Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nařídí Zemanovi omluvu za Peroutku soud? Ovčáček stále marně pátrá

Autor: bru/ČTK - 
28. února 2016
09:53

Spor o to, zda novinář Ferdinand Peroutka vyjadřoval sympatie k Adolfu Hitlerovi, začne ve středu projednávat soud. Žaloba novinářovy vnučky Terezie Kaslové míří formálně na Kancelář prezidenta republiky, autorem kontroverzního výroku je přímo prezident Miloš Zeman. Kaslová po něm požaduje omluvu. Zeman uvedl, že se na jednání těší. Má prý připravený soubor dokumentů, které dokazují, že Peroutka podlehl nacistické ideologii.

Zeman loni v lednu na pražském fóru k holokaustu hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu. „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem ‚Hitler je gentleman‘. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: ‚Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky,‘“ řekl tehdy.

Marné Ovčáčkovo pátrání

Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale Peroutka nikdy článek s názvem „Hitler je gentleman“ nenapsal. Druhý text existuje, ale jeho autorem není Peroutka. Sdružení proto prezidenta otevřeným dopisem vyzvalo, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil. Zeman trvá na tom, že článek četl. Slíbil, že se omluví, pokud se daný text nenajde. Zatím tak neučinil, i když po článku dodnes marně pátrá jeho mluvčí.

Kritici prezidentova tvrzení poukazují na to, že Peroutkova fascinace nacismem je nesmyslná už vzhledem k tomu, že novinář za druhé světové války prošel nacistickým koncentračním táborem. Za první republiky patřil ke skupině pátečníků – neformálnímu spolku osobností, které se scházely u Karla Čapka, na setkání docházel i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Platil za bytostného demokrata a odpůrce nacismu i komunismu.

Žaloba, podjatost, soud nad dějinami

Novinářova vnučka Kaslová zažalovala stát kvůli Zemanovým výrokům loni v dubnu. Sporem se bude zabývat soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Kateřina Sedláková. Původně spor připadl její kolegyni Kateřině Tluchořové, u níž Kaslová neúspěšně namítala podjatost. Manžela této soudkyně – exposlance Petra Tluchoře – totiž hájil v trestní kauze takzvaných trafik pro poslance advokát Marek Nespala, jenž ve sporu o Peroutku zastupuje prezidentskou kancelář. Tluchořová nakonec rozhodovat nebude, podle některých informací čerpá dlouhodobou dovolenou.

Právníci Hradu a Kaslové se několikrát marně pokusili najít smír. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že ve sporu půjde fakticky o „soud nad českými dějinami, nad obdobím druhé republiky a počátku protektorátu“. Prezident uvedl, že mezi texty předloženými soudu bude například oslavný článek k Hitlerovým narozeninám z doby protektorátu. Podle Zemana napsal Peroutka v této době hned několik textů, v nichž se o Hitlerovi vyjadřuje pochvalně. Je prý obtížné je dohledat, protože Peroutkovy články podléhaly cenzuře.

dzambulka007 ( 28. února 2016 23:25 )

Charakter tvého fotra tu nikoho nezajímá, to si nech do svého oblíbeného nádražního bufetu.

dzambulka007 ( 28. února 2016 23:22 )

Článek je dávno nalezen, ale o tom se mlčí. http://baobao.rajce.idnes.cz/peroutka/

dzambulka007 ( 28. února 2016 23:20 )

Přes hubu dej sobě, ty degente. Zemanovy projevy jsou zveřejňovány po celém světě včetně USA a Austrálie a zatím je to Zeman, kdo republiku drží a odmítá přijímaní našich budoucích katů. Tak zalez zase zpátky do kanálu, když už něco jako ty musí smrdět na světě.

dzambulka007 ( 28. února 2016 23:07 )

Ovčáček už má dávno dopátráno. Ale at' to dají k soudu, bude legrace. Kdo prohraje, ten platí výlohy. http://baobao.rajce.idnes.cz/peroutka/

eliska963852 ( 28. února 2016 19:58 )

Zase se na nás valí rusáci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa