Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ovčáček zase brání Zemana: Kerry se před Putinem hrbil víc

Autor: ČTK - 
19. května 2015
15:02

Prezident Miloš Zeman se před před svým ruským protějškem Vladimirem Putinem hrbil méně než americký ministr zahraničí John Kerry. V reakci na kritiku nedávné prezidentovy cesty do Moskvy na oslavy konce druhé světové války to dnes řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Narážel tak na fakt, že jak Zeman, tak Kerry se vyslovili pro možné zrušení protiruských sankcí do konce roku, což tuzemská politická scéna i média převážně odmítly, a že šéf americké diplomacie je o šest centimetrů vyšší než český prezident. 

Zeman při moskevském setkání s ruským prezidentem zopakoval svůj dlouhodobý nesouhlas se sankcemi, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli anexi Krymu a zasahování do konfliktu na Ukrajině.

Prezident Putin během debaty ujistil, že Rusko chce dodržovat minské dohody a nehodlá podniknout invazi na východní Ukrajinu. Na základě toho pan prezident prohlásil, že sankce, které škodí celé řadě našich podniků, by mohly být do konce roku zrušeny,“ uvedl Ovčáček k setkání prezidentů 9. května v Kremlu. Poznamenal přitom, že o několik dní později se ve stejném duchu vyjádřil i Kerry v Soči.

Zeman si za svá vyjádření při schůzce s Putinem vysloužil doma kritiku například od místopředsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska, podle něhož se český prezident před ruským hrbil. „Nezbývá než podotknout, že nadmořská výška pana prezidenta je 187 centimetrů, zatímco Johna Kerryho 193 centimetrů. Americký ministr zahraničí se tak hrbil o pět centimetrů více,“ glosoval to dnes Ovčáček.

Kerry však na jednání v Soči se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem zdůraznil, že USA a EU začnou protiruské sankce rušit, až bude dodržováno příměří na východní Ukrajině.

Na pravidelné tiskové konferenci na Pražském hradě mluvčí zopakoval, že Zeman s Putinem mluvil také o nesplacených pohledávkách českých podniků v Rusku nebo o svém návrhu na vytvoření mezinárodních protiteroristických sil, které by měly bojovat především proti islámským radikálům. „Prezident Putin vyslovil tomuto návrhu podporu,“ uvedl Ovčáček. Zeman podle něj bude o tomto návrhu mluvit také v září na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 20. května 2015 11:12 )

Ovčáček na hradě U koho se učil ovčák pomocníček, u kterého učitele, mistra obezliček. Jak ochránit baču před divokou zvěří, co se venku vzteká a skáče do dveří. Náš bača je nespokojen, bouří se mu stádce, zbytečně tím zaměstnává své odborné rádce. Chudák náš Ovčáček má hrozně moc práce, jak má z toho vybruslit a nebýt sám zrádce. Tohleto řemeslo je moc nebezpečné, pomluva a pravda, meče jsou dvousečné. Proč má náš prezident mluvčího Ovčáčka? Protože se točí jak ta dětská káča.

rudyptak48 ( 20. května 2015 11:09 )

Krakonoši, je v té Zemanově a Putinově pr-deli hodně příjemně? Pro tebe asi jo, vždyť tam pořád lezeš.

tgbg ( 19. května 2015 19:28 )

Anální alpinista Zeman se zaprodal a upsal ruskému fašistickému ďáblovi Putlerovi.

tgbg ( 19. května 2015 18:04 )

Zeman se nejenom hrbil, ale předváděl vlezdoruszadkování a rusřitizmus.

eliska963852 ( 19. května 2015 17:06 )

Tvoje zbožný přání , všichninemůžeme být štíhlí, že.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa