Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Zaprděná politika“ a hádky: Poslanci přejmenovali 17. listopad

Autor: ČTK, zst - 
2. března 2016
16:21

Svátek Dne boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu, se zřejmě bude připomínat i jako Mezinárodní den studentstva. Významný den dostanou v kalendáři český král a římský císař Karel IV. a senioři. V novele zákona o státních svátcích to ve středu schválila sněmovna.

Předlohu, která vzbudila v dolní komoře kontroverze a vedla k emotivní slovní přestřelce, ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident. Přejmenování svátku 17. listopadu prosadila bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Pro bylo 100 ze 170 přítomných poslanců, 42 nesouhlasilo.

Název svátku by měl nově znít „Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii“. S podobnou snahou neuspěli v dolní komoře před dvěma lety komunističtí poslanci. Rovněž Válková podala k přejmenování svátku samostatnou novelu, sněmovna ji ještě nezačala projednávat.

O přejmenování svátku se po hlasování rozhořel spor. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se komunistické struktury dokázaly prohlasovat před listopad 1989, kdy v tehdejším Československu začal pád socialismu. „Padá jeden symbol za druhým,“ prohlásil Kalousek.

„Nebyl to žádný komunistický svátek,“ oponoval předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Ti, kdo nyní pro změnu hlasovali, se podle něho vymanili „ze zapšklosti a zaprděnosti polistopadové politiky“. Později se Kováčik omluvil těm, kterých se tato slova dotkla, trval ale na tom, že byla výstižná.

Svátek prý zneužívá levice

Pravicoví poslanci poukazovali na to, že svátek využívají ke svým cílům krajně levicová hnutí a že dlouholetým předsedou Mezinárodního svazu studentstva byl významný představitel někdejší Komunistické strany Československa Miroslav Štěpán. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura připodobnil přejmenování svátku 17. listopadu k tomu, jako by se ke státnímu svátku vzniku samostatného československého státu 28. října přidal den znárodnění, jak se slavil za bývalého režimu.

Předseda poslanců KDU-ČSL a historik Jiří Mihola se vyjádřil smířlivěji. Přejmenování má podle něho historické opodstatnění, studentský svátek byl ale zprofanován. Hlasování se proto zdržel.

Bývalá ministryně Válková poukazuje na to, že by se neměl dostávat do pozadí odkaz událostí z roku 1939. Tehdy nacisté zatýkali studenty, popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v niž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala.

Ve stejný den v roce 1989 byla v Praze pietní studentská demonstrace, připomínající právě Mezinárodní den studentstva, násilně napadena komunistickou policií. To odstartovalo pád komunistického režimu v tehdejším Československu.

Svůj den bude mít i Karel IV.

Skupina poslanců navrhovala v původní novele připomínat významným dnem sňatek Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským v roce 1310. Sněmovna ale podpořila návrh poslance ODS Petra Bendla na úpravu této verze tak, aby byla spojena jen se jménem Karla IV. Slavit se bude 14. května.

Uzákonit Mezinárodní den seniorů navrhl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. Bude připadat na 1. října.

Původní novelu předložilo 33 poslanců ČSSD, ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a Úsvitu. Poslanec ANO Ivan Pilný se v dnešní debatě přimlouval za to, ponechat v kalendáři také nějaké obyčejné dny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zadnice ( 3. března 2016 11:19 )

"Politici" v parlametu mají ale starosti. Kalousek se tradičně jako b.lb samozřejmě představil a nebyl sám z tzv. "pravice"!!!

kkkastr ( 2. března 2016 17:43 )

Mohlo by se to jmenovat Velká kašpárkovská revoluce, aneb jak vekslák své peníze zlegalizoval

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa