Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jen šílenec podporuje vystoupení z EU.“ Dienstbier a Sobotka kritizují czexit

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. února 2016
19:45

Slova premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o hrozících debatách o českém vystoupení z EU, pokud by Velká Británie odešla, strhla vlnu reakcí. Vedle takzvaného brexitu je zde nově i czexit, o kterém se mluví už i v europarlamentu. Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) přitom upozorňuje, že podporovat czexit může jen „naprosto nezodpovědný šílenec“. O EU a Británii mluvil ve středu i prezident Zeman.

Podle premiéra Sobotky se v případě vystoupení Britů z EU dá očekávat, že se debata o vystoupení objeví v budoucnu také v Česku. Na to však během dnešního dne reagovala řada politiků. A přidal se opět i premiér Sobotka, který pokládá návrhy na vystoupení Česka z EU za nesmyslné, škodlivé a nebezpečné.

„Pokud Velká Británie vystoupí z EU, což si rozhodně nepřeji, vyvolá to vlnu nacionalismu a separatismu po celé Evropě. Evropská myšlenka bude oslabena. Nové zdůraznění významu členství České republiky v EU bude v případě brexitu velkou politickou výzvou jak pro levicové, tak pravicové demokraty,“ apeluje nyní Sobotka.

„Podporovat vystoupení ČR z Evropské unie (czexit) může jen naprosto nezodpovědný šílenec. Náš zájem je být ve společenství, ne mimo,“ varoval na Twitteru ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Myslím, že je chyba označovat za šílence někoho, kdo si přeje nezávislou Českou republiku. ČR může samozřejmě úplně v pohodě existovat mimo Evropskou unii a může dál volně obchodovat s Německem, s Británií, budeme moci dál cestovat, pouze se na nás nebudou vztahovat diktáty kvót, směrnice o daních apod. Musíme připustit, že existence ČR mimo EU je prostě legitimní možnost,“ reagoval pro Blesk.cz šéf Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„A debaty i v Británii o tom, že po britském referendu mohou být referenda další? I sám Sobotka připustil, že může být domino efekt a že když britské referendum dopadne pro vystoupení, že se myšlenky na uspořádání referenda objeví i jinde. ČR z toho vyvstala jako národ, který je podle různých průzkumů relativně skeptický vůči Bruselu. Ne asi premiér Sobotka nebo vrcholní politici, ale podle průzkumů se hodně lidí dívá skepticky na různá bruselská řešení. A samozřejmě nyní s migračními kvótami skepse vůči Bruselu u veřejnosti narostla,“ dodal Mach s upozorněním, že poslední referendum o EU u nás bylo v roce 2003 a od té doby uplynulo mnoho času. Věří, že v ČR jednoho dne další referendum bude.

Fiala: Tolik odvahy jsem od Sobotky nečekal

I další sociální demokrat a šéf sněmovny Jan Hamáček však navázal tam, kde skončili jeho straničtí kolegové Sobotka a Dienstbier: Czexit je naprostý nesmysl a potenciální ekonomická a politická sebevražda ČR.“

Přidal se také předseda opoziční ODS Petr Fiala. „S překvapením zjišťuji, že debatu o možném vystoupení ČR z EU zahájil premiér Sobotka. Tolik odvahy bych od něj nečekal :-)“ vzkázal, ale tím neskončil. „Pokud jde o ODS, nechceme vystupovat – chceme EU změnit, a tak posílit Evropu, její hodnoty a bezpečnost,“ vysvětluje Fiala.

O tom, že se pojem czexit začíná rozrůstat i v Evropské unii, však svědčí další příspěvek europoslance za Babišovo hnutí ANO Petra Ježka, který upozornil, že „téma možného referenda o odchodu ČR z EU využil jeden z lídrů kampaně za brexit Nigel Farage na plénu EP.“  Euroskeptik Farage je předsedou britské protievropské strany UKIP, která na rozdíl od premiéra Davida Camerona vystoupení z EU podporuje. Ale najdou se i konzervativní politici, kteří jsou pro tu samou věc. Třeba londýnský starosta Boris Johnson. 

O případném odchodu Británie z EU hovořil ve středu i prezident Miloš Zeman během své návštěvy Libereckého kraje. Nepovažuje to za pravděpodobné. „Můj základní argument, proč Británie nevystoupí z Evropské unie, zní, že v takovém případě by Skotsko vyhlásilo samostatnost a vstoupilo do Evropské unie. Takže Velká Británie by bez Skotska přestala být veliká,“ vysvětloval Zeman. „EU je skvělý projekt, který je špatně řízen,“ citoval pak prezidentova slova na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Nastupující debaty o možném czexitu si ale všimli i jinde v zahraničí. Francouzský deník Les Echos se v komentáři Renauda Honorého pozastavil nad tím, že se po stopách Británie chce vydat právě Česko. A označuje to za paradox.

„To, co se děje v České republice, v Praze, evokuje možný czexit. Po grexitu a brexitu obohatí slovník během evropské krize nové barbarství, dále jen czexit?“ píše Honoré, i když cituje i slova premiéra Sobotky o tom, že vystoupení z EU by bylo „absolutní negací vývoje po roce 1989“ a znamenalo by to mj. „hospodářský a bezpečnostní úpadek a návrat do sféry vlivu Ruska“.

Britský a český premiér na pivu Britský a český premiér na pivu | Twitter Bohuslava Sobotky

„Je paradoxní vidět, že ČR – jedna ze zemí, která je nejvíce proti evropským antiimigračním opatřením, předloženým Davidu Cameronovi – následuje stejnou cestu. Ale je to především uprchlická krize, která je motorem tohoto napětí,“ varuje Francouz a upozorňuje, že Česko patří mezi země, které „odmítají otevřít dveře k příchodu žadatelů o azyl“.

marmat ( 25. února 2016 23:41 )

miláčkové níže zpovykaní - čtěte i jiné titulky a články - tyhle ve vás vzbuzujou velmi trapné chutě "DISKUTOVAT" takto dětinsky a amatersky

marmat ( 25. února 2016 23:36 )

poblion: PRACHY (dotace)Z UNIE BYCHOM UŽ NIKDY nedokázali vrátit A TO NEPOČÍTÁME TY BALÍKY EUR, KTERÉ JSME SVÝM AMATERSTVÍM NEDOKÁZALI VYFASOVAT

kundamerkel ( 25. února 2016 05:01 )

Xman1- Di do hajzlu teroristy placenej potkane!

kundamerkel ( 25. února 2016 04:59 )

Dokud se budou v této zemi volně pohybovat prasive antičeské zrádcovske kreatury typu Dienstbier a spol.,budeme mít problém. Tahle špína musí skončit Černým delfínu na doživotí!!!

mikade ( 25. února 2016 04:48 )

divadlo je dobrá věc - nepochybně. Ale ze špatného divadla odejdete a nečekáte až se herci "zlepší". Dobré navštěvujete "furt". S těmi současnými kašpary v EU je náprava nemožná !!! a sami neodejdou. To platí i o těch našich kreatúrách...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa