Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ovčáček: Studenti na Albertově jen provokovali. Je arogantní, reaguje rektor

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. listopadu 2015
14:14

Chtěli vzpomenout na 17. listopad 1989, den, kdy se na Albertově demonstrovalo proti režimu. U pamětní desky však narazili na policejní zátaras. Skupinu studentů policie kvůli chystanému příjezdu prezidenta Zemana dál nepustila. Podle Jiřího Ovčáčka šlo přitom ze strany studentů o "připravenou provokaci". "Absurdní a arogantní," komentoval to rektor Jihočeské univerzity a přidali se i další.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček se do pořadu Interview ČT24 vydal hájit vystoupení prezidenta během letošního 17. listopadu na Albertově, kam své příznivce zval i Konvičkův Blok proti islámu.

S moderátorkou Světlanou Witowskou se Ovčáček dostal do hádky, když přišla řeč na událost, kterou mnozí politici i akademici označili za skandál. K pamětní desce na Albertově nepustili v úterý dopoledne před prezidentovým příjezdem studenty, aby tam položili květiny. Dál mohli jen jejich zástupci.

Studenti tam přitom chtěli projít již v 10:30, prezident měl přijet až ve 14:00, upozornila Witowská. "Je to velmi jednoduché. Tam samozřejmě probíhala určitá pyrotechnická prohlídka a to musí být s předstihem... Mě fascinovala jedna věc. Jak váš reportér ČT přemlouval policii," útočil Ovčáček. Witowská mu vysvětlovala, že reportér Richard Samko nikoho nepřemlouval, ale natáčel o bezpečnostních opatřeních v Praze po teroru v Paříži. Marně.

Ovčáček: Připravená provokace

Studentů, kteří tak květiny položili alespoň k policejnímu zátarasu, se přitom na místě zastávali i rektoři - mj. rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek či rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Přesto Ovčáček neváhal a celou snahu studentů označil za připravenou provokaci!

"Studenti měli možnost kdykoli jindy v jiném časovém rozpětí - tam šlo opravdu jen o pár hodin - tu kytičku k té pamětní desce položit. Za druhé: Celé to bylo od začátku připravená provokace. Mezi těmi údajnými studenty byl i člověk, který se svléká na tiskových konferencích vlády," tvrdil na ČT24 Ovčáček.

Do studia s sebou přinesl jako důkaz i fotku z Albertova s protiruským aktivistou Markem Hilšerem, který v minulosti narušil svým svléknutím a máváním ukrajinskou vlajkou vládní tiskovou konferenci. "Já jsem pochopil, proč tam chtěli jít všichni. protože by tam patrně přišel i tento pán a provedl tam další akci," dodal mluvčí.

Ovčáček s údajným důkazem, že se mezi studenty na Albertově nacházel i aktivista, který polonahý v minulosti narušil průběh tiskovky na Úřadu vlády. Ovčáček s údajným důkazem, že se mezi studenty na Albertově nacházel i aktivista, který polonahý v minulosti narušil průběh tiskovky na Úřadu vlády. | Reprofoto ČT24

Ovčáčkovo vystoupení však vzbudilo na sociálních sítích pozdvižení. "Prosím o shovívavost, ten chlapec je trochu sláb," nebral si servítky europoslanec Pavel Telička (ANO). "Ovčáčka je mi líto. Tak, jak se vždy rozčiluji nad kumulovanou arogancí a drzostí tohoto člověka, tak dnes jsem ve stádiu litování. Je mi ho upřímně líto, protože si vůbec nedovedu představit, jak frustrující život musí prožívat," neudržela se pražská zastupitelka Alexandra Udženija (ODS).

Jednou s nejsdílenějších reakcí na Twitteru se stal příspěvek sportovního komentátora Jaromíra Bosáka: "Když někdo řekne, že položení květin studenty na Albertově je plánovanou provokací, je to na facku. Když to pravil Ovčáček, je to jen k smíchu." 

Našly se však i další reakce, upozorňující na stejná slova o provokacích, používaných představiteli komunistického režimu právě v roce 1989.

Rektor: Arogantní Ovčáček

Studenti si mezitím našli nový termín, kdy se na Albertov vydají. A to již tuto neděli 22. listopadu. Dle události svolané na Facebooku by jich mělo dorazit několik tisíc, jak to dopadne v reálu, je ve hvězdách. Nad akcí přijali záštitu opět rektoři Bek a Grubhoffer, ale i další. Petr Konvalinka z ČVUT, olomoucký rektor Jaroslav Miller či ostravský Jan Lata.

"Byl jsem velice potěšen a poctěn, že se na mě obrátili zástupci studentů různých fakult pražských VŠ, abych přijal záštitu nad tím náhradním termínem k setkání studentů u příležitosti připomenutí si tak významné události, jakou je vítězství svobody v listopadu 1989. S velkou radostí a velkým potěšením jsem tu nabídku přijal," potvrdil Blesk.cz rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libor Grubhoffer.

"Shodou okolností jsem byl v té malé skupině rektorů, která byla v úterý vpuštěna přes policejní kordon na Albertov. Tam jsem si v plné síle uvědomil tu absurditu, že se tam studenti nedostali, resp. s námi tam mohli vstoupit jen zástupci studentské komory Rady vysokých škol. Další studenti, kteří si chtěli připomenout události z listopadu 1989 u pamětní desky na budově Přírodovědecké fakulty, dál nemohli. Absurdita té situace byla skutečně neuvěřitelná," pokračuje Grubhoffer, který však nepochyboval, že se podobná studentská iniciativa objeví.

Ovčáčkova slova o údajné provokaci přitom zaregistroval. "Považuji to za naprosto absurdní a arogantní a nemám k tomu v podstatě žádných dalších slov," dodal Blesk.cz jihočeský rektor.

Policejní prezident: Policie postupovala podle zákona

K Albertovu se přitom dnes vyjádřil i policejní prezident Tomáš Tuhý. "Za postupem policie stojím," řekl novinářům s tím, že pražská policie podle něj postupovala podle zákona a policie předem oznámila, že na akci budou "určitá omezení".

Podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) policisté chtěli nejspíš zabránit smíchání různých typů demonstrantů. "Přičítám to vysoké míře opatrnosti a obezřetnosti ze strany policie," citovala premiéra ČTK. Podle Sobotky však mohla policie udělat výjimku a studenty k památníku pustit. Bezpečnostní riziko podle něj nepředstavovali.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vendetta. ( 20. listopadu 2015 18:52 )

Já dnes s voghtem trpíme.

karmavana ( 20. listopadu 2015 11:14 )

 Ten kripl Ovčáčků je hnusnější než Zemanův lalok

havran2 ( 20. listopadu 2015 08:30 )

ZEMAN A JEHO HRADNÍ PARTIČKA!!!

endyrc ( 19. listopadu 2015 21:32 )

Před 26 roky? mohlo mu být 20 let, tak 46 letech dnes vidí a má nej léta před sebou.

endyrc ( 19. listopadu 2015 21:26 )

Neví někdo proč Ovčáčka redakce Blesk tak brzy vyrazila z práce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa