

dodala. Kaslové přísluší i právo na náhradu nákladů řízení. Soudní poplatek a náklady vynaložené na advokáta, který ji zastupoval. "Tyto náklady byly paní žalobkyni přiznány," říká Sedláková. Výše nákladů bude uvedena až v písemné verzi rozsudku.

 
11:52
2. 3. 2016

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček očekává, že se kancelář prezidenta proti rozsudku přikazujícímu omluvu za Zemanovy výroky o Ferdinandu Peroutkovi odvolá, uvedla ČTK

 
11:49
2. 3. 2016

Veřejnosti byl podsouván kladný poměr Ferdinanda Peroutky k nacismu, pokračuje Sedláková. "Uvedení takové souvislosti by se dotklo v podstatě kohokoli," upozornila soudkyně. Šlo tedy o neoprávněný zásah do cti a váženosti Ferdinanda Peroutky.

 
11:47
2. 3. 2016

"Platí, že pravdivost tvrzení je třeba prokázat a prokazuje ten, který tvrdil," pokračuje soudkyně. Výroky o autorství článku prokázané nebyly. "Na straně žalované bylo, aby pravdivost těchto výroků prokázala, což se nestalo." Pravdivost hodnostících soudů prokázat nelze, což je případ, že byl Peroutka fascinován nacismem. "Soud zvažoval, že nepravdivá tvrzení o autorství článku a výroku byla zvolena ve výroku demonstrativně," upřesnila Sedláková. Z nepravdivých skutečností byl podle ní vyvozen soud, který byl nepřiměřený.

 
11:44
2. 3. 2016

"Osobnostní práva Ferdinanda Peroutky měla být zasažena výroky, které prezident pronesl v souvislosti s výkonem jeho funkce,"

vysvětluje Sedláková. Souhlasí s tím. Zemanovy výroky mohly vyvolávat dojem, že jde o výroky, které prezident vynáší z titulu své funkce, tedy za stát. Soudkyně upozornila, že KPR je jednou z organizačních složek státu.

 
11:41
2. 3. 2016

"Soud vyšel z toho, že paní žalobkyně označila za žalovaného právě stát a za organizační složku, která je oprávněná jednat, právě Kancelář prezidenta republiky," uvádí soudkyně. "Do soukromých vztahů může samozřejmě vstupovat i stát," upozorňuje Sedláková. Ochrana osobnosti se děje podle instrumentu osobnostního práva. "Stát, tedy ČR, je způsobilá být účastníkem řízení na ochranu osobnosti," dodala.

 
11:38
2. 3. 2016

Soudkyně Sedláková vysvětluje rozhodnutí:

"Ztotožnila jsem se s argumentací, kterou v průběhu řízení přednesla paní žalobkyně."

Žalobkyně se svou žalobou se domáhala postmortální ochrany osobnostních práv svého dědečka Ferdinanda Peroutky. Výroky byly prezidentem proneseny, což nebylo sporné, uvedla soudkyně.

 
11:35
2. 3. 2016

Soudkyně Sedláčková čte rozsudek a dopis, jakým se má Hrad omluvit. Ferdinand Peroutka podle něj není autorem ani původcem zmiňovaného článku a výroku. Prezident vynesl hodnotící rozsudek - subjektivní hodnocení bylo "nevěcné a nepřípustné". Hrad se musí omluvit na svém webu. ČR se má za dehonestující výrok omluvit.

 
11:32
2. 3. 2016

Na rozsudek je soudní síň ještě plnější, než předtím. Žalovaná strana je povinna zaslat na adresu Kaslové doporučený dopis. Soudkyně přečte jeho znění.

11:05
2. 3. 2016

K neúčasti prezidenta Zemana u soudu v kauze, která se vleče přes rok, se vyjadřují i lidé na sociálních sítích. Před soudní síní mezitím probíhá čekání na verdikt, po kterém se očekává odvolání jedné či obou stran.

 
10:45
2. 3. 2016

V 11:30 bude vyhlášeno rozhodnutí, uvedla soudkyně Sedláková.

 
10:40
2. 3. 2016

Nespala má za to, že by soud měl řízení v prvé řadě zastavit, případně žalobu zamítnout. Došlo však i k úsměvné situaci, kdy si Nespala zívnul.

 
10:37
2. 3. 2016

Advokát Nespala vytáhl u soudu i český proces s Křejčířem - byť v souvislosti s vyplacením nákladů na soud, neboť náklady na soud u Krejčíře (ale i na pátrání po uprchlém podnikateli - pozn. red.) si tehdy rozdělily ministerstva financí a vnitra. Právě ministerstvo financí by bylo podle Nespaly odpovědné za otázku nákladů za řízení v kauze Peroutka. Situace v kauze Peroutka je však prý složitá a podle právníka chybí škůdce. Na prezidenta jako hmotně právního škůdce prý není možné pohlížet, uvedl Nespala a vzdal se práva na náhradu nákladů řízení.

 

"Nehovořím za prezidenta republiky, ale jak více by se měl omluvit, když složil poklonu celoživotnímu dílu Ferdinanda Peroutky," uvedl. V žádném případě prý nebylo cílem poškodit Peroutku, ale pouze "nastavit dějinné zrcadlo".

 
10:32
2. 3. 2016

Právní zástupce žalobkyně Vyskočil upozornil, že prezident Zeman slíbil, že se omluví, pokud se článek nenajde. Proto je omluva požadována po něm. Žádá i proplacení nákladů 2 tisíce korun za jednání. Sklidil potlesk od muže v první řadě a soudkyněě upozorňuje, že hodnotící soudy veřejnosti nejsou možné, jinak bude muset někoho vykázat.

 
10:23
2. 3. 2016

"Prezident republiky setrval, celý rok se k tomuto tématu se vrací ať už sám, nebo na dotazy médií," upozorňuje právník Vyskočil, že Zeman za rok této kauzy dále trvdil, že článek viděl a četl. Požaduje pouze "umírněný" projev omluvy - uveřejnění na stránkách Hradu.

"Já doufám, že v dnešní době již nikdo nemá pochybnost, že ten článek neexistuje."

 
10:19
2. 3. 2016

Na řadě jsou závěrečné návrhy: "Jsem přesvědčen o tom, že nemá smysl do toho tahat otázku prezidenta jako osoby samotné," uvedl Vyskočil. Projev podle něj Zeman nepronesl jako fyzická osoba, ale jako prezident republiky. "To je ten pravý důvod, proč na straně žalované je ČR," uvedl. Žalovaná strana - Kancelář prezidenta republiky - je podle něj správně stanovena. Když posílal Zemanovi dopis, odpověděla mu právě Kancelář, upozornil advokát a vzbudil úsměvy mezi přítomnou veřejností.

 
10:18
2. 3. 2016

Soudkyně Sedláková s úsměvem říká, že navržený znalecký důkaz se provádět nebude, považuje to také za nadbytečné. "Každý má právo vynášet hodnotové soudy," upozornila Sedláková s tím, že lidé mohou samozřejmě vynášet i kontroverzní a neoblíbené výroky, ale musí existovat pravdivostní základ. "Soud v podstatě v tuto chvíli dokazování uzavřel," uvedla.

"Dokazování se končí,"

dodala soudkyně Sedláková.

 
10:13
2. 3. 2016

Advokát Nespala navrhuje, aby Ústav pro studium totalitních režimů vypracoval odborný posudek, který by směřoval k tomu, jaké je objektivní a správné hodnocení úsudku, proneseného prezidentem republiky. "Toto není důkaz, který by měl vyvracet nějaké námi předložené důkazy," uvedl právník Kaslové Vyskočil. "Pro mě je to nadbytečné, domnívám se, že se jedná o obstrukci," dodal.  

10:05
2. 3. 2016

Jednání soudu přihlíží tři desítky lidí a přesunutí soudu do větší místnosti bylo na místě. Exprimátor Kasl sedí v první ze čtyř lavic pro veřejnost. Neúčast "hledače" Jiřího Ovčáčka veřejnost zamrzela.

10:00
2. 3. 2016

Zeman v nahrávce slíbil, že až se článek najde, uvede přesně číslo, rok vydání i přesnou formulaci. Uvedl domněnku, že Peroutka napsal článek někdy kolem roku 1936 a určitě po roce 1933.

"Když jsem byl jsem podstatně mladší než dnes, tak jsem navštěvoval pravidelně Klementinum a s obdivem, to zdůražnuji, s obdivem jsem četl svázané ročníky Přítomnosti. A na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napssáno Hitler je přece gentleman. Nevěřil jsem vlastním očím,"

tvrdil Zeman a považoval to prý za úlet. "Jestliže nějaký text vidím na vlastní oči, tak je velmi nepravděpodobné, že by se tyto výroky nepotvrdily," dodal Zeman při přehrávané tiskovce s tím, že doufá, že se mu omluví Kaslová a spol., až datum vydání Peroutkova článku uvede. Dodnes datum nesdělil.

09:57
2. 3. 2016

Na řadě jsou i audiovizuální záznamy. Mj. z návštěvy Miloše Zemana v Ústeckém kraji, kdy reagoval na dotaz ohledně kauzy Peroutka. "Padesátkrát jsem řekl, že vedle Karla Havlíčka Borovského považuji Ferdinanda Peroutku za největšího českého novináře," zmínil Zeman v nahrávce. Uváděl tři příklady lidí, kteří buď jednou nebo celoživotně chybovali.

"Každý z nás může někdy uklouznout a každý z nás může být fascinován jinak zůdnou ideologií, dokud neprohlédne její podstatu,"

říkal Zeman. Odpovídal i na dotaz, zda ví, kdy přesně článek měl vyjít. "Přesně na tom, je to naše povinnost, pracujeme."

 
09:54
2. 3. 2016

"Soud dále sdělil, že žalovaný označil a k důkazu rovněž předložil články v časopisu Přítomnost, v nichž je jako autor označen Ferdinand Peroutka," uvedla soudkyně Sedláčková a čte návzy článků. Žádné důkazy k článku Hitler je gentleman žalovaný přes poučení soudu nepředložil. Zástupce žalované k tomu podle soudkyně uvedl, že zmiňované články v časopise Přítomnost od konce roku 1938 do léta 1939 žalovaná přikládá jako důkaz přiměřenosti soudu prezidenta Zemana.

 
2. 3. 2016

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček během svého hledání Peroutkova článku zavítal i do redakce Blesku. Bránil se tam před Zemanovými odpůrci. Prezident Zeman přitom dokonce vypsal během aféry odměnu tomu, kdo článek najde, to však jen motivovalo k dalším falzifikátům.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
09:47
2. 3. 2016

Co mezi důkazy patrně nebude, ale objevilo se na internetu, jsou falza Peroutkova článku, která se během déle jako rok trvající kauzy a Ovčáčkova marného hledání objevovala na internetu.

 
09:46
2. 3. 2016

Další důkaz: 26. března 2015 odepsala Kancelář prezidenta republiky, kdy jde o reakci na Vyskočilův dopis. Návrh na omluvu označila za předčasný. Kancelář upozornila, že Zeman nepronesl výroky jménem republiky.

 
09:44
2. 3. 2016

Advokát Vyskočil napsal za Terezii Kaslovou loni prezidentovi také dopis. Je v něm vytčeno, že byl Peroutka označen za původce článku, který nenapsal a výroku, který neřekl. Vyzval v něm prezidenta, aby se vlastnoručně podepsaným dopisem paní žalobkyni omluvil.

 
09:43
2. 3. 2016

"Fascinace intelektuálů nacismem je velice vážné téma, bohužel jste si zvolil velmi špatný příklad,"

čte soudkyně Sedláková z dopisu Sdružení Ferdinanda Peroutky, určeného prezidentu republiky. Zemanův výrok je podle něj "nehoráznou urážkou muže, který strávil 2. světovou válku v koncentračních táborech, byť s krátkou přestávkou", kdy Peroutka dostal možnost kolaborovat, ale odmítl a do koncetračního tábora se vrátil.

 
09:39
2. 3. 2016

Připomíná se Zemanovo vyjádření, že Ferdinand Peroutka "uklouzl" i jinými články, přestože dříve tvrdil, že Peroutka je mužem, kterého si velmi váží.

 
09:34
2. 3. 2016

Foto od soudu Peroutkova vnučka vs. Kancelář prezidenta republiky zastoupená advokátem Nespalou:

 
09:32
2. 3. 2016

U soudu se čte projev Miloše Zemana z 27. ledna 2015. Připomínají se tak slova o Peroutkově údajném článku v časopise Přítomnost i údajném výroku "nemůžeme-li zpívat s anděli, musíme výti s vlky", který Zeman mylně připsal Peroutkovi, i když jej napsal Jan Stránský.

 
09:28
2. 3. 2016

Nastává chvíle, kdy se budou řešit listinné důkazy. A také čas na rodinná pouta. Žalobkyně předložila soudu rodný list svůj i své matky - Terezie Kaslová je rozená Bienertová, její maminka Eva Bienertová byla dcerou Ferdinanda Peroutky.

 
09:26
2. 3. 2016

"Smírné řešení věci považují tyto dvě strany za vyčerpané?" táže se soudkyně. Advokát Nespala uvádí, že možnost z formálního důvodu není možná, KPR nemůže korigovat bez aktivní účasti prezidenta republiky jeho činnost a zejména jeho projevy. O smíru by se dalo jednat pouze v případě, že by jako vedlejší účastník přistoupil k jednání prezident Zeman. "Beru to tak, že možnost smírného řešení je vyčerpána," reagovala soudkyně.

"Z vašeho vyjádření já mám pocit, že smír nepřichází v úvahu,"

uvedla soudkyně Sedláková.

 
2. 3. 2016

Připomeňte si, co prezident Zeman řekl o Peroutkovi:

VIDEO
Video se připravuje ...
 
09:22
2. 3. 2016

Žalobkyně zvolila "renesanční přístup" a sice žalobu na celý stát, upozorňuje advokát Nespala. Soud přesto k zastavení řízení nepřistoupil, je přesvědčen, že není jiného orgánu, ke kterému by byl spor postoupen, navázala soudkyně Sedláková. Daný případ je podle ní naprostým právním nóvem, dodává.

 
09:14
2. 3. 2016

12. ledna proběhlo přípravné jednání, kde se částečně probraly základní dotázky. Soud má za to, že jeho pravomoc k tomuto sporu je zákonem dána a nepřistoupil k zastavení řízení, uvedla soudkyně Kateřina Sedláková.

 
2. 3. 2016

"Je nyní jasné, že žaloba se týká pouze Kanceláře prezidenta republiky," uvedla soudkyně. "Žalovaná setrvává na všech svých námitkách, které v žalobě vznesla," upozorňuje.

 
09:11
2. 3. 2016

"Prezident republiky, konkrétně Miloš Zeman, si připravuje veškerá svá vystoupení sám, nejsou v písemné formě a jsou přednášeny z parta a Kancelář prezidenta republiky na jejich přípavě nijak neparticipuje," uvádí advokát Nespala. Navrhl žalobu zamítnout, upozorňuje, že se jedná o spor mezi žalobkyní a státem, kdy prezident ze sporu tímto vypadl.

 
09:09
2. 3. 2016

"Ferdinand Peroutka patřil k nejvýznamnějším intelekutálům 2. republiky i poválečného období," upozorňuje právník Vyskočil a upozorňuje, že nacisti umístili Peroutku i do koncentračního tábora.

"Je shodou šťastných okolností, že koncentrační tábor přežil,"

pokračuje a dodává, že Peroutkovy "nesporně velice silné osobní hodnoty" byly oceněny po revoluci Václavem Havlem řádem T. G. Masaryka.

 
09:06
2. 3. 2016

Právní zástupce Terezie Kaslové připomíná, že Zeman spojil Peroutku s článkem Hitler je gentleman a současně s dalšími výroky, které také Peroutka neřekl. "Zdůrazňuji, že tento článek Ferdinand Peroutka nenapsal," upozornil právník Kaslové. "Probíhalo více či méně úsměvné hledání, nicméně je faktum, že článek neexistuje," dodal.

 
09:02
2. 3. 2016

Hradní zájmy bude u soudu zastupovat doktor Marek Nespala. Soudkyně již zahájila jednání, na řadě budou úvodní přednesy.

 
08:58
2. 3. 2016

"Pane prezidente, čekáme na vás," zní z davu před soudní síní. Miloš Zeman ani hradní mluvčí Jiří Ovčáček se jej však neúčastní. Jednání se naopak účastí i exprimátor hlavního města Prahy Jan Kasl, manžel Terezie Kaslové.

 
08:53
2. 3. 2016

"Ferdinand Peroutka nikdy nebyl fascinován nacismem,"

odmítla hradní nařčení po příchodu Terezie Kaslová. Potvrdila, že u soudu požaduje omluvu.

08:45
2. 3. 2016

Jak se čekalo, o soud Zeman vs. Peroutkova vnučka je zájem. Jednání bylo přesunuto do větší místnosti, před jejím vstupem se tísní dav novinářů, přítomné jsou i televizní štáby. Jednání by mělo začít v 9:00.

 
08:38
2. 3. 2016

O sporu měla rozhodovat soudkyně Kateřina Tluchořová, manželka exposlance petra Tluchoře. Peroutkova vnučka si na ni již dříve stěžovala kvůli údajné podjatosti. Nahradila ji nakonec soudkyně Kateřina Sedláková.

 
08:35
2. 3. 2016

Zeman prostřednictvím Ovčáčka před středečním soudem vzkázal, že má připravená soubor dokumentů, které dokazují Peroutkovo podlehnutí nacistické ideologii. Ovčáček ČTK sdělil, že prezident se jednání osobně nezúčastní. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová by však chybět neměla.

 
08:32
2. 3. 2016

Podle Společnosti Ferdinanda Peroutky i dalších odborníků Peroutka nikdy takový článek nenapsal. Zeman si trvá na svém, pověřil hledáním článku svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten jej však hledal doposud neúspěšně. Začal alespoň "odhalovat" další články, poukazující na údajná Peroutkova pochybení.

 
08:30
2. 3. 2016

U Obvodního soudu pro Prahu 1 dnes startuje projednávání sporu mezi vnučkou novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky a Hradem. Prezident Zeman před rokem na fóru k holokaustu pronesl, že Peroutka napsal článek "Hitler je gentleman".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

.krakonos5oo. ( 3. března 2016 10:22 )

Hrad se za Zemana a Peroutku teď neomluví. Už se někdy nějaké ožralé hovado někomu omluvilo?

dzambulka007 ( 3. března 2016 04:48 )

Zase to tak nežer, Zeman se ještě nikdy nachytat nenechat, ty prostoduchý Lojzo... Ten se takovým joudům jako ty ze srdce směje... http://baobao.rajce.idnes.cz/peroutka/

dzambulka007 ( 3. března 2016 04:45 )

Já myslím, že se ten text nakonec někde najde... http://baobao.rajce.idnes.cz/peroutka/

jitualib ( 2. března 2016 14:50 )

javascript: insAtCur(document.getElementById('frmCont'), ' ')

pepazdepa2 ( 2. března 2016 14:48 )

Říkala: miluji svou rodnou zem Böhmen!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa