Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Podporujete fašizující hnutí.“ Zeman dostal z Bruselu dopis hanby

Autor: ČTK - 
19. listopadu 2015
16:10

Vzdaluje se demokratickým hodnotám. Tak hodnotí pětice europoslanců vystoupení prezidenta Miloše Zemana na Albertově u příležitosti výročí 17. listopadu. Hlavě státu v dopise vyčítají mimo jiné veřejnou podporu fašizujícímu hnutí, jak označují Blok proti islámu, jehož zástupci se úterní akce také účastnili. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se europoslanci snaží získat laciné mediální body.

Europoslanci za lidovce a TOP 09 a Starosty kritizují i to, že studenti na Albertově nemohli kvůli policejním zátarasům uctít památku svých předchůdců, i s tím související selekci účastníků akce. Tato opatření mají za nepřiměřená a odporující principům demokratického právního státu.

„Odmítáme tento způsob segregace občanů, ke které na Albertově fakticky došlo a Vaši zjevnou veřejnou podporu fašizujícímu hnutí, jehož představitelé veřejně napadají demokratický ústavní pořádek a které je zaměřeno proti konkrétnímu náboženství,“ stojí také v dopise.

Šéf radikálního Bloku proti islámu Martin Konvička, který stál v úterý se Zemanem na pódiu, v minulosti na svém Facebooku psal například o namletí muslimů do masokostní moučky.

„Prezident republiky by měl být nestranný a věrný ústavě a svému slibu. Váš projev před vlastním transparentem a v obklopení davem pečlivě vybraných osob se velmi vzdaluje demokratickým hodnotám, za které studenti na Albertově bojovali. Vaše kroky nelze pomocí zvýšených bezpečnostních opatření jednoduše ospravedlnit,“ poznamenali také europoslanci.

Pražský Majdan, to by se jim líbilo, píše Ovčáček

Dopis podepsali Michaela Šojdrová a Pavel Svoboda za lidovce a europoslanci zvolení za TOP 09 a Starosty Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák a Jaromír Štětina.

Dopis Zemanovi se chystal podepsat i europoslanec Jiří Pospíšil, ale z technických důvodů to prý před odesláním nestihl. „Udělám to příští týden,“ řekl pro Blesk.cz.

Dopis pro prezidenta Dopis pro prezidenta | Twitter.com

„Zdá se, že zmíněným europoslancům by se velmi líbilo, kdyby akci na Albertově narušili lidé z Pražského Majdanu, kteří se tak rádi svlékají do půli těla, jako na tiskové konferenci vlády. Je bezesporu prokázáno, že aktivista blízký této skupině byl mezi studenty,“ uvedl v reakci na dopis hradní mluvčí. Celý dopis navíc diskvalifikuje pan europoslanec Jaromír Štětina, známý podporovatel neonacistického praporu Azov, poznamenal také Ovčáček.

Vystoupení Zemana ve středu tvrdě kritizoval i ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), podle něhož prezident pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vi3ol ( 2. prosince 2015 19:01 )

Do roka a do dne!..

joachimk ( 2. prosince 2015 18:51 )

Až budu ve Vašíngtónu u kámoše tak pošlu dopis soudruhům z TOP09 do Bruselu, pokud už je odtud mezitím nevypudí slimáci.

suov ( 24. listopadu 2015 06:36 )

suov ( 24. listopadu 2015 06:33 )

Přesně tak, ať táhou do pekel,

suov ( 24. listopadu 2015 06:29 )

Jejda, to je strašná rána pro Zemana a ČR, poslali dopis hanby, občané ČR vám můžou zaslat statisíce dopisů hanby do Bruselu na vaší liknavost něco řešit,,,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa