Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svět kritizuje Zemana: Připojil se ke xenofobům a vzdálil se Havlovi

Autor: val - 
18. listopadu 2015
12:10

Světovým médiím ani některým zahraničním osobnostem neuniknul úterní projev českého prezidenta Miloše Zemana po boku Bloku proti islámu. Upozorňují zejména na fakt, že se Zeman objevil na jednom pódiu s lídrem tohoto hnutí Martinem Konvičkou, který je znám svými nenávistnými komentáři.

Například server belgické veřejnoprávní televize Rtbf napsal, že se Zeman v úterý zúčastnil protiimigrační a protiislámské demonstrace, kterou pořádalo xenofobní hnutí. Dlužno podotknout, že sám Zeman ve svém projevu odmítnul, aby se lidé s protichůdným názorem označovali za extremisty.

Tento jeho apel vyzdvihnul web jednoho z největších polských deníků Rzeczpospolita. Všimnul si také toho, že Zeman zkritizoval Evropskou unii, když řekl, že si český národ zaslouží vládnout si sám, byť jméno EU explicitně nevyslovil.

O vystoupení informovala i další světová média, například americký server U.S. News nebo zpravodajství serveru Yahoo.com.

Vzdálil se od Havla, tvrdí herečka

Velkého ohlasu cizinců se Zemanovi dostalo i na sociálních sítích. Často byly kritické. Například americká herečka Mia Farrow, která na Twitteru poznamenala, že se Zeman daleko vzdálil od svého předchůdce Václava Havla.

Novinář a šéf evropské mediální sekce Humans rights watch Andrew Stroelhein rovnou uveřejnil některé drsné Konvičkovy výroky a prohlásil, že tohle je muž, „kterého si český prezident vybral za pěveckého partnera“, když spolu s ním zpíval českou hymnu. Jeden z diskutujících mu komentoval akci slovy, že ještě nikdy neviděl muslima, který by se alespoň trochu zajímal o cestu do České republiky.

V dalším příspěvku zase Stroelhein sdílel fotku Zemana s Konvičkou a napsal: „Co byste řekli, kdyby hlava vašeho státu stála na jednom pódiu se zastáncem koncentračních táborů a plynových komor?“

Video se připravuje ...
Další videa