Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Benga tady šikanujou vlastence.“ Pod kůží demonstrací 17. listopadu

Autor: Václav Lang - 
18. listopadu 2015
15:35

„Demonstrace proti sviním! Ať chcípnou.“ Tyto a další neomalené výkřiky zněly centrem Prahy během demonstrací 17. listopadu. Reportér Blesk.cz se celý den pohyboval městem a teď přináší autentické nálady těch, kdo provolávali slávu Miloši Zemanovi, chtěli svrhnout vládu před Strakovou akademií a přáli si tu nejtvrdší ruku na uprchlíky.

„Benga tady šikanujou vlastence,“ utrousil v úterý večer mladík, když kymácivým krokem rázoval kolem policistů z vyhrocené protestní akce před Úřadem vlády. Takový byl jasný vzkaz většiny těch, kteří se v Den boje za svobodu a demokracii vypravili vyjádřit svůj nesouhlas s přílivem uprchlíků: Nejsme nenávistní, jen chceme bránit svou zemi. Pak začali metat dělbuchy, porušovat zákony „jejich země“, opíjet se, hrubě nadávat a shánět se po bitkách.

U Úřadu vlády policie zadržela 12 lidí. Kvůli pyrotechnice a nepovolenému maskování. Lidé tam měli kapuce stažené hluboko do tváře, případně šátky přes obličej. Vzduch občas proříznul zvuk petard nebo typický zápach dýmovnic. „Dneska z toho nic nebude,“ povzdychl si jeden z účastníků, když viděl, že těžkooděnci mají situaci pod kontrolou.

Fašista ne, rasista ano

Několik hodin před tím se na Albertově sešli odpůrci uprchlíků k opticky poklidnější demonstraci, která se mohla nazývat podporou politických lídrů, když na ní vystoupil prezident Miloš Zeman nebo Martin Konvička z Bloku proti islámu. Na rozdíl od protestu u Strakovy akademie nepřišli jen ti, kteří chtěli dštít síru, ale i neškodní zvědavci, podporovatelé prezidenta nebo rodiče s dětmi.

Miloš Zeman přichází na pódium, kde byl společně s Blokem proti islámu. Miloš Zeman přichází na pódium, kde byl společně s Blokem proti islámu. | Ladislav Křivan

K idylické rodinné sobotě měl ale tenhle dýchánek hodně daleko. Policisté na místě u 30 lidí našli zbraně, mezi nimi lovecké a kuchyňské nože, boxer domácí výroby, pepřové spreje, ruční pilku, obušky a další.

„Fašista jsem nikdy nebyl, ale rasista jsem,“ pochlubil se zhruba 35letý demonstrant staršímu účastníkovi akce, se kterým se právě v davu lidí seznámil. Druhý mu odpověděl „Já nemám rád rasu nemakačenků“ a dodal, že ani ve zvířecí říši se jednotlivé rasy navzájem nemají rády.

Akce na Albertově, 17. listopad 2015. Nechyběly vlajky spolku Islám v ČR nechceme. Akce na Albertově, 17. listopad 2015. Nechyběly vlajky spolku Islám v ČR nechceme. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Reportér Blesk.cz strávil velkou část sobotní demonstrace v blízkosti této dvojice, která se vzájemně zpravovala o svých zážitcích a zkušenostech. „Já jsem těžkej pravičák. Až vás tady za hodinu napadne Antifa, tak já budu v první řadě, kdo vás bude bránit,“ holedbal se mladší z dvojice a svému výroku dodával vážnosti tím, že se spiklenecky nakláněl k staršímu muži tak, aby ho nebylo slyšet.

Jeho starší kolega se nenechal zahanbit a prohlásil, že musel kvůli ochrance odevzdat i zbraň. Prý ale přišel proto, aby na Albertově chránil svého prezidenta před jeho odpůrci. „To my jsme dál, my se s nima občas i střetneme, na fotbalech a tak,“ opáčil první.

„Ať žije Havel!“ Teda vlastně Zeman

Zeman a spol. způsobili mezi demonstranty vášnivý rozruch. Lidé ho bouřlivě podporovali, tleskali a skandovali heslo Ať žije Zeman! Také holohlavý muž vedle autora článku se přidal, i když zpočátku se chytil na nápěvek opodál stojících „sluníčkových odpůrců“ této protestní akce a spolu s nimi napoprvé zakřičel „Ať žije Havel!“.

Akce na Albertově: Na akci vyrazili i příznivci Bloku proti islámu a další (17. listopadu 2015) Akce na Albertově: Na akci vyrazili i příznivci Bloku proti islámu a další (17. listopadu 2015) | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Při projevu prezidenta souhlasně přitakával, když Zeman kritizoval nálepkování extremistů a islamofobů. „My nejsme náckové, my jsme Češi,“ volal do davu tisíců lidí. Když šéf hnutí Úsvit Miroslav Lidinský mluvil o tom, že „pan Američan Dienstbier, ministr bez práce“ neví na rozdíl od Zemana, co je to národní identita, rozvzteklil se: „Parchant, vole!“

Demonstrace na Albertově se obešla bez vážnějších incidentů, ostřejší výměna názorů nastala pouze ve chvíli, kdy se menší počet příznivců přijímání uprchlíků postavil s transparenty do cesty lidem odcházejícím z demonstrace. „Zase nějaký dobroserové? Nechte projít lepší lidi,“ ozvalo se jim z davu v odpověď.

Další akce, které už přikryla rouška tmy a poznamenala zjevná „společenská únava“ některých účastníků, už byly vyhrocenější. Když se lidé od Úřadu vlády přesouvali na další štaci hromadnou dopravou, opíral se škytající mladík o sloupek v metru a nenechal nikoho na pochybách, odkud se právě vrací: „Demonstrace proti sviním! Ať chcípnou.“

Video se připravuje ...
Další videa