Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Je prý nevinný: Ale odseděl 9 let za 22 let starou loupež

Autor: kaj - 
2. března 2016
16:53

Za nespravedlnost a zvůli státních orgánů považuje Pavel Barkoci (58) uvěznění na devět let za loupež, kterou údajně nespáchal. Obnovy řízení se opět nedomohl.

Posedmé v řadě se u soudu domáhal zproštění viny bývalý horník Pavel Barkoci. Karvinský soud včera žádal o obnovení procesu ohledně loupeže, kterou dle rozsudku spáchal 10. ledna 1994 u restaurace Rozvoj v Karviné a za niž ho zavřeli na 9 let.

Zbil dva muže?

Napadnout měl před Rozvojem dva muže, jednoho k tomu obrat o více než 3 tisíce korun. „Bezpečně jsem v něm poznal muže, který mě zbil a okradl o peníze,“ citoval soud údajně napadeného Jaroslava Horňáčka (61).

Video Je prý nevinný. Odseděl si 9 let! - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Já to nebyl!

Pavel Barkoci popírá, že by muže napadl a okradl. Prý na něj vinu hodili tehdejší vyšetřovatelé a soud jejich obžalobu potvrdil. „Loupež se nikdy nestala. Policajti ze mě chtěli konfidenta. Když neuspěli, tak na mě prostě hodili to přepadení,“ uvedl.

Nic nevěděli

U soudu vypovídali dva tehdejší policisté, kteří se okolo případu pohybovali. Po 22 letech si nic ke kauze nevybavili. Jelikož podle soudkyně nevyšly najevo žádné nové skutečnosti, obnovu zamítla.

„Ani dnes odsouzený soudu neposkytl žádný nový důkaz,“ odmítla žádost soudkyně Hana Raszyková.

Nebyl žádným beránkem

Pavel Barkoci měl problémy se zákonem již před odsouzením na 9 let. Byl čtyřikrát trestaný. „Šlo o krádeže a 3 roky jsem si odseděl kvůli kartám, kdy mi spoluhráč sebral peníze ze stolu,“ přiznává se.

„Ale není přece možné strávit devět let v base za něco, co jsem nikdy neudělal. Dnes bojuji o svou čest a o celý svůj život,“ vcházel s nadějí do budovy soudu Pavel Barkoci. S obnovou procesu neuspěl.

Výzva prezidentu Zemanovi

„Celá justice, všichni to kryli a kryjí. Nikdo nechce přiznat svou chybu,“ dodal odsouzený, který vyzval prostřednictvím videa Blesku prezidenta republiky Miloše Zemana, aby se na jeho případ podíval. Prý pochopí, že se stal obětí zvůle a bezpráví.

3287

Přesně tolik dnů strávil Pavel Barkoci za mřížemi věznic na Mírově a v Ostravě Heřmanicích za loupežné přepadení z 10. ledna 1994.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání