Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Miloš“ na Národní v ‘89 byl. „Hledal tam Peroutku vlevo dole,“ vtipkují lidé

Autor: všm - 
19. listopadu 2015
21:20

Akce „Hledejte Miloše“ důkazy o přítomnosti prezidenta na Národní třídě v listopadu ‘89 nepřinesla. Záplavu vtipných a ironických vzkazů pro Zemana ale ano. Lidé je mohli psát během svátečních oslav na lístečky ve stánku TOP 09, která událost spolupořádala. Blesk.cz přináší ukázku několika nejoriginálnějších z nich.

„17. 11. 89 jsem byla svědkem, jak Miloš hledá Peroutku vlevo dole,“ napsala na papírek jedna ze zúčastněných. Reagovala tak na žádost TOP 09 a iniciativy Bez komunistů.cz, aby jim lidé přinášeli svědectví, jestli prezidenta při událostech listopadu 1989 viděli či ne. 

Lidé psali různé vzkazy. Lidé psali různé vzkazy. | TOP 09

„Ovčáčku, hledej,“ vyzval ve vzkazu Zemanova mluvčího další účastník. I tento příspěvek odkazoval na kauzu Peroutkova údajného článku „Hitler je gentleman“, po kterém Hrad pátrá.

Lidé psali různé vzkazy. Lidé psali různé vzkazy. | TOP 09

Na jiném papírku stálo: „Naposledy spatřen v Kremlu.“ Objevilo se rovněž doporučení: „Pojďme ho hledat, jako v Americe hledají Wallyho. Where, where, where is Wally :-).“ To odkazovalo na řadu dětských knih, kde je součástí příběhu vždy scéna, kde děti mají najít Wallyho na nepřehledném obrázku.

Lidé psali různé vzkazy. Lidé psali různé vzkazy. | TOP 09

Důkaz není a asi nikdy nebude

TOP 09 vyzvala k této akci před oslavami 17. listopadu. Lidé mohli své podněty k tématu házet do schránky na Národní třídě či telefonovat a psát.

„Mezi více než stovkou podnětů a svědectví není žádné ve prospěch tvrzení prezidenta. Ozvala se nám dokonce asi desítka pamětníků, kteří na demonstraci byli. Popisují věrohodně detaily z pochodu celé skupiny z Albertova na Národní i zásah. Uvedli však, že tam tehdejšího prognostika Miloše Zemana neviděli,“ popsala neúspěšný výsledek pro Blesk.cz mluvčí TOP 09 Martina Macková.

Lidé psali různé vzkazy. Lidé psali různé vzkazy. | TOP 09

To samozřejmě nic nevyvrací ani nepotvrzuje. Podle historika Petra Bednaříka se dá taková věc dnes zjistit jen velmi těžce.

S tím souhlasí i historik František Emmert, jak uvedl pro Blesk.cz. „Pokud Miloš Zeman tvrdí, že byl 17. 11. 1989 na Národní třídě, potom jeho tvrzení lze vyvrátit jedině svědectvím, že byl v té době prokazatelně někde jinde. Jinak jeho účast na demonstraci nelze vyloučit. V té době prokazatelně zastával názory nepohodlné režimu, které před 17. 11. 1989 dokonce publikoval, takže jeho účast na demonstraci není vyloučena. Na druhou stranu by osoba jako on na demonstraci zřejmě nepřišla sama (avšak vyloučit to samozřejmě nelze). Proč se tedy neozvou osoby, které ho tehdy případně doprovázely?“ diví se odborník.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vi3ol ( 20. listopadu 2015 12:51 )

Ožralovi tentokrát věřím..byl tam, ale právě na ty straně KGB..

dzery ( 20. listopadu 2015 10:10 )

Zanech toho blití,dej si pauzu.

pelagie ( 20. listopadu 2015 08:53 )

Mě stačila tenkrát v rozpuku nového rozmachu kniha " dopisy Olze", kterou jsem jsem neměla sílu přelousknout celou, neboť se to nedalo- třeba , jak se měl v kriminále královsky..../chudáček/

pelagie ( 20. listopadu 2015 08:49 )

A zase se třímají transparenty a hulákají hesla ...jděte s tím vším už do ***e, všichni stojí za drek, ať je to ten, nebo ten ....

tgbg ( 20. listopadu 2015 08:18 )

 Ostuda české republiky Milouš tam nikdy nebyl, protože právě přebíral instrukce od ruské KGB.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa