Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rudé trenýrky na Hradě „přikryl“ soud. Členové Ztohoven vyváznou bez trestu?

Autor: ČTK, kal - 
27. listopadu 2015
12:10

Městský soud v Praze pravomocně potvrdil, že členové skupiny Ztohoven nebudou potrestáni za vyvěšení obřích trenýrek nad Pražským hradem. Uvedla to v pátek Česká televize. Rozhodnutí padlo v úterý v neveřejném jednání, řekla mluvčí soudu Markéta Puci. Členové Ztohoven tvrdili, že jde o formu protestu proti prezidentu Miloši Zemanovi. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale kontroval slovy o fašizaci „pražské kavárny“.

„Soud rozhodl v neveřejném jednání tak, že bylo potvrzeno rozhodnutí soudu prvního stupně,“ uvedla mluvčí. O nepotrestání tří členů skupiny rozhodl v polovině října Obvodní soud pro Prahu 1, státní zastupitelství následně proti verdiktu podalo stížnost.

Soudkyně obvodního soudu v odůvodnění mimo jiné napsala, že případ nesplňuje nutné podmínky pro konání ve zkráceném řízení, jak tomu bylo. Zda žalobci budou postupovat jinak, není zatím zřejmé.

Případ se týká tří mužů z umělecké skupiny Ztohoven ve věku 33 až 41 let podezřelých z vyvěšení obřích červených trenýrek nad Hradem.

Video z vyvěšování trenýrek:

Video  Červené trenýrky na Pražském hradě - umělecká skupina Ztohoven.  - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

Škoda byla vyčíslena na téměř 90 tisíc. Údajně ukradená prezidentská standarta, kterou nahradila skupina červeným spodním prádlem, prý stála 33 tisíc korun, Ztohoven pak podle státního zastupitelství způsobili další poškození střechy za více než 50 tisíc korun.

Trenýrky vyvěsili lidé ze skupiny Ztohoven 19. září jako kritiku prezidenta. Podle říjnového rozhodnutí obvodního soudu ale chybí důkazy o tom, že to byli právě obvinění, kteří trenýrky vyvěsili. Střecha Hradu pak mohla být poškozena, ve spisu ale nejsou důkazy o vině umělců ze Ztohoven. Soudkyně také měla pochybnosti o vyčíslení škody.

Prezident Zeman tehdy rozhodnutí prostřednictvím mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka komentoval tak, že „obdivuje rychlost, s jakou soudkyně rozhodla. A věří, že se na střechu Hradu byla podívat“. Celá věc se totiž řešila ve zkráceném řízení a také obvodní soud rozhodl za týden poté, kdy jí žalobci poslali návrh na potrestání.

Podívejte se na fotografie z vyvěšování trenýrek:

schweincenberg ( 28. listopadu 2015 10:41 )

Jezevec zrovna odtáhl z předsednictví TOP 09,***ko

zkzkz ( 27. listopadu 2015 19:17 )

zkzkz ( 27. listopadu 2015 19:15 )

henryj ( 27. listopadu 2015 18:16 )

Samosebou,soudkyně studovala v Plzni,jinak to nedovedu pochopit. ANEBO!!!!!Některý z těch H.O.V.Ň.O.U.S.Ků má nějakého vyššího rodiče,který rozumu také mnoho nepobral.

jiri.k ( 27. listopadu 2015 18:03 )

Tak tohle, to je opravdu masakr, buď to vypovídá o naprosté nekompetentnosti soudkyně, nebo její podjatost, čemuž se nelze divit po otevřených rozporech prezidenta s vyděračským soudcovským stavem. Jestliže někdo ukradne menší věc, než za 30 tisíc, je z něj kriminálník. Jestliže ukradne jiný, je to v pohodě? Jenom proto, že to vysvětlí ideologickými důvody? Co když zloděj vykrade byt a zdůvodní to tím, že se sice věci ztratily, ale asi je odnes vítr a navíc tím protestoval proti zbohatlictví a politickým názorům majitele. A že mu tam nechal jako výraz protestu svoje slipy. Kocourkov? Kdepak! Česká republika.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa