Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kola a další slazené nápoje zdraží kvůli nové dani. Britové bojují s obezitou

Autor: zst - 
17. března 2016
11:45

Konzervativec George Osborne nasměroval Británii do boje s obezitou. Do výhledu rozpočtu na rok 2018 totiž zakomponoval také daň z cukrů použitých ve slazených nápojích. Daň bude na firmy uvalena během následujících dvou let, to by jim podle Osborna mělo dát čas změnit receptury a výrobu. Příjmy z této daně pak půjdou na financování sportovních aktivit ve školách.

Návrh počítá se dvěma daňovými sazbami. Platit budou firmy, pokud nápoj obsahuje více než 5 gramů cukru na 100 ml, vyšší sazbu pak v případech, kdy je obsah cukru vyšší než 8 gramů na 100 ml.

V Británii to znamená, že běžná plechovka Coca-Coly, která stojí v přepočtu kolem 24 korun, zdraží s novou daní na 27 korun. Zatímco například Sprite bude spadat do nižší daňové sazby, tedy zdraží méně. Daň se nebude vztahovat na čisté ovocné šťávy a mléčné nápoje.

Vláda by měla odhadem na tomto zpoplatnění získat 520 milionů liber, tedy asi 8,5 miliardy korun, peníze by měly směřovat do sportu dětí na základních školách.

Británie se tak připojí k pětici zemí, kde už podobné nařízení funguje. V Norsku platí extra daň na čokoládu a sladkosti, ve Finsku a Francii šli cestou dodatečného zdanění sladkých nápojů. Naopak v Dánsku museli daň z tuku a cukru zase rychle zrušit, protože lidé začali jezdit nakupovat do Německa a Dánsko ekonomicky tratilo.

Slaví i kuchařská superstar Jamie Oliver

Chválu si vláda vysloužila od kuchařské superstar Jamieho Olivera, který na nebezpečí spojená s konzumací cukru upozorňuje v poslední době velmi často. „Dokázali jsme to, lidi. Dokázali. Daň z cukru na slazené nápoje...,“ okomentoval rozhodnutí na sociální síti.

The food revolution is underway

The food revolution is underway. This feels like a victory for Britain's children and for everyone who has campaigned so hard for a tax on sugary sweetened drinks. I would love the money to go to food education as well as sport but I think we have to applaud the Chancellor for taking this extremely important, bold step. I hope that this bravery will continue to form a part of this Government's attitude to dealing with obesity and will influence the Prime Minister's Childhood Obesity strategy later in the year.

Zveřejnil(a) Jamie Oliver dne 16. březen 2016

„Zdraví našich dětí je na prvním místě,“ dodal Oliver. Kuchař už dříve přiznal, že o tomto kroku diskutoval i přímo s britským premiérem Davidem Cameronem. „Pokud jsou největším zdrojem cukru v dětské stravě slazené nápoje, jak je možné, že necháváme jeho výrobcům tak volné podmínky?“ ptal se ještě před několika měsíci.

villi ( 17. března 2016 18:48 )

KDYŽ SI ČEŠI NECHALI VŠECHNO VZÍT,AŤ ZA TO PATŘIČNĚ ZAPLATÍ !!!!!!

Zobrazit celou diskusi