Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman: Schwarzenberg projevuje příznaky člověka v převráceném autobusu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. března 2016
16:20

Prezidentovi Zemanovi je líto nehody na Lounsku, při které se převrátil autobus plný dětí. Školákům popřál brzké uzdravení, neodpustil si však dvě poznámky. Doufá prý, že Pražskému hradu nebude připočteno převrácení autobusu cestou právě na Hrad. A také si rýpl do svého kritika Karla Schwarzenberga (TOP 09), který podle něj vykazuje příznaky člověka z převráceného autobusu.

Za účasti hejtmana Martina Havla (ČSSD) a s varnami piva za zády se loučil Miloš Zeman s Karlovarským krajem, kde byl od pondělí na návštěvě. Tiskovka se uskutečnila v Zámeckém pivovaru Chyše a prezident při ní reagoval i na středeční nehodu na Lounsku, kdy havaroval autobus převážně s dětmi, který mířil shodou okolností na Pražský hrad.

Zeman pojal prohlášení k nehodě s 47 zraněnými z nichž je 43 dětí po svém. „Já bych samozřejmě rád vyjádřil slova účasti nad zraněním kteréhokoli občana České republiky a dětí zvlášť. Je mi to líto a přeji dětem brzké uzdravení. Vím, že tam bylo několik těžkých nebo těžších zranění a ostatní byla lehká,“ začal Zeman. 

Já jenom, pane redaktore, pevně doufám, že ke všem hříchům, které jsou Pražskému hradu přičítány, nebude připočteno i převrácení autobusu cestou na Pražský hrad, protože já naopak vítám, když výpravy ať už dospělých, anebo dětí si Pražský hrad prohlédnou a seznámí se tak s českou historií,“ odpovídal dále prezident. Tím ale neskončil.

Zeman si při této příležitosti neodpustil rýpnout do svého rivala Karla Schwarzenberga. „Nedávno jsem se dokonce setkal s výrokem pana Schwarzenberga, se kterým se sice nepřevrátil autobus, nicméně který projevoval příznaky člověka v převráceném autobusu, neboť prohlásil, že Pražský hrad je obšancován tak, že se tam nemohl dostat jako turista. Chtěl bych konstatovat, že tentýž den Pražský hrad navštívilo 18 tisíc turistů s výjimkou pana Schwarzenberga,“ pokračoval prezident. 

Vyvrcholila tak přestřelka, kterou začal na Facebooku Schwarzenberg. Ten si postěžoval, že jsou na Hradě zátarasy, jako by se tam chystal útok tanků a že Hrad již není zdaleka otevřen veřejnosti tak jako v minulosti. Kníže si také utahoval z kauzy rudých trenek nad Hradem a dodal „zvláštní to doba a zvláštní to lidé dnes na Hradě“.

Prezident Zeman mu nyní úder vrátil. „A závěrem bych chtěl samozřejmě popřát dětem, aby poté, co se uzdraví, Pražský hrad opět navštívily, a nevylučuji, že se s nimi setkám,“ vrátil se ke středeční dramatické nehodě.

Při dalším z dotazů reagoval Zeman i na možnost, že by se sněmovní volby posunuly již na jaro 2017, kterou nastínil vicepremiér Andrej Babiš. „Já se s Babišem, panem Babišem v blízké budoucnosti sejdu a na tento návrh se ho zeptám,“ uvedl Zeman.

„K tomu, aby se zkrátilo funkční období poslanecké sněmovny, musí dát souhlas Poslanecká sněmovna sama. Jsem samozřejmě přesvědčen, že všichni existující poslanci se domnívají, že budou znovu se zdrcující převahou zvoleni, takže se nemusí obávat, že by přišli o své platy a další požitky. Nelze vyloučit ochotu Poslanecké sněmovny, aby dobrovolně schválila zkrácení svého období,“ říkal Zeman s nádechem ironie.

Zemana nazvali rudým gentlemanem. „Asi si šli pro dávky, zaútočil na kritiky

Během svého třetího dne přitom Zeman navštívil kromě Chyše i město Bochov. Tam ho však s transparenty přivítali i jeho odpůrci. Při příjezdu prezidenta do Bochova roztáhli lidé transparenty „Sbohem gentlemane“ či „Zeman je Gentleman. A. Hitler“ s narážkou na vlekoucí se kauzu osočení Ferdinanda Peroutky z podlehnutí nacistické ideologii.

Video Lidé tasili „Hitlerův“ citát o Zemanovi. Prezidenta bránil mluvčí Ovčáček - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

Zeman loni v lednu uvedl, že četl v Přítomnosti Peroutkův článek „Hitler je gentleman“. Společnost Ferdinanda Peroutky existenci takového článku popírá, přidávají se k ní i historici. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová dohnala celou záležitost až před soud, který jí dal za pravdu. Hrad se však odvolal a soud jede dál.

V Bochově si lidé přinesli i další transparent „Náčelník Milošú rudý gentleman“ s karikaturou Miloše Zemana v rudých trenýrkách (pro změnu narážka i na loňskou akci skupiny Ztohoven) a s dýmkou míru.

„Když jsem přijel, viděl jsem lidi, kteří mávají plakáty. Srdečně jsem je pozval s tím, že budou první, kteří dostanou slovo. A nějak je tu nevidím. Asi šli pobírat sociální dávky,“ reagoval při setkání s občany na své kritiky Zeman.

Miloš Zeman v Karlovarském kraji: V Bochově na prezidenta čekali i odpůrci Miloš Zeman v Karlovarském kraji: V Bochově na prezidenta čekali i odpůrci | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Při setkání s občany Chyše, kde si pro prezidenta přichystali darem mj. perníkovou chaloupku, se pak na Zemana přišel podívat i legendární žokej Josef Váňa. Toho času zastupitel města Chyše, který se chystá v podzimních senátních volbách kandidovat v karlovarském obvodu za Babišovo hnutí ANO.

Na Váňu vzpomenul Zeman i během závěrečné tiskovky. „Setkal jsem se v Chýších jednak s panem Váňou, žokejem, který dokázal překonávat překážky nejenom na koňské překážkové dráze,“ uvedl prezident.

Na setkání s občany obce Chyše se přišel podívat i legendární žokej Josef Váňa, tamní zastupitel Na setkání s občany obce Chyše se přišel podívat i legendární žokej Josef Váňa, tamní zastupitel | Foto Blesk - Ladislav Křivan

tgbg ( 10. března 2016 09:16 )

No jo líný Milouši. Ty jsi už dávno pod tím autobusem.

testfest ( 9. března 2016 22:19 )

Ať žije Husák!!!

testfest ( 9. března 2016 22:16 )

U Klause chce lokomotivu. Já komunista vím jaká je to radost, stojím srdnatě za Zemanem. Ty budeš dobrý modrý hovado.

testfest ( 9. března 2016 22:12 )

modrý pták krakonos??

buban ( 9. března 2016 21:58 )

Kuřátko debilní, kde jsi načerpal dojmu, že nesnesu socany? Víš o mně prt, blbečku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa